Седмични новини за енергетика

Строителите на "Турски поток" поискаха и газовата връзка до Сърбия; АДФИ отказа достъп до доклада от проверката на АЕЦ "Белене"; Ще даде ли накъсо енергетиката;

Кремъл
Кремъл    ©  Кремъл
Кремъл
Кремъл    ©  Кремъл

Темата за участъка на "Турски поток" през България бе актуална и през изминалата седмица, най-вече с новината, че строителите на отсечката - саудитската "Аркад С.п.А.", италианската "Бонати" и беларуската "Белтрубопроводстрой" са решили да участват в търга за изграждането на газопровода до Сърбия.

Общо 11 са компаниите, които са подали документи за изграждането на газовата връзка със Сърбия, след като крайният срок за това изтече на 22 февруари.

Най-силно впечатление сред кандидатите обаче правят саудитската "Аркад С.п.А." - клон България, италианската "Бонати" с.п.а. - клон България, и беларуската "Белтрубопроводстрой", които заедно работиха по трасето на "Турски поток" през България.

"Аркад" участва самостоятелно в търга. Информацията за руските връзки на саудитската фирма упорито се отрича от премиера Бойко Борисов, но "Капитал" успя да докаже това с документи.

В същото време се оказа, че продължението на "Турски поток" през България може никога да не излезе на печалба. А причината - от 1 октомври 2021 г. до 31 декември 2039 г. "Газпром" е резервирал 100% от наличния технически капацитет на газопровода към Сърбия, който обаче е намален почти наполовина спрямо първоначално обявения. Това означава, че и транзитните такси ще са наполовина по-малко, тъй като се плащат за пренесени количества.

Още преди седмица "Капитал" изпрати писмени въпроси до "Булгартрансгаз" по повод това разминаване, но обяснение от държавната компания така и не бе дадено. При това положение "Газпром" на практика ще държи изцяло най-важните изходни газови точки на страната - до края на 2030 г. Освен сръбската руската компания е резервирала на 100% изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция при станция Странджа.

Отказ за АЕЦ "Белене"

В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) отказа информация, свързана с извършената финансова проверка на НЕК във връзка с проекта АЕЦ "Белене". "Капитал" поиска да се запознае с доклада по проверката и макар от АДФИ да считат, че това е обществена информация, достъпът до него на практика е засекретен. Честа практика обаче е чувствителната информация да се заличава, а документите да се предоставят на обществеността. Но този случай явно не е такъв.

Официалната причина е, че исканата информация се отнася до трето лице, в случая държавната НЕК, и от АДФИ били длъжни да попитат "третото лице" дали е съгласно докладът да стане публичен. Според становище на НЕК обаче в документа се съдържат данни относно провеждането на процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", които имат поверителен характер, както и такива, които са търговска тайна.

Какво правят съседите

В Румъния гражданите могат да се сдружават в т.нар. енергийни общности или кооперативи и сами да произвеждат тока, който потребяват. За разлика от България, където подобни формации все още няма, първата румънска енергийна общност - Cooperativa de Energie е създадена през 2019 г., а сега обединението обяви, че иска да купи зелената компания Apuron Energy.

Цената на сделката е 2 млн. румънски леи, или малко над 410 хил. евро, съобщава румънският сайт energynomics.ro. Процедурата е отворена за нови инвеститори, които ще станат членове на кооператива, като минималната вноска е 500 леи, или около 100 евро. Към момента са събрани около 70 хил. евро.

Какво още? Ще даде ли накъсо енергетиката?; Българската енергетика през 2030 г. - усеща се като 1979; "Топлофикация - София" дава 33 млн. лв. за нови топлопроводи и абонатни станции;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ