Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова    ©  Надежда Чипева
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова    ©  Надежда Чипева

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Цената на руския газ за България пада с 40.3% от 1 април

Цената, на която "Газпром" продава природен газ на "Булгаргаз", ще бъде намалена с 40.33% от 1 април, след като двете дружества са постигнали ново споразумение по дългосрочния договор помежду им.

Понижението ще важи и със задна дата - от 5 август 2019 г., но размерът на отстъпката ще се изчислява месец за месец според котировките на долара и петрола, а и според борсовата цена на самия природен газ през съответния период. Това обяви изпълнителният директор на българския обществен доставчик Николай Павлов.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви новите цени за символичен подарък от Русия за 3 март, реално отстъпките са в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром", а България бе останала последната страна в ЕС, която не се е възползвала от правото си да получава по-евтин газ.

Връщането на пари след новата цена на газа създаде хаос в институциите

Когато цените се вдигат - всичко е точно и ясно за държавата. Ако обаче има понижение - настъпва истински хаос. Точно това се случва в момента с новите цени на руския природен газ за България. След като общественият доставчик "Булгаргаз" и "Газпром" постигнаха споразумение за намаление на цената на газа със задна дата - от 5 август 2019 г., и руското дружество ще върне около 150 млн. лв., сега никой не може да каже как ще се разпределят тези средства и дали крайните потребители ще бъдат компенсирани.

Проблемите идват от това, че енергийният регулатор трябва да преизчисли новата цена на природния газ за всеки отделен месец от август насам, а след това да излезе и с нови ценови решения за парното, топлата вода, а вероятно и на тока, тъй като топлофикациите произвеждат електроенергия, която се купува от НЕК за регулирания пазар. Това обаче е недопустимо от закона, затова ще се наложат промени.

БЕХ реши да увеличи с 597 млн. лв. капитала на ТЕЦ "Марица-изток 2"

Българският енергиен холдинг е взел на 2 март решение за увеличаване на капитала на технически фалиралия ТЕЦ "Марица-изток 2", показва справка на "Капитал" в Търговския регистър. Реално обаче средства няма да се дават, а ще се трансформира част от дълга на централата към холдинга, показват документите. Става дума за 597 млн. лева.

От публикуваните баланси се вижда, че финансовото състояние на централата към момента е критично - натрупаната загуба вече е над 850 млн. лв. след отчетен за 2019 г. нов отрицателен финансов резултат от 230 млн. лв. Задълженията пък минават 1.6 млрд. лв., което означава, че след отписването на близо 600 млн. лв. от тях пак ще останат над милиард.

"Булгаргаз" търси банкова гаранция от 109 млн. долара заради азерския газ

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви процедура за избор на кредитна институция, която да издаде необезпечена банкова гаранция в размер на 109.3 млн. долара в полза на Azerbaijan Gas Supply Company. Целта е по този начин да се обезпечи изпълнението на паричните задължения на "Булгаргаз" по 25-годишния договор за доставка на природен газ с държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR.

Става дума за подписания в края на 2013 г. контракт за доставка на 1 млрд. куб. метра каспийски газ годишно по Южния газов коридор, който трябва да влиза в България през газовата връзка с Гърция. Тогава това се разглеждаше като основна алтернатива на руския газ и договорената с Азербайджан цена беше по-ниска от тази на "Газпром". След намаляването на цената на руския газ обаче договорът със SOCAR стана неизгоден за България.

Делът на ВЕИ в Германия за пръв път надвиши 60% за целия календарен месец

Според данните от февруари 2020 година делът на ВЕИ в производството на електроенергия в Германия е бил от порядъка на 61.2%, надхвърляйки за пръв път 60%. Досега за цял календарен месец делът на ВЕИ никога не се е повишавал до такова ниво. Предишният рекорд е бил през март 2019 година (54%). Данните са публикувани на сайта energy-charts към института Fraunhofer ISE.

Делът на вятърната енергетика за производството на електроенергия също е достигнал рекордното ниво за месеца, превишавайки 45%. В същото време производството от въглищните електроцентрали се е свило до рекордно ниски показатели - около 11%.

Русия планира да разработи усъвършенствани плаващи АЕЦ

До лятото на 2020 г. централното конструкторско бюро "Айсберг" ще разработи проект на оптимизиран руски плаващ атомен енергоблок, предназначен за износ, предаде РИА "Новости". ЦКБ "Айсберг" ще извърши дейността по поръчка на "ОКБМ Африкантов", част от "Росатом", като освен това ще представи проектна документация и за 100-мегаватов плавателен съд за електрозахранване с реактор РИТМ-200М.

Ще бъде оценена възможността за топлоподаване от плаващата АЕЦ към крайбрежните потребители и захранване на външна инсталация за обезсоляване на вода. По-рано тази година първата плаваща АЕЦ в света - АЕЦ "Академик Ломоносов", започна енергоподаване към град Певек в Чукотка.

Норвежкият суверенен фонд инвестира около 11 млрд. долара във ВЕИ

Норвежкият суверенен фонд планира да направи инвестиции в размер на около 100 млрд. крони, което се равнява на 10.77 млрд. долара, до 2022 г. в проекти за възобновяема енергия като вятърни паркове и соларни ферми, съобщи главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад.

След продължителни дебати фондът вече може да инвестира в нова категория активи, като доскоро той можеше да влага пари само в акции, облигации и недвижими имоти. В края на миналия месец Суверенният фонд отчете печалба 180 млрд. долара за 2019 г.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.