Борисов нарича "газова независимост" компресорите за газ от Русия

Станцията "Нова Провадия" няма общо с газовия хъб "Балкан", а е част от руския "Турски поток" през България за 3 млрд. лв.

За първи път от началото на тази година премиерът Бойко Борисов се осмели да говори за наречения от него "Балкански поток", което е реалното продължение на руския "Турски поток" през България. Той избягваше да споменава струващия близо 3 млрд. лв. на страната проект след разкритията, че саудитците са отстъпили изграждането на газопровода и управлението на "Аркад" на свързани с "Газпром" руснаци, както и че на площадката работеха предимно руски и беларуски граждани. В неделя сутринта обаче, придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Борисов се пусна на живо във фейсбук от строителната площадка на компресорната станция "Нова Провадия".

"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки - Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", посочи премиерът и допълни, че България е вече "100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се