В Румъния граждани се обединяват, събират дребни суми и купуват соларен парк

От кооператива Cooperativa de Energie предлагат лихва срещу вложените от членовете средства

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

В Румъния гражданите могат да се сдружават в т.нар. енергийни общности или кооперативи и сами да произвеждат тока, който потребяват. За разлика от България, където подобни формации все още няма, първата румънска енергийна общност - Cooperativa de Energie е създадена през 2019 г., а сега обединението обяви, че иска да купи зелената компания Apuron Energy. Цената на сделката е 2 млн. румънски леи, или малко над 410 хил. евро, съобщава румънският сайт energynomics.ro. Процедурата е отворена за нови инвеститори, които ще станат членове на кооператива, като минималната вноска е 500 леи, или около 100 евро. Към момента са събрани около 70 хил. евро.

Срокът за включване в сделката е 60 дни, като кооперативът се ангажира да изплаща лихва на членовете си - 3.7% при едногодишен договор и 5.2% годишно при петгодишен договор.

От Cooperativa de Energie обявиха намеренията си да се сдобият с още соларни паркове и да изградят собствени съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Идеята е така да покрият цялото търсене на енергия от страна на своите членове.

"За първи път членовете на енергийната кооперация ще могат да станат инвеститори в зелена енергия. Тя ще стане първият доставчик на 100% възобновяема енергия, със сертификати за произход", казват членовете на сдружението. Те са решили да купят Apuron защото "това беше най-бързият и безопасен начин да започнем доставката на възобновяема енергия, без да губим пари и време в процеса на растеж".

Разположената в Букурещ Apuron Energy се занимава с изкупуването на дългосрочни договори за доставка на ток и продава енергия на потребителите. Тя е дъщерното дружество на компанията Apuron, като фирмата управлява слънчева електроцентрала в Мавродин, Румъния. Нейните клиенти (около 150 малки и средни предприятия) също ще могат да преминат към кооператива, както и да получат възобновяема електроенергия с гаранции за произход.

Докато в Европа има около 3500 подобни проекта, в България все още няма създадена енергийна общност, въпреки растящия интерес, особено от страна на бизнеса. Основното предимство на кооперативите е, че те на практика са независими и могат да задоволяват потреблението си на електричество сами, а излишъка - да продават и дори да формират печалба.

В Западна Европа, където кооперативите работят от години, членовете на сдруженията сами решават къде да инвестират набраните средства и често пъти финансират изграждането на културни обекти в градовете си като например концертни или изложбени зали.