Седмични новини за енергетика

Какви са мерките в държавните дружества срещу COVID-19, удължават плащането на сметките за ток и вода, "Булгартрансгаз" продължава да работи по газовите си проекти

Коронавирусът стигна и до енергетиката, но държавни и частни дружества твърдят, че вземат необходимите мерки както за служителите си, така и за обезпечаване на доставките. Темата бе подета още в началото на седмицата, когато министър Теменужка Петкова обяви, че плащането на сметките за ток и вода ще бъде разсрочено, а ЕРП-тата ще спрат всички ремонти без аварийните. Ето какво още се случи през изминалите седем дни в енергетиката в условия на зараза.

Още в понеделник бе обявено, че сроковете за плащане на сметките за електроенергия и вода ще бъдат удължени с 10 дни, а служителите на ВиК дружествата няма да снемат показания от водомерите на място до 29 март. С цел осигуряване на непрекъсваемост на електроснабдяването ЕРП-тата спират всички дейности по рехабилитация на мрежата с изключение на неотложните ремонти и авариите.

Отделно - ще бъде извършена проверка за готовността на резервното захранване в болниците в страната. Тези мерки обявиха на извънреден брифинг министрите на енергетиката и на регионалното развитие Теменужка Петкова и Петя Аврамова.

Няколко дни по-късно в отговор на запитване на "Капитал" от БЕХ увериха, че във всички дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и др., се прилагат най-високите стандарти за лична хигиена, осигурени са предпазни средства като маски и ръкавици и са предприети действия за ограничаване на струпванията на хора. За разлика от много други предприятия електрическите централи не могат да спрат дейността си заради коронавируса, тъй като това може да доведе до прекъсвания в електрозахранването и да създаде още по-голяма криза от сегашната.

В същото време от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) отчетоха спад и в производството, и в потреблението на електроенергия. Данните на ЕСО до 15 март показват, че производството на ток е спаднало с 11.26%, а потреблението - с около 2 на сто. Разликата се компенсира от внушително увеличения внос - с почти 94% повече в сравнение със същия период на 2019 година.

Интересно е, че валежите от дъжд и сняг през последните седмици най-накрая се отразиха на ВЕЦ-овете. Ако допреди десетина дни спадът в производството на електричество от водните централи беше около 50%, сега той е 39.4%.

И докато светът е COVID-19, държавната "Булгартрансгаз" продължава да работи по проектите си. Компанията е предвидила бюджет 1.5 млн. лв. без ДДС за абонаментно поддържане на системите за измерване на количеството и качеството на природния газ, който минава през газоизмервателната станция "Странджа". Става дума за точката, през която постъпва природният газ от Турция - както за вътрешното потребление, така и за бъдещото продължение на "Турски поток".

Успоредно с това компанията започна пазарно проучване за потенциален интерес за пренос на природен газ в посока от България към Сърбия. Става дума за останалия свободен капацитет по газопровода, който е продължение на "Турски поток" през страната и преди година бе резервиран основно от "Газпром". В случая свободният капацитет през транграничната точка Киреево - Зайчар е под 20%, или по-малко от 3 млрд. куб.м на година. Възможните доставчици са както държавната "Булгаргаз", която се очаква да започне да получава каспийски газ от следващата година, така и частни компании, които биха могли да пренасят количества по междусистемната газова връзка с Гърция или да правят сделки през виртуална търговска точка.