Програмите на партиите за икономиката

Енергетиката в предизборните програми - от АЕЦ през ВЕИ, до край на въглищата

Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора

Енергетиката в предизборните програми - от АЕЦ през ВЕИ, до край на въглищата

Партиите залагат на разнопосочни цели в кампанията, докато политиката на ЕС е пределно ясна - зелена икономика

Ивайло Станчев
13804 прочитания

Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора

© Цветелина Белутова


Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.

В следващите години енергийната политика ще има водеща икономическа роля, но и социална, екологична и дори здравна. Европейският съюз е мобилизирал безпрецедентен финансов ресурс за т.нар. Зелена сделка и декарбонизация на икономиката, който коренно може да промени живота като цяло. Трансформацията обаче трябва да започне да се случва още сега и точно затова е изключително важно какво планират партиите в тази област.

В този контекст България се намира в трудна позиция - липса на политическа воля за цялостни реформи за модернизиране на енергетиката, продължаващо субсидиране на губещи държавни предприятия, административно спъване на новите инвестиции, насочване на огромни усилия и средства към мегапроекти със спорен ефект.

Това, очаквано, дава поле за критики от страна на опозицията към ГЕРБ и отваря много възможности за смели обещания. От друга страна, управляващите през последните години са по-предпазливи в заявките си и много повече изтъкват постигнатите според тях резултати като стъпките за либерализация на електроенергийния и газовия пазар, както и проектите за нови електро- и газопроводи, твърдейки, че "енергийната политика на България има ясно зададена и последователна посока".

ГЕРБ казва, че България ще бъде незаобиколим фактор на енергийния пазар. Но реално няма подобни изгледи нито в близко, нито в далечно бъдеще. А причината е, че всички съседни държави развиват усилено свои проекти в тази област, докато ние изоставаме. Точно това изтъкват от "Демократична България" и БСП. От партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" са обрани от гледна точка на коментарите към сегашната власт и посочват само приоритетите си занапред. Един от тях е например запазване ролята на ядрената енергетика в националния енергиен микс, което се покрива и с приоритетите на БСП и е точно обратното на заявката на ДБ. По въпроса за нова АЕЦ от ГЕРБ са лаконични: "Ще продължи да се търси и оптимално решение за изграждане на нова ядрена мощност."

Всички партии говорят за трансформацията на въглищните региони и най-вече на комплекса "Марица-изток", но конкретиката отсъства. Единствено ИТН казват, че промяната трябва да бъде завършена до 2030 г., а ДБ са дали срок до 2035. ГЕРБ и БСП не поемат ангажименти, а говорят само за разработване и приложение на национална стратегия за конверсия на въглищните региони във високотехнологични индустриални зони и че тези региони не бива да се превръщат в жертва на трансформацията.

Кой какво предлага

"Демократична България"

 • Предвидените над 1 милиард лева по Фонда за модернизация да се насочат към трансформация на съществуващите държавни и частни производствени мощности.
 • Прекратяване на загробващи мегапроекти тип АЕЦ "Белене", "Козлодуй 7" и "Турски поток" и обявяване на конкурс за безядрено използване на площадката на АЕЦ "Белене".
 • Преструктуриране на БЕХ и възлагане на външен независим годишен одит на енергийните дружества.
 • Прекратяване на енергийната ни зависимост от въглища в периода от 2025 до 2035 г.
 • Поставяне на по-амбициозни национални цели за постигане на 40% ВЕИ от производството на енергия до 2030 г.
 • Преминаване от 100% към 25% грантово финансиране при санирането в комбинация с дългосрочни нисколихвени или безлихвени кредити за самоучастието.

"Има такъв народ"

 • Стимулиране развитието на зелена енергетика, поощряване превръщането на индивидуалните потребители в производители на зелена енергия.
 • Запазване ролята на ядрената енергетика.
 • Постепенно заместване на въглищните ТЕЦ (до 2030) с високоефективни паро-газови блокове, нови мощности на ВЕИ на освободените и рекултивирани минни табани, комбинирано производство на водород.
 • Експертни одити на големите енергийни дружества на база SWOT анализ, провеждане на структурни и оздравителни реформи.

ГЕРБ

 • Облекчени административни процедури за производителите на енергия от ВЕИ и възможност за развитието на общности от възобновяема енергия.
 • Дигитализация на електропреносната мрежа за повишаване на трансграничния капацитет и възможност за присъединяване на нови мощности до 4000 MW.
 • Пътна карта за производство на водород от възобновяема енергия и осигуряване на средства за изграждане на първите инсталации за производство и пренос на водород.
 • Електрификация на обществения транспорт.
 • Модернизация и адаптиране на централите в Маришкия басейн и другите въглищни региони към газ и водород.
 • Създаване и развиване на Институт за развойна дейност, който да бъде мозъкът на енергийната трансформация на България.
 • Запазване и развитие на капацитета на ядрената енергетика.

БСП

 • Нови ВЕИ с акцент върху хидроенергийни съоръжения на река Дунав.
 • Приоритетно изграждане на нова ядрена мощност в Белене и развитие на АЕЦ "Козлодуй". Проучване на възможностите за използване на малки модулни ядрени реактори.
 • Превръщането на комплекса "Марица-изток" в пример за нови зелени инвестиции. Промяна на горивната база на някои от централите.
 • Законодателни промени за стимули за енергийната ефективност в индустрията и бита.

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


3 коментара
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  Повечето се пълни глупости ..

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Топло, топло! Всички фирми на политици и техни роднини:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159818874076189
  Търсенето намери 11 104 резултата

  Добре си оглеждайте кандидатите в листите по райони

 • 3
  fsn avatar :-P
  fusion

  ядрената енергетика е също част от беземисионното производство на енергия..а само с ятър и мъгла няма как да стане..либерлните от дай българия с тези предизборни глупости затова няма как да надскочат 5% като са извадили такива ВЕИ глупости


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход