Десет факта за "Топлофикация София" и още нещо

При потенциално изваждане на дружеството от енергийната система на града "въглеродния отпечатък" ще се увеличи

Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на "Топлофикация София". Последно - от десетина години, дружеството е общинско
Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на "Топлофикация София". Последно - от десетина години, дружеството е общинско
Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на "Топлофикация София". Последно - от десетина години, дружеството е общинско    ©  Анелия Николова
Формата на собственост също влияе върху финансовото състояние на "Топлофикация София". Последно - от десетина години, дружеството е общинско    ©  Анелия Николова

Наблюдавам експертно състоянието и проблемите на "Топлофикация София" от 2000 г.: първоначално като консултант на Световната банка при създаването на нормативната уредба на държавната (тогава) Комисия за енергийно регулиране, свързана с методиката за ценообразуване на топлинната енергия; на следващ етап - през периода 2005 - 2007 г., като председател на Общинска комисия за мониторинг на дейността на "Топлофикация София"; впоследствие като главен експерт на Комисията по енергетика в рамките на 40-ото и 42-ото Народно събрание. През последните няколко години следя динамиката на финансовите параметри на дружеството.

През целия този период "Топлофикация София" е в зоната на критичното внимание на медиите и обществеността в позицията на "черната овца".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mitko558 avatar :-|
  mitko558
  • - 1
  • + 1

  Изчислението колко електроенергия е необходима да замени произведената от Топлофикация София топлоенергия не взима предвид, че отоплението с климатик (или друг вид термопомпа) използва по-малко електрическа енергия отколкото отделя топлина.

  Освен това кшиматиците (както и други електрически отоплителни уреди) могат да бъдат програмирани да работят в определени часове, което е на практика невъзможно при отопление с ТЕЦ. Това допълнително намалява необходимата електрическа енергия.

  Нередност?
 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis
  • - 2
  • + 3

  Много числа, малко акъл. Това е накратко.

  През годините, топлофикация София показа че освен да иска увеличение на цените, друго не може да измисли. По едно време даже бяха поискали увеличение на цената на тока !!!

  Тази и година сметките за март бяха с 30-40% по-високи от сметките за януари.

  Колкото до екологичния ефект, вярно е само донякъде. Подръжката на цялата тази инфраструктура (тръби, абонатни станции, сградна инсталация.....), си има своя отпечатък.

  Нередност?
 • 3
  liz31552545 avatar :-|
  liz31552545
  • + 1

  Посланието е: плащайте високите сметки и не мрънкайте.
  Първо Топлофикация предоставяше печалбата от производството на елктроенергия на Ковачки години наред.
  Второ- загуби 90 милиона лева в КТБ.
  Трето - няма никакйв контрол върху разходите по инвестиционната и програма, неизгодните и договори за рехабилитация ипр. и пр.
  Четвърто- категорично считам, че сметките , които ни сервира нямат нищо общо с логиката на протичащия отоплителен сезон. Всеки следващ месец е най- студеният в историята.
  Четвърто- системата на топлинното счетоводство не е мръднала от годините на първоначалното му въвеждане. Отчитане един път годишно, събиране на подписи от съседи , ако няма да консумираш енергия, прогнозни сметки, визуално отчитане ипр. и пр.
  На сайта на Топлофикация , която също извършва топлинно счетоводство дори няма график за годишния и отчет, а трябва да чакаме да лепят хартишни обяви по вратите на входовенте.

  Приватизирайте я моля, щом Ви е толкова сложно да я управлявате, драги господа!

  Нередност?
 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • + 1

  Сега и аз ще дам малко цифри, нека всеки да прецени.
  Отоплявам се на климатици като поддържам сравнително висока температура от 25 градуса баз да спирам отоплението в нито един момент. В най- студените месеци потребявам около 500 квч, а средно за зимния сезон около 300 квч месечно, същевременно имам разпределена енергия от загуби на абонатна станция по 600квч в най- студените месеци и около 280 квч средно на месец.
  Крайно време е държавата да въведе стандарти и етажната собственост да бъде задължена да модернизира инсталациите си. Първо за да се намалят загубите, а после и кражбите, защото да се краде топлинна енергия е елементарно.
  Така услугата може наистина да настигне времената в които живеем, а като потенциал наистина няма равен.

  Нередност?
 • 5
  gkz02606633 avatar :-|
  gkz02606633
  • - 1

  Интересна статия странно съвпадаща по време с чистка на експертен персонал в Топлофикация София ЕАД. Явно се подготвя приватизация, но спряганото име на приватизатори е Делян Пеевски. А този сайт не е безпристрастен.

  Нередност?
Нов коментар