Седмични новини за енергетика

"Булгаргаз" поиска намаление на природния газ с 40.49%; Еколози сезираха ЕК заради "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток 2"; Рекорден спад на емисиите на въглероден диоксид от въглища

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Газ и въглища. Така може да се обобщи изминалата "енергийна" седмица в България. Встрани от коронавируса извънредното положение и икономическите последствия от заразата у нас се случиха няколко важни неща. Вероятно най-чаканото от тях бе, че "Булгаргаз" поиска намаление на цената на газа с 40.49% от 1 април. Така вместо сегашните 44 лв./MWh цената ще стане 26.21 лв./MWh. В тази сума обаче не влизат тарифата за достъп и пренос, както и акциз и ДДС.

Освен това "Булгаргаз" е внесъл и предложение за по-ниска с 0.8% цена на газа за май, тъй като тарифите вече ще се определят на месечна база.

Новите цени са в резултат от постигнатото на 3 март споразумение с "Газпром" в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу руската компания.

И тази седмица не мина без новини около финансово закъсалата централа "Марица-изток 2". След като работодателите обявиха одобрената помощ за подпомагането на централата, срещу това се обявиха от "Грийнпийс" - България, и "За Земята", които сезираха ЕК за "спасяването" на централата, чрез увеличение на капитала с 597 млн. лв., които няма да се реална парична вноска, а ще се трансформира част от дългът на централата към БЕХ. Според екоорганизациите България системно нарушава европейското законодателство и икономическата логика, като подпомага затъващата в дългове държавна ТЕЦ "Марица-изток 2".

Темата въглища присъства и в международния обзор - светът е отчел рекорден спад на емисиите на въглероден диоксид от въглища. Отделянето на въглероден диоксид в атмосферата заради производството на електроенергия намалява с 2% за последната една година, което е най-големият спад за последните 30 години. Това се казва в изследване на независимия климатичен институт Ember, цитирано от агенция Reuters. А когато става дума за тока от енергийни централи на въглища, намаляването е още по-голямо - с около 3% глобално, допълват учените.

Най-голяма заслуга за всичко това имат икономиките на ЕС и САЩ, твърдят от Ember. Намаляването в Европа е около 24% и ключова роля играе преходът към възобновяеми източници на енергия.

В същото време гигантът Total смята да работи по проект за съхранение на енергия във Франция. Нефтогазовата компания съобщи, че ще построи система за съхранение на енергия с мощност от 25 мВт и капацитет от 25 мВт в близост до пристанището Дюнкерк. Това ще е най-голямата система за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии във Франция. В основата на решението е дъщерната компания на Total - Staft.

Повече по тази тема можете да прочетете тук.