Задава ли се Армагедон в енергетиката*

Евентуалният провал на АЕЦ "Белене" и заблудата за бъдещето на въглищните централи са част от основните проблеми в енергетиката

Трудно е да си представя, че днешните управляващи нямат реална представа до какъв задънен край доведоха българската енергетика. Но в интерес на справедливостта трябва да бъдат споменати и някои безспорни успехи на управлението в периода 2017-2019 г., когато започнаха редица, макар и плахи пазарни реформи - старта на електроенергийната и газовата борса и развитието на платформите им, усилията за постигане на някакво разнообразяване на доставките на природен газ, пътната карта за пазарното обединение на IBEX с европейските борси, включването на българския газов оператор с дял в терминала за втечнен газ в Александруполис. Но толкова.

Важните структурни реформи и внасянето на повече пазар в българската енергетика останаха само намерения. Действията на управляващите, водени само и единствено от два мотива - дебалансиран популизъм, вероятно поради липса на кураж, и желание да се харесат на всички геополитически течения "през" България, доведоха до тежки необратими деформации в сектора, за които тепърва ще плащаме скъпо всички.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се