ДПС иска кардинални промени в енергетиката

Проектът предвижда изключване на НЕК от доставките на ток, прекратяване на договорите с американските ТЕЦ, смяна на студения резерв с нов механизъм и компенсации за ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Най-голямата реформа в енергетиката от десетилетие. Така могат да се определят внесените преди дни от Рамадан Аталай (ДПС) предложения за промени в Закона за енергетиката. Накратко те предвиждат от 1 юли догодина Националната електрическа компания вече да не е т.нар. обществен доставчик, който осигурява ток за бита по регулирани цени, а това да вършат самите електроснабдителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, като поемат и съответния ценови риск. Прекият ефект от това ще е прекратяването на дългосрочните договори на американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" и въвеждането на механизъм за капацитети, от който пък би могла да се възползва ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Всички тези промени са в основата на бъдещата пълна либерализация на пазара на електроенергия и дори по информация на "Капитал" конкретните текстове са в процес на съгласуване с ЕК, която финално трябва да одобри механизма за капацитет като вид държавна помощ. Проблемът е, че сега промените са внесени направо между първо и второ четене на Закона за енергетиката без никакви предварителни обсъждания със сектора и без възможност за каквито и да е допълнителни консултации. А това може да създаде огромен хаос и дори да повтори сътресенията в енергетиката от 2013 г., когато НЕК спря да плаща на американските централи и задлъжня със стотици милиони левове.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се