Процедурата за АЕЦ "Белене" се бави, но кандидатите не са се отказали

Заради коронавируса подаването на обвързващи оферти не успя да се случи в предвидения срок - до края на април

Енергийният министър Теменужка Петкова вярва, че проектът ще бъде успешен
Енергийният министър Теменужка Петкова вярва, че проектът ще бъде успешен    ©  Георги Кожухаров
Енергийният министър Теменужка Петкова вярва, че проектът ще бъде успешен
Енергийният министър Теменужка Петкова вярва, че проектът ще бъде успешен    ©  Георги Кожухаров

България може и да е разхлабила част от мерките заради пандемията от COVID-19, но кандидатите за АЕЦ "Белене" все още не могат да се запознаят с документите по проекта. В момента търгът е на етап обвързващи оферти, които трябваше да бъдат подадени до края на април. Очевидно обаче това трудно ще се случи и през юни.

"Срокът за подаване на обвързващи оферти не е започнал да тече и проектът на практика е на трупчета. Процедурата ще продължи в момента, в който на кандидатите бъде осигурен физически достъп до т.нар. информационната зала, където ще могат на място да се запознат с част документите. Макар че НЕК има пълна готовност за това, с оглед на продължаващата извънредна епидемиологична обстановка в страната такъв достъп още не е осигурен", съобщиха за "Капитал" от Министерството на енергетиката.

Експертите на Теменужка Петкова уточняват, че кандидатите ще се запознаят с материалите за проекта по специален график. На всеки кандидат е изпратен информационния меморандум, който съдържа базови данни за проекта, правната рамка в страната и анализ на пазарната ситуация в региона, уточниха от министерството.

Въпреки кризата, породена от пандемията от COVID-19, нито един от кандидат-инвеститорите не се е отказал от процедурата. Интерес са заявили Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД - "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, "Фраматом САС" - Франция и "Дженерал електрик" (САЩ).

"Всички те потвърдиха писмено своето намерение да подадат обвързващи оферти и подписаха споразумения за конфиденциалност", заявиха от енергийното министерство.