Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 16 май 2020, 12:39, 4203 прочитания

Десет факта за "Топлофикация София" и още нещо

При потенциално изваждане на дружеството от енергийната система на града "въглеродния отпечатък" ще се увеличи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Наблюдавам експертно състоянието и проблемите на "Топлофикация София" от 2000 г.: първоначално като консултант на Световната банка при създаването на нормативната уредба на държавната (тогава) Комисия за енергийно регулиране, свързана с методиката за ценообразуване на топлинната енергия; на следващ етап - през периода 2005 - 2007 г., като председател на Общинска комисия за мониторинг на дейността на "Топлофикация София"; впоследствие като главен експерт на Комисията по енергетика в рамките на 40-ото и 42-ото Народно събрание. През последните няколко години следя динамиката на финансовите параметри на дружеството.

През целия този период "Топлофикация София" е в зоната на критичното внимание на медиите и обществеността в позицията на "черната овца".


Ситуацията в условията на епидемията с коронавируса и битката на основните играчи на петролния пазар - Саудитска Арабия, Русия и САЩ намалиха потреблението на петрол и дериватите му, което доведе до критично ниски борсови цени. Подобен феномен се наблюдава и с цените на газа, основно заради намалената консумация, особено в Китай, повишеното производство и доставки на втечнен газ и необичайно високото запълнените капацитети на газохранилищата в ЕС.

Във връзка с това, но и в резултат на тежък, но успешен за нас преговорен процес, предшестван от извънсъдебно споразумение между ЕС и "Газпром", "Булгаргаз" наложи промяна на структурата и параметрите на ценообразуващата за газа формула, което позволи ретроактивно, текущо и бъдещо формиране на цените на газа, по-ниски, отколкото при стария формат на формулата.

Всичко това породи очаквания за рязко намаляване на цената на топлинна енергия, особено за София. И когато това не се случва "сега и веднага", има разочарование и дори негативни настроения сред потребителите.За да няма спекулации, следва да се напомнят няколко важни неща за "Топлофикация София". Ще ги сведа до запомнящите се 10:
 1. Това е най-големият екологичен проект в София. Ако приемем производствените данни на столичната топлофикация за действащия регулаторен период, замяната на произведена и потребена топлинна енергия (3 867 438 мВтч на годишна база) с електрическа, с отчитане на загуби по преноса и коефициента за трансформация на електрическа към топлинна енергия, то еквивалентното заместващо електричество ще бъде в размер на 4 563 577 мВтч. Ако добавим и електроенергията от високоефективната когенерация на "Топлофикация София", тогава еквивалентът ще бъде 5 309 414 мВтч. При сегашната структура на производството на ток в страната с 48% дял на ТЕЦ-ове на въглища това означава генериране на 3 567 926 т. СО2 за една година. За сравнение - сегашната годишна въглеродна квота на софийската топлофикация е 1 335 450 тона.Следователно при потенциално изваждане на "Топлофикация София" от енергийната система на града въглеродния отпечатък ще се увеличи значително.
 2. Топлинното натоварване на системата в средночасов аспект в отоплителен сезон възлиза на около 1000 до 1100 мВт. В пикови часове достига до 1700- 1800 мВт. При спиране на топлофикацията и замяна на топлинната енергия с електрическа в пикови часове разпределителната мрежа на София следва да приеме допълнителна мощност около 2000 мВт. За сведение, общият мощностен капацитет на софийската електропреносна мрежа (по данни на ЧЕЗ) не превишава 2000 мВт. Следователно съществува очевидна невъзможност за еквивалентна замяна на топлинната с електрическа енергия и има потенциално висока опасност от аварии на мрежата при опит да се достави електроенергия за отопление. Казано по-елементарно, потенциално катастрофичният сценарий може да се формулира като "нито ток, нито парно".
 3. Цената на топлинната енергия, произведена от "Топлофикация София" се определя по разходоориентирана методика от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Но по-важното е, че съобразно Директива от 2004 г. на ЕС цената на топлинната енергия в топлофикационните дружества, работещи в режим на високоефективна когенерация, е в преференциален режим, което означава, че част от разходите за получаването на топлинната енергия се компенсират от приходи, получени от преференциалната цена на електроенергията в същия режим. Благодарение на преференциалната цена на електроенергията, произведена в режим на високоефективна когенерация, потребителите заплащат по-ниска от реалната цена на топлинната енергия.
 4. Допълнителният приход от електроенергията, произведена в режим на високоефективна когенерация, позволяващ да се намали цената на топлинната енергия, се разпределя върху потребителите на електроенергия в цялата страна. Това прав столичани длъжници към "целокупния български народ". В текущия регулаторен период общо необходимите приходи на дружеството са в размер на 518 929 836 лв. При отсъствие на преференциален режим приходите ще се намалят до нивото на 436 261 263 лв.Следователно, ако се премахне преференциалната цена на електроенергията, получена в режим на високоефективна когенерация, за осигуряване на необходимите годишни приходи на дружеството е необходимо цената за топлоенергия да се повиши с 22%.
 5. В минали години, например 2012-а, когато цената на газа беше значително по-висока за гарантиране на необходимите приходи на "Топлофикация София" при премахване на преференциалната тарифа за електроенергията, цената на топлоенергията следва да бъде увеличена с 45%.
 6. При голямата динамика на цената на газа имаме висока динамика на компенсиращата цена на електроенергията и сравнително ниска динамика на цената на топлинната енергия. Това потвърждава ефективността от прилагането на компенсаторни ценови методи за запазване привлекателността на топлинната енергия и я поставя в класацията на най-екологичните и социално поносими източници на енергия за бита.
 7. "Топлофикация София" е най-големият индустриален консуматор на газ за последните години - средно годишно около 650 млн. куб.м, или 22% от общата консумация на газ в страната. Разходите за газа са около 80-85%. Схемата на заплащане към обществения доставчик "Булгаргаз" съвпада с тази на "Булгаргаз" към "Газпром" и се приема за финансово дисциплинираща. За да получи следващия месец заявените количества газ, следва да ги предплати авансово до 15 число на текущия месец в размер на 60% от общата сума на доставката. До 15 число на следващия месец се прави погасяване на два транша по 20%, след което схемата се повтаря неотменимо. Но топлофикационно дружество не е коректен платец и като резултат задълженията към "Булгаргаз" растат (над 200 млн. лв. по последни данни), като само фактът, че първото е общинско, а второто - държавно, позволява доставките да продължат. Това поражда финансово напрежение при обществения доставчик. Докато ако "Булгаргаз" не заплати по посочената схема към "Газпром", може да последва спиране на доставките към България.
 8. Приходната схема на "Топлофикация София" има доказани системни дефекти. Дружеството получава газ, произвежда електро- и топлоенергия, след което "раздава" топлоенергията и чака да й бъде заплатена. Първият системен дефект е, че за газ се предплаща, а приходите за топлинната енергия са с времеви лаг не по-малък от 75 календарни дни (нормативно). Вторият системен дефект е ниската събираемост на приходите - през периода 2005 - 2007 г. приходите бяха паднали до около 52%. През последните години процентът се повиши до 90, но сега, заради кризата от коронавируса, отново има очаквания за спад на събираемостта на сметките. Единственото нещо, което поддържа дружеството живо, е разбирането на управляващите за последствията от евентуален "катастрофичен" сценарий, описан по-горе. Поради което се предприемат мерки, необходими за съществуване на топлофикацията, които обаче са далече от пазарната логика.
 9. Формата на собственост и нивото на мениджмънта не са определящи фактори за лошото финансово състояние на дружеството. През периода от 2000 г. до сега дружеството е преминало през няколко форми на собственост: общинска, общинско-държавна, държавна, отново общинска. Смесената форма на управление показа неефективност, особено при вземане на стратегически решение по реализация на проекти за въвеждане на високоефективна когенерация като един от инструментите за повишаване на ефективността на дружеството и гарантиране на социално приемлива цена на топлинната енергия.
 10. Основните фактори, които влияят върху финансовото състояние на дружеството, се свеждат до следните, без да ги изчерпват:
 • Форма на собственост
 • Ниво на мениджмънт
 • Нормативна уредба (ценообразуване, възможността за използване на цената на електроенергията, произведена в режим на високоефективна когенерация за подобряване на финансово-икономическото състояние на дружеството);
 • Макросреда (Социална поносимост на цените на топлоенергия, динамика на цените на горивата, конкурентоспособност на цената на топлоенергия в енергиен еквивалент по отношение цената на електрическата енергия);
 • Ниво на технологично обновяване;
 • Събираемост на задълженията

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Булгартрансгаз" отчита 104 млн. лв. печалба, но и 500 млн. по-малко наличности "Булгартрансгаз" отчита 104 млн. лв. печалба, но и 500 млн. по-малко наличности

През миналата година държавната компания има рекордни инвестиции - над 1 млрд. лв., основно в продължението на "Турски поток"

25 май 2020, 2351 прочитания

Борсовата цена на тока в неделя е рекордно ниска 1 Борсовата цена на тока в неделя е рекордно ниска

В часовете от 13 до 15 стойността на електроенергията беше 0.06 лв. за мегаватчас. На какво се дължи това

24 май 2020, 3640 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Енергетика"

Всяка седмица най-важното от енергийния сектор във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Енергетика" Затваряне
"Дитсманн Енергоремонт" ще обнови трите блока на ТЕЦ "Варна" за 11.5 млн. лв.

Централата на Ахмед Доган в момента предоставя студен резерв, но заради лошото си състояние не е сигурно, че може да работи

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10