Гърция вече има над 4000 MW вятърни централи

Гърция вече има над 4000 MW вятърни централи

Само през 2020 г. към мрежата са включени 200 нови вятърни турбини

Румяна Гочева
5187 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Последните данни на Гръцката научна асоциация за вятърна енергия (ELETAEN) показват, че вятърната мощност в южната ни съседна вече надвишава 4000 MW. Това е станало факт след пускането в експлоатация на нова турбина във вятърната ферма TERNA Energy в южна Евия, в района на община Каристос.

Данните на ELETAEN показват още, че през м.г. към мрежата са свързани 200 нови турбини с общ капацитет от 517.5 MW, което е увеличение с 14.4% в сравнение с края на 2019 г. И по-конкретно - общо в края на м.г. вятърните паркове, които са били в търговска или тестова експлоатация, са били с обща мощност от 4 113.5 MW.

Топ 5 на инвеститорите пък включва гръцките TERNA Energy с 665 MW (16.2%), ELLAKTOR с 482 MW (11.7%), италианската ENEL с 368 MW (8.9%), EREN с 283 MW (6.9%) и испанската Iberdrola Rokas с 271 MW (6.6%).

"След много години усилия в изключително нестабилна и сложна регулаторна среда компаниите успяха да разработят и лицензират критична маса от проекти, които сега се изпълняват. Към тези несгоди трябва да се добавят и ограничителните мерки срещу пандемията, които забавят темповете на лицензиране и изграждане на вятърни паркове в цялата страна", заяви председателят на ELETAEN Панайотис Ладакакос.

2020 г. е втората най-добра година за производството на вятърна енергия в Гърция след 2019 г., която беше рекордна. "2020 г. ще бъде записана като годината, в която нашата електрическа система се оказа добре реагираща на много големи прониквания на вятърна енергия, които на час достигнаха 70% и това понякога изглеждаше нереално", изтъкна той и добави, че тези успехи не бива да скриват проблемите - основно, свързани с постигането на енергийните и климатични цели на страната.

Къде е най-ветровито?

Статистиката на ELETAEN дава и регионална разбивка - на ниво региони Централна Гърция остава на върха - там са съсредоточени 1678 MW (41%) от вятърните паркове. Следват Пелопонес с 619 MW (15%) и Източна Македония - Тракия, където се намират 485 MW (12%) от централите. Вероятно обаче това скоро може да се промени предвид амбициите на Гърция, чийто Национален план за енергетика и климат предвижда 7 GW вятърна енергия в страната до 2030 г.

В края на януари гръцкото правителство обяви, че обмисля нова законодателна рамка за офшорните вятърни централи в страната, а консултациите по нея се правят именно от ELETAEN. Предвид потенциала на Гърция експертите смятат, че те ще касаят плаващи офшорни мощности.

Това е в синхрон и с европейските планове - енергийните мощности в Европа за производство на вятърна енергия от т.нар. офшорни инсталации в морето ще се увеличат значително до 300 GW до 2050 г. Това предвижда новата стратегия на Европейската комисия за възможностите за производството на възобновяема енергия от вятърни централи в морето.

В нея се открояват възможностите във всички морски басейни на ЕС, както и за някои крайбрежни и островни общности. За Черно море например се посочва, че има добър природен потенциал за морски вятър и локализиран потенциал за енергия от вълни. За разлика от Гърция обаче засега България няма мащабни планове за развитието на вятърни паркове или офшорни централи.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Последните данни на Гръцката научна асоциация за вятърна енергия (ELETAEN) показват, че вятърната мощност в южната ни съседна вече надвишава 4000 MW. Това е станало факт след пускането в експлоатация на нова турбина във вятърната ферма TERNA Energy в южна Евия, в района на община Каристос.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


12 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Ама естествено, че България нямала планове за развитието на Вятърните паркове, на ББ му е през ч*па за вятъра, освен, ако не се намери начин да (до)напълни някое чекмедже с $€£... А за ТЕЦ Марица Изток 2 пари има, нали, милиарди се наливат в горенето на въглища и в изплащането на заплатите на една камара хора, работещи (или пък не) в нея, пфуу, де*ба оправията българска...

 • 2
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Ами има,щото има огромна брегова зона и безлюдни острови.

 • 6
  djr55699551 avatar :-|
  Zdravko

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 • 7
  cqm13699551 avatar :-|
  Стойчо

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 • 8
  fzr25699551 avatar :-|
  Антоанела

  Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

 • 9
  ggf40699551 avatar :-|
  Irena

  И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

 • 10
  ubf55699551 avatar :-|
  Zoro

  Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кажете истината на миньорите

Кажете истината на миньорите