Нови съмнения за нагласени сделки с ток на борсата

Казусът ще се разглежда от КЕВР, а като възможни други продавачи, замесени в схемата, се спрягат "Топлофикация София", НЕК и АЕЦ "Козлодуй"

Статията е допълнена и променена в 18 часа.

При борсовата търговия с ток отново има съмнения за задкулисни договорки и отново е замесено общинското дружество "Топлофикация София". За казуса първо съобщи сайтът mediapool.bg, като "Капитал" потвърди информацията и през свои източници. Сигнал за борсови манипулации до енергийния регулатор вече е подаден от Асоциацията "Свободен енергиен пазар", като такъв се очаква и от самата Българска независима енергийна борса.

Търговци на ток споделят, че през последния месец при търговията на борсовия сегмент "В рамките на деня", където принципно се пласират недоговорени предния ден количества, се сключват моментални сделки на значително по-ниски от пазарните цени. Подобно синхронизиране (в рамките на секунди) между продавач и купувач според борсовите участници може да се постигне само чрез пряка телефонна връзка между тях. Официално търговията е анонимна - не е известен нито продавачът, нито купувачът, но няколко играча на енергийната борса смятат, че става въпрос за "Топлофикация София" като продавач и варненската "Проакт" като купувач. Самите те отричат да участват във въпросните сделки. Столичният общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев коментира пред "Капитал", че също е получил уверение от изпълнителния директор на столичното парно Александър Александров, че дружеството не участва във въпросните търгове. Така по метода на изключването, ако продавач не е столичното парно, такива количества и цени може да осигурят само НЕК (заради изобилието на вода и работата на ВЕЦ в този период) или АЕЦ "Козлодуй".

Миналото лято обаче "Топлофикация" сключи анонимна сделка за доставката на електроенергия за последното тримесечие на тази година. Тя стана на рядко използвания сегмент Continuous trading (или "Непрекъсната търговия"), при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават скрити. По-късно обаче, след като скандалът стигна до Столичния общински съвет, договорът, който можеше да доведе до 1.5 млн. пропуснати ползи за общинската фирма, беше развален.

"Всекидневно се търгуват определени количества профилна и базова електроенергия, между 25 и 150 мВт, на блокови продукти, на пазарния сегмент "В рамките на деня". Търговията на този сегмент от продуктите на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) бива системно и стриктно реализирана в строг времеви диапазон между 16 и 16:30 източноевропейско време, тоест два до три часа след излъчване резултатите на пазарен сегмент "Ден напред" на БНЕБ. В същото време цените по тези сделки са често от 5 до 10 евро на мегаватчас по-ниски от цените на "Ден напред", пише в писмото на председателя на АСЕП Соня Кадиева, изпратено до КЕВР, Министерството на енергетиката и БНЕБ.

Тя обяснява още, че нито един търговски участник, извън сферата на производителите, не може да държи небалансирана търговска позиция до времето за обмен на търговски графици, а именно 15:30 часа. Затова е и предположението, че става дума за задължени лица по чл. 100 от Закона за енергетика, които са сигурни, че към момента на предлагането на такива големи товари ще има готов купувач в точно определеното време. А това, че сделките са за еднакви количества, изключва възможността да става въпрос за електроенергия от ВЕИ.

НЕК и АЕЦ "Козлодуй" също са имали скандални търгове в миналото. През лятото на 2019 г. тогавашният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка след като се опита да продаде ток за 50 млн. лв. при съмнителни условия. Пак по това време няколко търговеца на ток се опитаха да изкупят евтино енергията от АЕЦ "Козлодуй".