Виж кой плаща двойно за ток
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Виж кой плаща двойно за ток

При редна цена от около 46 лв./МВтч за април редица фирми и институции са се съгласили да плащат по над 100 лева за мегаватчас електроенергия

Виж кой плаща двойно за ток

Въпреки понижението на борсовите цени на електроенергията много институции сключват договори при тарифи отпреди кризата

Ивайло Станчев, Румяна Гочева
8041 прочитания

При редна цена от около 46 лв./МВтч за април редица фирми и институции са се съгласили да плащат по над 100 лева за мегаватчас електроенергия

© Надежда Чипева


Темата накратко
  • За последните три месеца борсовата цена на електроенергията се понижи силно.
  • Но държавни и общински ведомства и компании или не го забелязват, или са подписали договори, които трудно се променят.
  • Частните дружества бързо се пренастройват, а домакинствата ще чакат решение на регулатора в средата на годината.

На 30 март, две седмици след обявяването на извънредното положение и на фона на видимия вече ефект върху икономиката от наложените ограничения, БДЖ сключва едногодишен договор с "Енерджи маркет глобал" за електроенергия за административните си сгради при фиксирана цена от 109 лв./мВтч. Същия ден борсовата цена на тока в България е била 47.74 лв./мВтч, на 29 март - 22.85 лв., а средната за целия март е под 56 лева.

Този пример е само един от десетките, в които държавни ведомства или фирми плащат в пъти по-висока цена за електроенергия спрямо актуалната на свободния пазар. Да се предвиди какво ще се случи на борсата е почти невъзможно, особено в по-дългосрочен план, поради което подобни парадокси са неизбежни. Дилемата е да се заложи на фиксирана цена, която да пази от поскъпване, но и от поевтиняване, или да си се плаща по плаваща тарифа, която създава голяма несигурност.

По принцип първият вариант е по-добър от икономическа гледна точка, тъй като създава предвидимост на разходите и стабилност на цялата енергийна система - производителите имат дългосрочни договори на фиксирани цени с търговците, които след това също сключват дългосрочни договори на фиксирани цени с клиентите си. Но при силно динамични пазари и наличието на регулиран сегмент, както е в България, това също крие своите рискове. През цялата 2019 г. например търговците на ток масово притискаха потребителите с анекси за повишаване на цените, тъй като борсовите стойности бяха високи. Сега ситуацията е точно обратната - клиентите сами искат предоговаряне заради падащите цени.

Решение на проблема има и то се нарича пълна либерализация на пазара. Извеждането на всички потребители, включително битовите, на борсата обаче е тема табу за управляващите именно поради риска от движението на цените. В сегашната ситуация домакинствата не усещат нищо от настъпилата криза в сектора и срива на цените, като продължават да плащат тока си по високите цени, които КЕВР е определила още на 1 юли 2019 г., основавайки се на прогнозите за развитие на икономиката.

Цени и сметки

Още от началото на 2020 г. сделките на борсовата платформа "Ден напред", която се смята за представителна в цяла Европа, се сключват на все по-ниски стойности - докато през януари средната цена е била близо 109 лв./МВтч, то през февруари пада на 82 лв., а април вече е 46 лв./мВтч. А всички прогнози са този тренд да продължи поне до есента, че и след това.

Въпреки ясната тенденция от БДЖ не намират за нужно да прекратяват договора, тъй като това би ги принудило да се снабдяват с ток чрез доставчик от последна инстанция при цени 200 лв./МВтч, докато изберат нов доставчик. От държавния превозвач обясниха, че офертите са от началото на януари, разходите по този договор са разчетени в годишния бюджет и фиксирана цена им дава сигурност, но посочиха още, че в големия търг за тягова енергия (за близо 35 млн. лв.) са заложили възможност цената да се коригира при резки промени на пазара. В момента процедурата е на етап разглеждане на ценовите оферти.

Странен ход прави и столичната общинска фирма "Метрополитен". Тя има тригодишен договор с прогнозен бюджет от над 34 млн. лв., сключен през януари 2018 г., със свързания с Христо Ковачки търговец "Гранд енерджи дистрибюшън" - най-големият играч на пазара. Първоначално договорената цена по него е 85.07 лв./мВтч, но на 7 декември 2018 г. е подписан анекс за повишаването й до 95 лв. Тази стойност се запазва през цялата 2019 г. и е съвсем близо до средната борсова цена за 2019 г. - 94.93 лв./мВтч. На 24 февруари тази година обаче "Метрополитен" подписва втори анекс, като се съгласява доставната цена на тока да бъде повишена до 105 лв./МВтч с изричното условие, че повече промени в тарифата няма да се правят до изтичането на договора през януари 2021 г.

Пред "Капитал" изпълнителният директор на метрото Стоян Братоев обясни, че до втория анекс се е стигнало след няколко месечни анализа, които показали, че борсовите цени на тока се повишават. "Да, до февруари следващата година е договорът, дотогава ще действа и е изгодно, защото на пазара е доста висока цената", каза той. След като посочихме за справка цените от началото на април (средно около 46 лв./мВтч), Братоев заяви, че ще направи анализ и ще прецени как да действа. "Или с предизвестие ще прекратим, или ще се договорим за нова цена", предположи той. А ако "Капитал" не го беше попитал?

Друго общинско звено - Столичното предприятие за третиране на отпадъците, действа по съвсем различен начин. На 20 март то също се договаря с "Гранд енерджи дистрибюшън" за доставка на електроенергия при цена от 99.95 лв./МВтч, но до момента Столична община не е регистрирала първия товаров график в системата на Електроенергийния системен оператор, с което договорът все още не е започнал да се изпълнява. От общината казват, че са наясно с регистрирания през последните седмици явен спад на цените на електрическата енергия вследствие на блокираната икономика и в резултат на това са предприети мерки към прекратяване на договора съгласно разпоредбите на Закона за задълженията и договорите и Търговския закон. Как при това положение ще се снабдяват с ток заводът за боклук и останалите инсталации, както и какви неустойки ще бъдат платени не става ясно.

Така ни харесва

Други ведомства нямат никакво намерение да променят каквото и да било в договорите си за доставка на електроенергия. Министерският съвет например има двегодишен договор, също с "Гранд енерджи дистрибюшън", от 28 февруари 2019 г. В него изрично е записано, че цената от 101.55 лв./мВтч е окончателна и не подлежи на промяна за целия срок на споразумението.

Министерството на земеделието и храните е сключило в началото на февруари тази година договор с "Юропиан трейд енерджи", също свързано с Христо Ковачки, на цена 123.41 лв./мВтч. От ведомството на Десислава Танева изтъкват, че "посочените цени са по-ниски в сравнение със заплащаните до този момент", тъй като са били на регулирания пазар, което безспорно е вярно. Но подобна тарифа е видимо далеч от пазарните стойности, дори като се има предвид, че изпълнителят ще осигурява и услуги като координатор на балансираща група. Въпреки това в отговори на министерството до "Капитал" се казва: "Поради динамиката на пазара на електрическа енергия считаме, че постигнатите цени за доставка на електрическа енергия вследствие на проведената обществена поръчка са икономически обосновани."

Министерството на образованието също има договор с "Юропиан трейд енерджи", като цената за доставка на ток е 107 лв./мВтч. Има обаче клауза, според която тарифата може да се намали, ако е в интерес на възложителя. От ведомството на Красимир Вълчев заявиха пред "Капитал", че реалното изпълнение на договора ще започне на 1 май и след тази дата при наличие на значително по-ниски борсови цени на електроенергията може да поискат намаление на цената по договор.

Сред рекордьорите по високи цени за доставка на електрическа енергия е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На 23 декември 2019 г. то е сключило договор с "Кумер" ООД за срок от две години при цена за мегаватчас електрическа енергия от 124.86 лв. без ДДС. В споразумението изрично е записано, че цената не подлежи на промяна, освен ако няма "обективни обстоятелства, обуславящи възможност за намаляване на цената". От регионалното министерство обясниха за "Капитал", че "прогнозната цена на поръчката е формирана на база статистически данни за минали години, т.е. на база действително потребление и нови актуални цени", но не казват дали ще искат изменение на договора.

Същияг търговец на ток - "Кумер", който е свързан с бизнесмена Йордан Илиев (бивш управител на фирмите по чистотата "Волф" и ДИТЦ, когато бяха собственост на Румен Гайтански-Вълка, и е братовчед на босовете на ВИС-2 Васил и Георги Илиеви), има договор и с Държавната агенция за бежанците. Той е сключен през февруари 2020 г. при цена 114.83 лв. без ДДС, за която се уточнява, че е постоянна. До редакционното приключване на броя от ведомството не отговориха на "Капитал" дали обмислят действия за предоговаряне на цените.

Как го правят частниците

Търговците на ток, с които "Капитал" разговаря, казват, че още от миналия месец са засипани с питания от клиентите си от частния сектор за промени в договорите и намаляване на цените. Много контракти дори били разтрогнати едностранно и сега фирмите сключват нови споразумения с други доставчици. При компаниите, които са задължени да провеждат обществени поръчки, подобни ходове са силно ограничени и точно затова е важно какво пише в сключените вече договори.

Пример за гъвкав подход в това отношение е "Софийска вода". На 29 януари тази година концесионерът на столичната ВиК мрежа е сключил договор с "ЧЕЗ трейд България" за 3.3 млн. лв., чийто срок е до 31 декември 2020 г., но има възможност за продължение с бюджет от още 1.65 млн. лв. Посочена цена обаче няма. Вместо това се казва, че тарифата за доставка се формира от борсовата платформа "Ден напред" (цена за 1 мВтч базова мощност) и таксата за администриране с включена в нея цена за балансиране (покриването на небалансите спрямо почасовите графици и стандартизираните товарови профили). Последната е 1.6 лв./мВтч и е фиксирана за целия срок на договора, но е допустима промяна по взаимно съгласие на страните. Така целият пазарен риск се поема от "Софийска вода", но в сегашната ситуация това е равно на стотици хиляди спестени левове.

Подобна схема е приложило и общинското "ВиК Шумен" в договора си с "Енерджи маркет глобал", която се ръководи от Емил Коноратов, но е свързана с Борислав Лоринков. Там добавката към борсовата цена е 1.35 лв./мВтч.

Малко по-различен е подходът на "ВиК Ловеч", но при него пак има възможности за промяна на цените. В сключения през декември 2019 г. договор с "Мост енерджи" операторът е фиксирал цена от 102.53 лв./мВтч. Но тя може да се увеличава или намалява с до 10%, ако съответно има отклонение на средномесечната цена на борсовия сегмент "Ден напред" през последните два изминали месеца с над 5 процента. Това означава, че при регистрирания спад на цените през март и април "ВиК Ловеч" може да иска предоговаряне за май.

Битовите потребители обаче ще трябва да чакат решението на енергийния регулатор от 1 юли, което още отсега е ясно, че няма да включва осезаемо понижение на тарифите.

По темата работи и Анина Сантова

Темата накратко
  • За последните три месеца борсовата цена на електроенергията се понижи силно.
  • Но държавни и общински ведомства и компании или не го забелязват, или са подписали договори, които трудно се променят.
  • Частните дружества бързо се пренастройват, а домакинствата ще чакат решение на регулатора в средата на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.