Новият брой:
Скъпото спасяване на Силициевата долина

Всички компании ще купуват ток от борсата

Идеята е дори малки магазинчета, фризьорски салони, кафенета и адвокатски кантори да излязат на свободния пазар от 1 октомври

Всички заведения например ще трябва да купуват електроенергията на свободно договорени цени. Малките фирми сега консумират 1/3 от тока с регулирани цени.
Всички заведения например ще трябва да купуват електроенергията на свободно договорени цени. Малките фирми сега консумират 1/3 от тока с регулирани цени.
Всички заведения например ще трябва да купуват електроенергията на свободно договорени цени. Малките фирми сега консумират 1/3 от тока с регулирани цени.    ©  Надежда Чипева
Всички заведения например ще трябва да купуват електроенергията на свободно договорени цени. Малките фирми сега консумират 1/3 от тока с регулирани цени.    ©  Надежда Чипева

Най-мащабната реформа в енергетиката от години насам е напът да се случи в следващите седмици. Днес председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе предложение за промени в законодателството, с които от 1 октомври всички небитови потребители да бъдат задължени да купуват ток от борсата. Това означава, че дори най-малките търговски обекти като магазинчета, фризьорски салони, кафенета, адвокатски кантори и т.н. ще трябва да излязат на свободния пазар и да сключат договор с търговец на електроенергия.

Към момента няма точно данни колко фирми (обекта) ще бъдат засегнати от промяната, но със сигурност става дума за стотици хиляди. Като обем на потреблението пък това би било над една трета от целия регулиран пазар, за който сега Комисията за енергийно и водно регулиране определя фиксирани цени на тока. Не е ясно и как ще се осигури съответното предлагане на енергия на борсата. Дори да се предположи, че производителите автоматично ще се насочат от регулирания към свободния пазар, то със сигурност цените ще са различни. Никой не може да накара ТЕЦ "Марица-изток 2" например да продава под себестойност, както прави сега за регулирания пазар, за което обаче получава компенсации от държавата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ss avatar :-|
  SS
  • - 1
  • + 5

  Един голям за дребния бизнес ...

  Нередност?
 • 2
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • - 1
  • + 1

  Много лошо за Ковачки! Представете си само, ресторантите успяха да си изпросят 9% ДДС, какво ли ще стане, ако пак изманипулират борсатса?

  Ще падат глави и правителства.

  Сега очаквам бизнесите на Ковачки да се върнат към полуфалиралия си статут.

  Нередност?
 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • + 2

  Мафията отново прави опит да мачка малките. Никоя малка фирма си няма нито енергийни специалисти нито специалисти по търговия с електпичество, нито годишни договори, че да планира своята енергийна консумация по месеци, дни или часове. Да не говорим, че това нашето няма нищо общо с името БОРСА. На борсата няма монопол, а тук НЕК ще използва монополното си положение до подава малко количество ел.енергия, за да се държат цените високи. Ковачки пък хем търгува с чужд ток, хем е един от основните производители. Това не е борса - това е поредната голяма далавера за едни и ограбване за всички малки фирми. АЕЦ ще ни съсипе.

  Нередност?
 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • + 1

  За 2019 г. средната цена на БНЕБ на референтния и представителен за пазарната цена сегмент „Ден напред“ е 47,46 евро (92,82 лева) лева за мегават час. Към тях трябва да прибавим 10,70 евро (20,93 лева) за мегават час, които НАДплащаме на т.н. американски централи, които плащаме ние и не плаща никой друг в Европа и получаваме 58,16 евро (113,75 лева) за мегаватчас - това е втората (след Гърция) най-висока цена в Европа!!! Но предприятията в Гърция плащат много по-ниска цена за електроенергията от същите предприятия в България. Това е така, защото гърците са се изхитрили да включват в борсовата си цена и някои такси, които другите страни не включват в борсовата цена, а заплащат отделно.

  Нередност?
Нов коментар