Токът за бизнеса в България отново е най-скъп в цяла Европа

Спрямо декември 2019-а сега цената на електроенергията е с около 30% по-висока, като едно от обясненията е рекордното поскъпване на CO2 емисиите

За пореден път през последния месец борсовата цена на електроенергията в България е най-високата в цяла Европа. Данните на платформата energylive.cloud показват, че токът с днешна дата на доставката в страната е 76.12 евро/мВтч, като границата от 70 евро е премината само на още един пазар - хърватския. За сравнение - в съседните Румъния и Гърция електроенергията се търгува за 69.87 евро/мВтч и 62.88 евро/мВтч.

Тези цени на тока в България идват само два дни след като работодателските организации АИКБ, БТПП и КРИБ публикуваха официална позиция, в която изразяват съмнение за умишлено оскъпяване на електроенергията от страна на държавата. "За пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден. Без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие. Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ "Козлодуй", грабежът достига 4 милиона лева. За един ден. Как става така? Защо?", пише в общата позиция на работодателите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се