Има риск за азерския газ заради спора между "Топлофикация София" и "Булгаргаз"

Близо 150 млн. лв. дългове на столичното парно са причина газовият доставчик да няма пари за гаранцията по договора с Азербахджан

Драмата с дълга на общинската "Топлофикация София" към държавния газов доставчик "Булгаргаз" се повтаря за поредна година, но този път залогът за разрешаването й е много по-голям. Това е договорът за доставка на природен газ от Азербайджан, който би нарушил руския монопол в региона и силно се подкрепя от САЩ. Планът е България да започне да получава азерски газ от началото на 2021 г. първо през съществуващата сега тръба през Кулата, а на по-късен етап през газовата връзка с Гърция. Но за да може това да се случи, е нужно "Булгаргаз" да предостави и банкова гаранция за азерския газ.

Такава гаранция бе предоставена през юли, като забавата й стана и неформален повод за оставката на Жаклен Коен като директор на Българския енергиен холдинг. По информация на "Капитал" в началото на 2021 г. тази гаранция трябва да бъде подновена, но условието на банковите институции за това е погасяването поне на част от дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", което обаче трудно може да стане, още по-малко в началото на отоплителния сезон.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове