Цената на тока продължава да се повишава и през юли

Потреблението на електроенергия обаче остава ниско

След като през юни борсовата цена на електроенергията се повиши с цели 30% спрямо май, за юли е регистрирано ново увеличени от средно 20%. Така цените на тока на свободния пазар на практика почти се възстановиха от предкризисните си нива - ако за февруари средната стойност на сделките в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса е била 81.9 лв./мВтч, то за юли е 71.87 лв./мВтч, като трябва да се има предвид, че през лятото цените по традиция са по-ниски от зимата. За сравнение - през април и май средните стойности бяха под 50 лв. за мегаватчас.

Увеличение има и в среднодневния търгуван обем електроенергия, който вече е над 45 хил. мВтч. През юни на борсата се продаваха средно по 35 хил. мВтч, а месец по-рано - по около 30 хил. мВтч. Това се обяснява най-вече с факта, че голяма част от ВЕИ производителите продават енергията си именно на сегмента "Ден напред", след като с последните промени в правилата за търговия от 1 юли не успяха да сключат дългосрочни договори.

Прогнози за борсовата цена на тока обаче е трудно да се правят, най-вече заради неизвестността около развитието на здравната криза през есента. Ако се стигне до ново затваряне на икономиката, по всяка вероятност ще има спад на тарифите. В противен случай е възможно повишението да продължи. На унгарската борса, с която през октомври се очаква да направи пазарно обединение и българската (заедно с румънската), има фючърси за електроенергия през последното тримесечие на годината при цена 45.5 евро/мВтч, или 88.9 лв./мВтч.

В същото време потреблението на ток в България остава ниско. По данни на Електроенергийния системен оператор към 26 юли е регистриран спад в консумацията с 3.86% спрямо същия период на миналата година. Това, за сравнение, е равно на цялото производство на АЕЦ "Козлодуй" за 18 дни или на един от блоковете му за повече от месец. Всъщност самото производство на електроенергия в страната намалява още по-драстично, тъй като има увеличение на вноса. Базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ, са намалили дейността си с повече от 10%, или не е произведен толкова ток, колкото би могъл да генерира един от блоковете на "Козлодуй" за 3 месеца.