МОСВ разсекрети писмата, с които е разрешило на ТЕЦ "Бобов дол" да гори боклук

МОСВ разсекрети писмата, с които е разрешило на ТЕЦ "Бобов дол" да гори боклук

Бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано през годината, е подписал за изгарянето на RDF с "експериментална цел"

Румяна Гочева
14106 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Актуализирана в 13 часа на 15 октомври

След двегодишни съдебни дела екологичното сдружение "Грийнпийс" - България, и "За Земята" получиха писмата, с които Министерство на околната среда и водите (МОСВ) първоначално е отказвало, а след това е позволило на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря до 500 хил. тона отпадъци на година с "експериментална цел".

От ТЕЦ "Бобов дол" обаче обявиха, че именно те официално е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. "Без това писмо, което прилагаме и нашето разрешение, няма как да се "разсекретят" документи. Това наше действие бе продиктувано от желанието ни да покажем на всички, че ние не сме правили нищо в разрез със законодателството и сме имали право на дейностите, които сме извършвали", пише в становището на ТЕЦ-а.

Финалното разрешение е дадено на 14 август 2018 г. от зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано тази година (според разследващите той е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци). Според екоорганизациите обаче то противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел.

От кореспонденция между ТЕЦ-а и екоминистерството се разбира, че държавата на няколко пъти отказва да разреши експериментално изгаряне на отпадъци - първото искане на централата е от края на 2016 година, след което в началото на 2017-а има отказ от МОСВ. После тази размяна на искания и откази се повтаря цели шест пъти.

Прикачен файл

Промяната настъпва след назначаването на Нено Димов за министър на околната среда и в края на 2018 година централата на Христо Ковачки започва горенето на отпадъци, припомнят от "Грийнпийс" и "За Земята".

Преди година, след серия от протести на Перник, Бобов дол и Гълъбово, ДАНС установи, че е налице заплаха за екологичната сигурност на страната, а тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистерството да провери свързаните с Ковачки "Топлофикация - Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел". Абсурдът бе в това, че именно тези институции са издали разрешенията за горенето на биомаса и твърди отпадъци.

Разиграване

Бяха нужни две решения на съда и двегодишна съдебна битка, за да разкрие министерството писмото, с което се разрешава изгарянето на отпадъци в централата на въглища, свързвана с Христо Ковачки, отбелязват от екоорганизациите. В съдебното решение изрично пише, че това е информация за околната среда, следователно обществото трябва да има достъп до нея. Всеки път обаче, след като министерството разгледа искането на "Грийнпийс" - България, и "За Земята" за информация, го препраща към ТЕЦ "Бобов дол", откъдето отказват да разкрият кореспонденцията с аргумента, че включва "търговска тайна".
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Актуализирана в 13 часа на 15 октомври


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


9 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Биволъ, 29 август 2019:
  ТРАФИКАНТИ НА ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ ДОСТАВЯТ БОКЛУК ЗА КОВАЧКИ
  https://bivol.bg/kovachki-trash.html

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  А в право на отговор през 2019:
  https://bivol.bg/kovachki-trash-2.html
  ИТАЛИАНЦИ: “ДОСТАВЯМЕ БОКЛУК НА ТЕЦ – БОБОВ ДОЛ”.
  ТОПЛОФИКАЦИИТЕ НА КОВАЧКИ: “ГОРИМ ОТПАДЪЦИ ЗАКОННО. ЕКОЛОГИЧНО Е”. Секретарка на Ковачки отговаря за фирма, складираща боклука

 • 3
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Гешев , спиш ли ? Или Ковачки е ,,наш" човек?

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  И не е само Бобов Дол! Брикел, Гълъбово също трови Стара Загора!

  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2839845402733890/
  Боклука на Брикел от сателит. През тези 25 декара трябва да минат 1,6 милиона тона боклук.

 • 5
  samoedin avatar :-|
  samoedin

  "Финалното разрешение е дадено на 14 август 2018 г. от зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, който бе арестуван по-рано тази година (според разследващите той е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци). Според екоорганизациите обаче то противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, тъй като надвишава 10 хиляди пъти максималния праг от 50 тона в рамките на година за изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел."


  Да се досетим ли какви пари стоят зад това незаконно разрешение да се гори боклукът на Европа у нас ? Има ли смисъл да посочваме конкретни суми ?

 • 6
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Поредният скандал с активното участие на държавата/корумпирани чиновници/!

 • 7
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Къде е скуби да защити далновидността на българското управление, позволило това?!

 • hdn38633229

  Първият етикет в края на статията - "боклуци" - характеризира тези отрепки и изроди дето биха продали и собствените си майки за някой евро. Съд, конфискация и в затвора за 15 години на Ковачки и цялото министерство от онова време. Това си е ПРЕДНАМЕРЕН ЕКОТЕРОРИЗЪМ !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал