Електроенергийният оператор обяви поръчка за 50 нови автомобила

Процедурата е за 1.3 млн. лв. без ДДС и включва регистрацията им в КАТ и сервизното обслужване

Критерий за оценка на кандидатите по поръчката ще бъде най-ниска цена, а документи се подават до 12 май
Критерий за оценка на кандидатите по поръчката ще бъде най-ниска цена, а документи се подават до 12 май    ©  Надежда Чипева
Критерий за оценка на кандидатите по поръчката ще бъде най-ниска цена, а документи се подават до 12 май
Критерий за оценка на кандидатите по поръчката ще бъде най-ниска цена, а документи се подават до 12 май    ©  Надежда Чипева

Търг за доставка на 50 лекотоварни автомобили с 4+1 места и нормална проходимост е обявил "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО). Обществената поръчка е с бюджет от 1.3 млн. лв. без ДДС и според документацията автомобилите ще бъдат предназначени основно за превоза на материали и техника при обслужване, експлоатация и ремонт на обекти и съоръжения на компанията, която управлява електропреносната мрежа на страната.

Освен покупката на автомобили обществената поръчка включва още и регистрацията им в КАТ, както и сервизното им обслужване по време на гаранционния срок. Според изискванията на търга автомобилите трябва да са с минимална мощност от 90 к.с., да са на бензин, а ако разполагат с уредба за алтернативно гориво, то тя да е монтирана фабрично и др.

От фирмите кандидати пък се изисква в последните три години да са изпълнили подобни доставки, като това ще трябва да се докаже със съответните документи. Основният критерий за избор ще бъде най-ниската предложена цена. Подаването на оферти е до 12 май, като те ще бъдат отворени няколко дни по-късно - на 14 май.

Последната подобна поръчка на ЕСО е от края на 2019 г., когато диспечерът обяви търг за доставка на над 80 леки, лекотоварни и високопроходими автомобили на обща стойност 3.2 млн. лв. без ДДС. Тя обаче не е била изпълнена, тъй като не са получени оферти или заявления за участие или всички те са били отхвърлени.

Преди дни търг за автомобили, но за около 450 000 лв. без ДДС, бе обявен и от Столичната община. Под обществен натиск и тъй като колите по думите на кмета Йорданка Фандъкова "не са жизнено необходими в този момент", поръчката бе отменена. ЕСО обаче се занимава с диспечирането на електроенергийната система, поддържа електропреносната мрежа на страната и близо 300 трансформаторни и др. подстанции, от които пряко зависи доставката на ток.