Колко пъти излъга Борисов за "Турски поток"

Премиерът направи няколко неверни твърдения и откровени манипулации по време на инспекция на строежа на газопровода

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Поредната проверка на строителството на газопровода от турската до сръбската граница, който всички извън България наричат продължение на "Турски поток", а само премиерът Бойко Борисов се опитва да го представи като "Балкански", предизвика своеобразен апогей на лъжите за този проект. В компанията на зам.-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и директора на "Булгартрансгаз" (последните двама добре знаят какви са фактите, но си мълчат) Борисов разигра интересен цирк. Няколко са основните линии, по които българският премиер се опита да създаде фалшива реалност.

 • 🇷🇺 "Понеже няма какво друго да измислят и да излъжат, накрая казват, че проектът не е с компания от Саудитска Арабия, а от Русия. Пускат се жълти новини, вместо да дойдат да видят". Това каза Борисов пред Алсаадун, който отвърна: "Аз съм собственикът", имайки предвид, че "Аркад" е държавна компания на Саудитска Арабия.

 • 👉🏼 Формален изпълнител на проекта за газопровода наистина е "Аркад", но реално компанията няма свои работници на терен и всички дейности са преотдадени на други фирми. Доказателството за това са публикуваните на сайта на "Булгартрансгаз" договори още преди няколко месеца. Сред истинските строители е регистрираната в Белград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на "Турски поток" през Сърбия, и ще бъде наета за българския участък от газопровода. На обекта работи и друга руска фирма - СПК, която помагаше на IDC по "Турски поток" в Сърбия и стана известна и с направата на последната т.нар. златна заварка на първата тръба от "Турски поток". Тръбите се доставят от руската "Тръбна металургична компания" чрез люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", която беше конкурент на "Аркад" в търга за газопровода. Друг конкурент на арабите - германската Max Streicher, също е нает за подизпълнител, като си сътрудничи с руската "Закнефтегазстрой - Прометей". Италианската Bonatti също участва в процедурата за избор на строител срещу "Аркад" и е наета за изграждането на участък от над 50 км между селата Иванча, Бутово и Борислав, както и по техническите връзки с компресорните станции "Вълчи дол" и "Полски сеновац". Друг подизпълнител, който реално строи българския газопровод, е фирмата от Беларус - "Белтрубопроводстрой". Тя е наета конкретно да прокара тръбата под река Янтра, но любопитното е, че според властите в Литва тя застрашава тамошната национална сигурност.

 1. 💸 "Не случайно кръстихме проекта "Балкански поток", за да бъде свързан с газов хъб "Балкан" и за да действа реверсивно на територията на Балканите във всички посоки", казва още Борисов.

 • 👉🏼 Това, че се прави опит транзитният газопровод от турската до сръбската граница да бъде наречен "Балкански поток" и по този начин да се свърже с газовия хъб "Балкан", е най-малкото нелепо. А твърдението за реверсивно движение на газа е направо абсурдно. Газопроводът и хъбът нямат нищо общо - едното е тръба за транзит на газ, резервирана на 80% от "Газпром", а второто е платформа за търговия с природен газ, за която руснаците категорично заявиха, че няма да участват по никакъв начин, а и към момента няма много други желаещи за търговия там. Целта на "Газпром" не е да достави газ в България, който да се търгува тук, а да го достави директно до крайни клиенти в Сърбия и Унгария, за да може по този начин Москва да упражнява геополитическо влияние. Реверсивен пренос на газ пък е невъзможен, защото проектираната и резервирана в следващите 25 години посока е само от Турция към Сърбия. Възможността да се ползва старият Трансбалкански газопровод към Румъния и Украйна също е ограничена, защото "Газпром" плаща капацитет по нея в посока север-юг, макар да не превозва физически количества. Но така блокира възможностите за доставка на американски LNG през България към Украйна.

 1. 🧭 "България ще доставя газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме и Азия, и Европа. Тръбата ще обезпечава и Азия, и Европа", обясни още Борисов по време на инспекцията.

 • 👉🏼 Българският участък от газопровода е свързан само и единствено с продълженията на "Турски поток" в Турция и Сърбия. По него няма как да тече газ в посока Азия, за да обезпечава каквото и да било, още повече, че природният газ идва към Европа именно от Азия, а не обратно. За ролята на наречения от Борисов "Балкански поток" при обезпечаването на самата Европа пък свидетелства нулевият интерес от търговци на газ при процедурата за резервиране на капацитет. Освен "Газпром" и свързано с него швейцарско дружество никой друг не подаде заявление, че иска да транспортира газ през България към Европа.

 1. 🤝 "Балкански поток" е символ на нашето дългогодишно партньорство със Саудитска Арабия, заяви Борисов.

 • 👉🏼 Първоначално на 3 април 2019 г. "Булгартрансгаз" класира на първо място в търга за новия газопровод консорциум "Аркад", тъй като цената му беше много по-ниска. Втори остана свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България". На 28 май обаче се стигна до безпрецедентно решение държавната компания да смени избора си и да реши да сключи договор с руския кандидат, който бил готов да свали цената си до тази на саудитците. В крайна сметка скандалът стана толкова голям, че врътката не мина. А при подписването на договора за газопровода миналата есен премиерът каза, че изборът на "Аркад" е станал при "много прозрачна, много честна процедура", но още в същото си изявление Борисов на практика опроверга сам себе, обяснявайки как са се провели много тежки преговори, "включително с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия". Това означава, че състезанието се е превърнало в геополитически пазарлък между двата кандидата в търга, който се материализира в наетите от саудитците подизпълнители.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


9 коментара
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Борисов от дълго време лъже по много теми и понеже той е прост, смята и нас за такива и мисли, че му вярваме. Най-скандалните пример са за дядото на бития студент, как Борисов не бил член на БКП или пък че нямал нищо общо с Пеевски, обвързването на борбата с контрабандните цигари с борбата с коруцията!

  Отделен е фактът, че елементарното му и просташко мислене вреди на всички нас.

 • 2
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Няма никакво значение какво този невеж премиер ни разказва от джипката. Важното е тръбата да стигне сръбската граница. Догодина Унгария прави своя сегмент. След това - кеф ти Баумгартен, кеф ти Черна гора, Босна и дори Хърватия. Регазификатор на острон Кръг едва ли ще има. Така, че ще имаме стратегически икономически проект с обрязан капацитет. Малките интерконекторни ручейчета няма да заменят "Южен поток". Жалко...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "venelingeologia":

  Венелин, давате класа на този форум, който е затиснат от репродуциране на тъпи мисловни клишета.

  Всъщност Борисов не лъже с общоприетия смисъл. Има психически отклонения, когато схващането на реалността е доста разтегливо понятие. И отдавна призовавам хабилитираните колеги-психиатри да направят един задочен консилиум на особата. Резултатите от който могат да дадат конституционно основание да преминем в след Герб етапа безболезнено. В смисъл без наказателно преследване на особата поради невменяемост.

  Разклонението на газопровода през БГ е стратегически проект - руски стратегически проект! - който би ни осигурил дългосрочни енергийни доставки.
  Газовата магистрала не я строи Борисов. Строят я руснаците, защото си е техен стратегически проект. И това, че някакви саудитци са официализиране като подизпълнители не променя реалиите.Но ако нашата страна има дупе - може да изкара изгоди от газопровода, като се опре на филигранната досегашна Ердоганова газова тактика.

  Истината е, че лавирайки между западните и източните си господари, Борисов се опитва да удължи пребиваването си във властта. Но другата част от истината е, че всеки от тях може да го изхвърли от трона. Стига да го уличи в нелоялност.

  Но най-съществената част от истината е, че и едните, и другите срещу тоталното му послушание са го оставили да ни краде на воля. Вече 11 години...

 • 4
  zaniza avatar :-|
  ЗаНиЗа

  "предизвика своеобразен апогей на лъжите за този проект" - Баш Бой още не е стигнал своя апогей и затова не подава оставка, а тепърва ще излита към небитието. Колкото по-далече се отплесне от българската земя, толкова по-добре ще е за всички, вкл. саудити, руснаци, американци, защото за българите отдавна е ясно.

 • SEAL

  Прекрасно сте го написали, но Буда може да чете само Винету и някакъв учебник на КГБ, дето постоянно цитира.
  ОСТАВКА С 200!

 • 7
  vxa15365434 avatar :-?
  Сатана Ликующий

  Коментарите са грешни. Отидете в Ютуб и вижте тенденциите. Очертава се вълна от нови находища в Средиземно Море. В момента действа израелското находище Левитан и ... се проектира газопровод до Крит и до Гърция за Италия. Очаква се Турция да открие газ. Турция и България са най-прекия път за газта от Средна Азия -Азърбейджан, Казахстан до Европа без да минава през Русия. Интерконектора с Гърция пък е отлично трасе за втечнената катарска, египетска, либийска, американска газ за Средна Европа.
  Четейки коментарите излиза, че искате Гърция да поеме преноса на газта. Спомнете си Набуко. Бритиш Петролеум под натиск на Москва пренасочи трасето през Гърция за Италия, понеже Газпром през Украйна и Полша захранваше Северна и Средна Европа. Тогава ни заобиколиха.
  Четейки коментарите ви за Борисов личи злоба. Злобата е лош съветник. Борисов има докторска степен и е бил успешен преподавател. Колко от вас имат докторска степен и са били преподаватели. Не е чел единствено Винету. И Балкански Поток е анализиран и съгласуван с когото трябва. Не само с Путин, а смного други. Иначе на Саудитска Арабия щяха да бъдат доведени до сведението някой неприятни неща.

 • 8
  uhh12616952 avatar :-P
  Vasil Angelov

  Имам приятел, който работи по инженеринга на тръбата.
  Е още преди много месеци, на по бира той сподели "уф, арабите се махнаха и дойдоха някакви руснаци, та сега с тях се занимавам"
  Толкоз за арабското участие.

 • 9
  mht1431542318430782 avatar :-?
  Ognyan Petkov

  До коментар [#8] от "Vasil Angelov":

  Имам баба на село покрай което минава тръбата. Та тази баба скоро ми каза, че чула в ХОРЕМАГа, че уж руснаци щели да правят тръбата, пък говорели арабски.
  Няма никакво значение Кой строи тръбата и дали ББ е излъгал или не. Важното е, че тръбата е направена и газ по нея ще тече, руски ли, азерски ли или от Луната. Никъде обаче не съм прочел колко губи или печели държавата България от нея. Това изглежда е огромна държавна тайна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход