Седмични новини за енергетика

Д банк е готова да кредитира "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган с 22 млн. лв.; "Булгартрансгаз" отчита 104 млн. лв. печалба, но и 500 млн. по-малко наличности; Борсовата цена на тока в неделя е рекордно ниска;

Ако искате са получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Обновяването на контролираната от Ахмед Доган и Данаил Папазов "ТЕЦ Варна" е подсигурено с нови 22 млн. лв. заемен ресурс от Д банк, стана ясно през седмицата. Договорът за кредит е от 26 февруари, но става видим чак сега от вписан в Търговския регистър залог върху централата и нейни активи в полза на банката, която е собственост на Фуат Гювен.

Сумата вероятно е за течащата реновация на блоковете на ТЕЦ-а, който, след като беше придобит от политиците от ДПС, печели, без да работи, от договори за студен резерв с държавната "Електроенергиен системен оператор". Няма обаче официална информация дали заемът е усвоен.

Междувременно тенденцията за намаляване на цената на природния газ ще продължи и през следващия месец, като се очаква новото понижение да е около 1.7%. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще утвърди конкретната цена за юни в първия ден на месеца, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на днешното открито заседание. Тогава именно "Булгаргаз" ще внесе и актуализирани данни за борсовите котировки и за осреднения курс на долара през месеца, които също ще бъдат отчетени при определянето на цената.

Намаление, но в пъти по-голямо бе отчетено при електроенергията на борсата, която миналата неделя отбеляза рекорден срив. От началото на деня (0:00 часа) до 19 часа доставките на ток на свободния пазар се осъществяват при цени под 0.1 лв./мВтч.

Рекордно ниски са били тарифите в ранния следобед на деня, между 13 и 15 часа - 0.06 лв./мВтч. За сравнение, това би била цената на потребената електроенергия в едно средно домакинство за два месеца, без да се включват таксите за пренос и достъп (135 лв./мВтч). Средната базова цена на борсата за 24 май е 4.5 лв./мВтч. Това също е своеобразен рекорд, тъй като досега този показател не е падал под 10 лева.

Новините за финансовото състояние на дружествата в енергетиката продължиха и през изминалата седмица. Например държавната "Булгартрансгаз" регистрира по-малко приходи, двойно по-голяма печалба, допълнителни заеми и близо половин милиард лева по-малко по сметките си. Големите парични потоци на дружеството са свързани с изграждането на газопровода от турската към сръбската граница като продължение на "Турски поток" и необходимите компресорни станции.

Реално харчовете на компанията, която се занимава със съхранение и пренос на природен газ, са над 1.1 млрд. лв. за миналата година, което е 17 пъти над резултата за 2018 г. В резултат на това наличностите по сметките на "Булгартрансгаз" намаляват от близо 517 млн. лв. до само 97 милиона, и то въпреки изтегления заем 391 млн. лева. И все пак - въпреки че приходите от оперативна дейност намалява с 15 млн. лв. - до 358 млн., дружеството отчита печалба 104 млн. лв.

/////ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ И ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

### Най-мащабната реформа в енергетиката от години насам е напът да се случи в следващите седмици. Очаква се председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов да внесе предложение за промени в законодателството, с които от 1 октомври всички небитови потребители да бъдат задължени да купуват ток от борсата. Това означава, че дори най-малките търговски обекти като магазинчета, фризьорски салони, кафенета, адвокатски кантори и т.н. ще трябва да излязат на свободния пазар.

### Защо е сложно цената на електроенергията да бъде калкулирана и защо цената на тока не е това, което виждате в месечната ви сметка? Парадоксалното е, че тя не е само това, което плащате, а е един изключително сложен набор от компоненти по цялата верига на стойността, като почти всеки компонент е силно повлиян от административни мерки и данъчни политики.

### Иновативните решения за съхранение на енергия ще играят важна роля за осигуряване на интегрирането на възобновяеми енергийни източници в мрежата в ЕС, показва ново проучване, публикувано от Европейската комисия.

### Отрицателните цени на електроенергията, породени от свитото потребление заради корона мерките, за пореден път отчетливо демонстрираха липсата на гъвкавост в германската електроенергийна система.