КЕВР държи да вдигне цените на парното въпреки критиките на Борисов

Според Иван Иванов тарифите ще са по-ниски от миналогодишните, но това ще се промени с преизчисленията заради новите цени на газа

Окончателните цени на парното и топлата вода ще бъдат одобрени от КЕВР в края на юни.
Окончателните цени на парното и топлата вода ще бъдат одобрени от КЕВР в края на юни.    ©  Юлия Лазарова
Окончателните цени на парното и топлата вода ще бъдат одобрени от КЕВР в края на юни.
Окончателните цени на парното и топлата вода ще бъдат одобрени от КЕВР в края на юни.    ©  Юлия Лазарова

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) държи на сметките си за повишение на цените на парното и топлата вода от 1 юли спрямо сега действащите цени. Това стана ясно днес от думите на председателя Иван Иванов, който направи специално видеоизявление, след като премиерът Бойко Борисов каза, че КЕВР "прави глупости", и се закани да обсъди смяната на състава му, който между другото е с изтекъл мандат.

КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават", заяви Борисов. "Всички наши решения са в обществен интерес. Надявам се това да е било разбрано, ако някой не е успял да го разбере, няма да го разбере никога", отговори Иван Иванов.

Бакалски сметки

Председателят на енергийния регулатор твърди, че предложенията за нови цени от 1 юли не трябва да се сравняват със действащите сега, а с тези, които са били определени на 1 юли 2019 г. По този начин наистина излиза, че софиянци ще плащат с 15% по-малко за отопление, въпреки че спрямо действащите в момента цени предстои повишение с над 20%. "Когато се сравнява годишна прогнозна цена, то тя трябва да бъде сравнена с предшестваща годишна цена", коментира Иванов и посочи, че това било "нормално и коректно". Но също така нормално и коректно е да се каже, че само след няколко дни КЕВР ще измени със задна дата тарфиите за парното и топлата вода, поради променената вече цена на газа, така че "Топлофикация София" да коменсира със съответнтие суми клиентите си. Тогава изведнъж ще се окаже, че изтъкваното сега 15-процентно намаление е изчезнало.

Това са фактите, както казва самият Иванов. А призивът му "хората да бъдат спокойни" може да се тълкува, че пак ще плащат колкото предната зима, нищо че цената на природния газ е с повече от 50% по-ниска.

Някога, но не сега

В момента около 94% от абонатите на парно са на прогнозен годишен отчет и при тях е невъзможно месечно отчитане, казва още Иванов и посочи, че съгласно нормативната база всички абонати на парното трябва да преминат към дистанционни топломери до 2027 г.

Според шефа на КЕВР въвеждането на месечен отчет сега би било невъзможен. Причината - в София има 430 000 абоната, като само около 30 000 от тях (6%) са с дистанционно отчитане. Така, ако се премине на месечен отчет това означавало да се ангажира "армия от инкасатори" - около 5-6000 души, които в рамките на един ден да обхождат цяла София. А това към момента нямало как да се случи. Всъщност обаче опитът показва, че е възможно - например - абонатите на ЧЕЗ само в София са милиони и те се отчитат всеки месец.

Иванов не вижда проблем в наредбата за едногодишното отчитане на парното. Новите нормативни изисквания допускат корекции да се правят само ако изменението при газа над 15% нагоре или надолу. До сега този граница бе 5%. На въпрос на в. "Капитал" защо не се запази сегашния модел, който много по-точно отразява пазарната конюнктура, Иванов обясни, че промяната се прави в интерес на гражданите и с цел осигуряване на прогнозируемост за бизнеса и домакинствата.

Още от Капитал