Седмични новини за енергетика

КЕВР свали със задна дата цената на парното и връща 76 млн. лв. на топлофикациите; Процедурата за АЕЦ "Белене" се бави, но кандидатите не са се отказали; Петролът тръгна нагоре след рекордното съкращаване на добива

Връщането на надвзетите пари за природен газ на фирми и домакинства се превърна в основен акцент през седмицата. Процедурата де факто започна още с приемането на поправките в Закона за енергетиката през април, като до месец се очаква да бъде завършена изцяло.

В понеделник на извънредно заседание Министерският съвет даде "зелена светлина" за възстановяването на надвзетите около 200 млн. лв. за природен газ на фирмите, като самата процедура ще струва на "Булгаргаз" 80 хил. лв. без ДДС. Отделно - не всички домакинства, които ползват природен газ, реално ще усетят "компенсация", тъй като част от газоразпределителните дружествата, като "Овергаз" например, диверсифицират доставчиците си и не ползват само "Булгаргаз".

Самата процедура бе блокирана за кратко, тъй като в рамките на повече от седмица съветът на директорите на БЕХ не намери време да се събере, за да одобри документите, чрез които "Булгаргаз" ще връща надвзетите суми. В крайна сметка това стана на 2 юни късно вечерта.

Така в сряда стана ясно, че близо 76 млн. лв. с ДДС е сумата, която ще бъде възстановена на 22 дружества от сектор "Топлоенергетика" за доставената на клиентите топлинна енергия през периода 1.07.2019 - 31.03.2020 г., както и за произведения от когенерационните им мощности ток за същия период. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с коригирането на цените на природния газ за изминали периоди след споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром".

С връщането на парите средно за страната цената на парното и топлата вода ще падне с 10.1% за миналия отоплителен сезон. Изчислените суми са формирани, след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества природен газ, обясниха от регулатора.

И докато при цените на природния газ ситуацията вече е ясна, то свободният пазар на ток все още поражда куп въпроси, основният от които е струва ли си да пазаруваш ток от борсата за вкъщи?

За битовите потребители в момента е почти два пъти по-евтино да купуват ток за вкъщи от борсата, отколкото по регулираните от държавата цени, които се предлагат от електроразпределителните дружества (ЕРП-та). Макар и на пръв поглед да звучи сложно, "откачането" от енергото и избор на независим доставчик на ток не е толкова трудно.

От началото на месеца процедурата е значително опростена и става почти изцяло онлайн. По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране към края на 2019 г. ток по свободно договорени цени са си купували точно 1504 домакинства, докато останалите над 4.51 млн. абонати разчитат на фиксираните цени на ЕРП-тата.

///// ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ

### Собствениците на данъчни складове за горива вече трябва да подават към Агенция "Митници" цената на всяка сделка с горива в склада. Това се случва след промени в административните данъчни документи (АДД), които се попълват електронно. Така, ако стойността на сделката не бъде посочена, стоката не може да бъде освободена за потребление от склада.

### Петролът тръгна уверено нагоре в началото на седмицата, след като голяма част от енергийните министри на страните - производителки на суровината, от организацията ОПЕК+ се съгласиха да удължат с един месец, историческото съкращение на добива с рекордните близо 10% от световната продукция, съобщава Reuters.