Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ

Цената на тока няма да бъде намалена, за да може централата да получи въпросните средства

Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма и мисъл да спре или поне да свие производството си, което е на огромна загуба
Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма и мисъл да спре или поне да свие производството си, което е на огромна загуба    ©  Цветелина Белутова
Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма и мисъл да спре или поне да свие производството си, което е на огромна загуба
Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма и мисъл да спре или поне да свие производството си, което е на огромна загуба    ©  Цветелина Белутова

Понижението на цената на природния газ с над 40% от 1 април няма да доведе до промяна сметките за ток. Това предвижда доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че спестените около 100 млн. лв. ще бъдат компенсирани от увеличените разходи за дейността на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", чието финансово състояние бе временно спасено този месец с капитализирането на 600 млн. лв. от дълговете й към БЕХ.

Нелепото е, че заради икономическия блокаж от коронавируса в момента има огромни излишъци от електроенергия и борсовите цени в цяла Европа са рекордно ниски. Очакванията на експертите са тази тенденция да продължи поне до есента. Само че българските битови потребители няма да усетят нищо от това, а ще продължат да плащат повече, за да се поддържа дейността на ТЕЦ "Марица-изток 2". Държавата за разлика от всички други страдащи от блокажа компании не взема мерки да освободи част от над 2000-те служители на централата си или поне да ги пусне в неплатен отпуск.

Омбудсманът Диана Ковачева вече обяви, че не подкрепя проекта за решение на КЕВР и смята, че "отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, още повече че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение".

Окончателното решение на регулатора за новите цени както на газа, така и на тока ще бъде взето в началото на следващата седмица.

Въпрос за 100 милиона

Заради по-ниската цена на природния газ, която ще влезе в сила от 1 април, разходите на всички топлофикации, които освен парно и топла вода произвеждат и ток, ще намалеят значително. В резултат на това КЕВР трябва да им определи нови, по-ниски преференциални цени за електрическата енергия. Изчисленията показват, че това ще доведе до намаление на разходите на фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), който плаща премиите към когенерационните централи, с около 96.3 млн. лв. за година.

Именно тези спестени средства би следвало да се отразят в крайната цена на тока за всички потребители чрез намаление на цена "Задължение към обществото". "Гражданите имат абсолютно легитимно и справедливо очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия ще е глътка въздух за домакинствата", каза омбудсманът Ковачева.

Но според експертите на регулатора нищо подобно няма да се случи. От доклада им става ясно, че тези пари ще отидат за поддържането на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2".

Причината е, че с извънредна заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 29 януари 2020 г. централата беше задължена допълнително да работи "за обслужване на обществото", състоящо се в предоставянето на допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар, от който се снабдяват гражданите и малките фирми. За периода до 30 юни 2020 г. става дума за 1 981 420 мВтч, които струват 268 млн. лв. НЕК обаче може да плати за тази енергия само 171 млн. лв. по регулираните цени, които КЕВР му е определила, и затова останалите 97 млн. лв. трябва да бъдат компенсирани от ФСЕС.

Така реално се получава, че парите, които ще спести фондът от по-малкото разходи към топлофикациите вследствие на по-ниската цена на газа, ще бъдат дадени на ТЕЦ "Марица-изток 2". Нелепото е, че Законът за енергетиката предвжда възможност при недостиг на електроенергия за регулирания пазар, какъвто е мотивът на министър Петкова за допълнителните разходи на дъжавния ТЕЦ, Националната електрическа компания може да купува ток от борсата. В момента там цените са три пъти по-ниски (около 50 лв./МВтч) от тези, които ще бъдат платени на "Марица изток 2".

"Според експертите на омбудсмана обаче няма категорично доказателство, че има съразмерност между допълнително възникналите разходи за фонда и спестените разходи. В доклада са посочени приблизителни числа, което означава, че няма точен разчет за това и съответно разликата може да бъде в полза на намаление цените на електрическата енергия", категорична е Ковачева и посочва, че ако КЕВР приеме подобно решение, ще наруши законовото си задължение (по чл. 23 от Закона за енергетиката) да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите.