Защо Борисов отлага откриването на "Турски поток" през България

Kremlin.ru

Защо Борисов отлага откриването на "Турски поток" през България

Премиерът казва, че за церемонията щял да чака и гръцката връзка да стане готова, което обаче трудно ще се случи до края на годината

Румяна Гочева
10150 прочитания

Kremlin.ru

© Kremlin.ru


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Макар че от 10 дни струващото близо 3 млрд. лв. продължение на "Турски поток" през България функционира и благодарение на него Сърбия получава руски природен газ, мегапроектът няма да бъде открит поне до края на годината.

"Виждате колко и нашите братя в Сърбия се радват за това, че "Балкански поток" работи. Но ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко", заяви той при посрещането на азерския газ на 1 януари. Дни по-късно Борисов даде и повече подробности. "Тогава когато имаме целия газов хъб "Балкан" - гръцка връзка, "Балкански поток", връзките със Сърбия, с Румъния, с Гърция - тогава ще направим откриване и ще поканим всичките съседи - и гърци, и турци, и сърби, които имат интерес и вече България отново се върна на газовата карта", заяви премиерът.

Подобно намерение обаче е най-малкото странно, като се имат предвид десетките посещения (включително с хеликоптери), които Борисов направи през миналата година на строежа на газопровода, както и многобройните му твърдения как той ще осигури диверсификацията на газовите доставки. Затова едно от най-вероятните обяснение на отложеното рязане на лентата е притеснението на Борисов, че като се вдигне шум около проекта, ще се разкрие и истината за него - че е изцяло транзитен газопровод за руски газ (90% от входа и 80% от изхода са блокирани от "Газпром" до 2039 г.), който няма общо с газовия хъб "Балкан" (платформата за търговия с газ) и от който българската икономика няма да получава никакви количества (липсват връзки с националната газова мрежа към общините), а "Булгаргаз" няма да може да търгува дори виртуално с пренасяните по него обеми, защото "Газпром" иска да ги доставя директно на Сърбия и Унгария.

Без съмнение точно преди изборите Борисов не иска да привлича и вниманието на американците, които ясно обявиха българския газопровод от турската до сръбската граница за продължение на "Турски поток" и изцяло в интерес на Русия, поради което гласуваха и санкции за него.

Освен това обвързването на откриването на "Турски поток" през България с гръцката газова връзка е много удобно за Борисов, тъй като няма вероятност последната да бъде завършена в близко бъдеще - най-оптимистичният срок е краят на годината.

"Срокът по договор с изпълнителя е април 2021 г. По-скоро имаше желание нещата да се случат по-рано заради договора за доставка на азерски газ от началото на следващата година, който трябва да минава именно през интерконектора с Гърция", коментира неотдавна пред "Капитал" изпълнителният директор на проектната компания ICGB Теодора Георгиева. По неофициална информация обаче най-вероятно и този срок няма да бъде спазен и завършването на газовата връзка ще бъде отложено за следващата 2022 г.

Интерконекторът обаче е особено важен защото ще даде възможност за доставка на пълните количества азерски газ (сега през Кулата влизат само 25% от договорените обеми), както и за внос на LNG от САЩ, Катар, Кипър, Азербайджан и други. Проектът уж се ползва с подкрепата на премиера Борисов, но в същото време изпълнението му е съпътствано с проблеми за разлика от три пъти по-дългия и голям като капацитет "Турски поток".

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Макар че от 10 дни струващото близо 3 млрд. лв. продължение на "Турски поток" през България функционира и благодарение на него Сърбия получава руски природен газ, мегапроектът няма да бъде открит поне до края на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход