Цената на руския газ за България пада с 40.3% от 1 април

Намалението е заради антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром" и ще важи със задна дата, така че "Булгаргаз" ще получи обратно 150 млн. лв.

Намалението ще има значителен ефект и върху топлофикациите, и върху бизнеса, заяви шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов
Намалението ще има значителен ефект и върху топлофикациите, и върху бизнеса, заяви шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов    ©  Анелия Николова
Намалението ще има значителен ефект и върху топлофикациите, и върху бизнеса, заяви шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов
Намалението ще има значителен ефект и върху топлофикациите, и върху бизнеса, заяви шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов    ©  Анелия Николова

Цената, по която "Газпром" продава природен газ на "Булгаргаз", ще бъде намалена с 40.33% от 1 април, след като двете дружества са постигнали ново споразумение по дългосрочния договор помежду им. Понижението ще важи и със задна дата - от 5 август 2019 г., но конкретния размер на отстъпката ще се изчислява месец за месец, според котировките на долара и петрола, а и според борсовата цена на самия природен газ през съответния период. Това обяви изпълнителният директор на българския обществен доставчик Николай Павлов.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви новите цени за символичен подарък от Русия за 3 март, реално отстъпките са в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром", а България бе останала последната страна в ЕС, която не се е възползвала от правото си да получава по-евтин газ. Не е за пропускане и факта, че преговорите с руснаците се водиха успоредно с израждането на газопроводът, който ще е продължение на "Турски поток" през България. И има основателни прдположения, че между двете може да съществува връзка - редица анализатори смятат, че "Газпром" умишлено е протакал решенеито за намаляване на цените, докато не се постигна реален напредк по газовото трасе от турската до сръбската граница, което ще се изпозлва почти изцяло от руската компания за транзит на газ към Сърбия и Унгария.

Понижението на цените за България безспорно е голям успех и ще има силен икономически ефект, но данните на ЕК сочат, че дори след този спад на тарифите България може да продължи да плаща по-висока цена за руския газ от редица други европейски държави.

Забавяне

България се забави сериозно с преговорите си с руската страна за цената на природния газ, въпреки че още през 2018 г. "Газпром" пое ангажимент към ЕК да предоговори тарифите за доставка. Още преди година по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. България обаче не започна преговори и продължи да купува газа на двойно по-високи цени.

Според премиера Бойко Борисов обаче сега България е получила най-голямото намаление от всички държави. "Не 4, а 40% намаление", подчерта той. Попитан точно как ще се отрази това намаление на потребителите, премиерът обясни нагледно: "Ако имаш на пазара килограм домати за 2 лв. и ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята? По-евтино."

Ако се погледне тримесечния анализ на ЕК за цените на природния газ обаче се вижда, че дори след понижението на тарифите за третото тримесечие на 2019 г., България ще продължи да плаща по-високи цени от някои страни като Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия и дори Германия. Точни сравнения обаче е трудно да се направят, тъй като обявеното сега намаление от 40.3% е на база настоящите котировки на долара и петрола, които са различни за всеки отделен месец.

Зимен бонус

Понижението на цените ще важи от 5 август 2019 г., тъй като тогава България поиска преразглеждането на договора с "Газпром". Така разликата в доставните цени за изминалите 8 месеца до подписването на допълнителното споразумение ще бъде възстановена от страна на "Газпром". Става въпрос за около 150 млн. лв., които изпълнителният директор на "Булгаргаз" ще настоява да бъдат върнати на крайните клиенти. За целта обаче енергийният регулатор трябва да утвърди нови цени със задна дата не само за потребителите на газ, но и за парното и топлата вода.

Точната схема как ще става това обаче не бе представена. Най-вероятно парите ще се приспадат от следващите сметки за топлоенергия. Ако КЕВР не преразгледа цените на топлофикациите след това намаление, средствата реално ще останат в самите топлофикации и битовите потребители няма да усетят нищо за изминалия отоплителен сезон.

Занапред обаче промяната е ясна - от април "Булгаргаз" ще предложи на енергийния регулатор да одобри цена от 26.29 лв./МВч, вместо досегашните около 44 лв./МВч. А това ще доведе и до значително понижение на цените на партното и топлата вода.

Формулата

Новата формула за цените на газа вече включва не само петролните индекси, както досега, а и т.нар. хъбова компонента, която включва цените на газа на някои от европейските борси. По информация на "Капитал" съотношението между двата показателя ще е в полза на борсовите котировки, което означава, че цената вече ще е много по-близка до пазарната. За целта енергийният регулатор вече ще определя тарифите на месечна база, а не както до момента - на тримесечие.

"Трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на ЕК", заяви Борисов.