Една трета от енергията в Централна и Източна Европа може да е от ВЕИ

Нов доклад на IRENA изследва икономическия ефект на възобновяемите източници, които могат да подобрят сигурността, доставките и цената на енергията

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

В рамките на 10 години икономиките на Централна и Източна Европа могат да покрият 34% от нуждите си за енергия чрез възобновяеми източници. Това показва доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), изготвен по искане на Европейската комисия. "Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за възобновяема енергия", каза директорът на IRENA Франческо Ла Камера.

По данни на Инициативата за енергийна свързаност на Централната и Източна Европа използването на възобновяеми източници може да пести на гражданите до 3 милиарда евро на година за енергийни разходи през 2030 г. Причината е, че инвестиционните разходи за соларни панели например намалявт драстично през последните години и се очаква тази тенденция да продължи, което пък води до по-ниска цена на произвежданата електроенергия. В момента най-ниските цени за ток от нови централи се постигат именно при соларните паркове - около и под 20 евро/мВтч. За сравнение цената на тока на АЕЦ "Козлодуй", инвестицията в която е изплатена отдавна, е над 25 евро/мВтч, а на този от ТЕЦ "Марица изток 2" - около 80 евро/мВтч. В същото време икономическата полза и климатичния ефект може да доведе до допълнителни социални и здравни ползи, които се изчисляват на 35 млрд. евро през 2030 г., става ясно от доклада.

На този фон България планира, в Енергийната сис тратегия до 2030 г., да продължи да стимулира мръсното, неефективно и скъпо производство на ток от въглища, както и да изгради изключително скъпа (20 млрд. лв.) ядрена централа в "Белене".

"ВЕИ-тата могат да намалят регионалната сметка за енергия и да бъдат от полза на гражданите и индустрията като подобрят енергийната сигурност, качеството на въздуха", каза още Ла Камера. По думите му така регионът ще може да отговори на дългосрочните цели за декарбонизация на Парижкото споразумение, както и на новата Зелена сделка на ЕС.

Засега България не планира да стимулира ВЕИ проекти и изграждането им е оставено в ръцете на самите фирми. За сравнение - в Румъния малките и средните предприятия в сектора хотелиерство и ресторантьорство ще могат да кандидатстват за стимули за инсталиране на слънчеви енергийни системи и зарядни устройства за електрически превозни средства.

Още от Капитал