Производството на ток е с 11.2% по-ниско от началото на 2020 г.

Борсовата цена на електроенергията в България се понижава значително през март

Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии, обявиха от БНЕБ
Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии, обявиха от БНЕБ    ©  Юлия Лазарова
Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии, обявиха от БНЕБ
Не се предвиждат извънредни прекъсвания или спирания на борсовите сесии, обявиха от БНЕБ    ©  Юлия Лазарова

Производството на електроенергия в България е спаднало с 11.26% от началото на 2020 г. до 15 март. В същото време потреблението е само с 2% по-слабо. Разликата се компенсира от внушително увеличения внос - с почти 94% повече в сравнение със същия период на 2019 година. Това показва оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който следи производството, потреблението, вноса и износа на електричество.

Данните показват още, че износът се е свил с 24%, поради което дейността на базовите мощности - АЕЦ "Козлодуй" и въглищните централи, е спаднала с около 10%.

Валежите от дъжд и сняг през последните седмици обаче са се отразили на ВЕЦ-овете. Ако до миналата седмица спадът в производството на електричество от водните централи беше около 50%, сега той е 39.4%, показва още справката на ЕСО.

На този фон се наблюдава увеличено производство на електроенергия от страна на фотоволтаиците, вятърните централи и централите на биомаса.

Борсови цени

Междувременно цената на борсовата електроенергия в България с ден на доставка 18 март е малко над 28 евро/МВтч, което е сравнимо с нивото в Германия, където често енергията е значително по-евтина. Най-ниската цена е в Швейцария, където мегаватът се продава за 25.61 евро. Най-висока е стойността на борсовия ток в Гърция - 44.84 евро/мВтч, но тук са включени различни видове технологични такси, което донякъде скрива чистата пазарна цена на електроенергията.

От началото на март борсовата цена на тока е значително по-ниска, като средната стойност за България е 32.2 евро/мВтч. За сравнение - през януари и февруари беше над 45 евро/мВтч.

Под карантина

От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) съобщиха, че към момента всички екрани за търговия и всички тръжни сесии работят и се провеждат нормално. БНЕБ обяви, че прилага стриктно разпорежданията на властите, и призова търговските участници да използват само електронни форми на комуникация.