АЕЦ "Белене" или 7-ми блок на "Козлодуй" - ще решава следващият парламент

До два месеца вероятно ще има нов вариант за структурирането на проекта, който от година на практика е замразен

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

В рамките на цяла една година почти нищо не се случи около процедурата по изграждането на АЕЦ "Белене". В същото време, ако до неотдавна позицията на Министерството на енергетиката за бъдещето на проекта бе категорична и ясна - "ще се строи", то сега вече има разколебаване. За "Капитал" оттам поясняха, че от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" (който се очаква да струва над 10 млрд. евро) до настоящия момент, са настъпили някои сериозни промени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  selimpo41 avatar :-|
  selimpo41

  Образец за това, как журналистиката не следи проблемите и така играе игрите на управниците, които ги замитат под килима.

  Решението за 7 блок на АЕЦ Козлодуй не е разколебаване, резултат на анализи, случайност, че оборудването ставало, критиките на САЩ и т.н., а е принуждение по действащите решения от 2012, които още тогава казаха какво да се спре, какво да се изгражда, къде, и с какво оборудване.

  Решение на Министерски съвет 250/29.03.2012
  http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=XZNoNWPpcunHlRsLjnYO2w==

  Решение на Народно събрание 29.03.2012
  http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936

  Кой взе тези решения, САЩ ли ги взе? През 2012 г. е създадена проектна компания АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД и от тогава там се работи по проекта. На 02.04.2019 е одобрен доклад за ОВОС и е издадена Заповед от 21.02.2020 на Агенция за ядрено регулиране за одобряване на Площадка 2 за изграждане на 7 Блок в АЕЦ Козлодуй. Как да продължат да строят АЕЦ Белене, с какво оборудване, след като закупеното оборудване е вече заявено от АЕЦ Козлодуй? Защо сега се правят пак анализи за решени неща, по които от 9 години се харчат пари? За да се замете отново гьола АЕЦ Белене, докладите на БАН и да се прехвърли отговорноста на други.

  Нередност?
 • 2
  xba1496037641523567 avatar :-?
  Наблюдател

  Само да вметна, Вие уважеми журналисти, поинтересувайте се, колко време ще отнеме промяна в комплексното разрешително на съществуващия вече АЕЦ. И изобщо дали е възможно това да се случи? Ако не ви се занимава , една такава промяна за такъв тип обект - от 5 до 8 год. Което само по себе си прави предложението за АЕЦ Козлодуй повече от глупаво и лишено от всякакъв смисъл.

  Нередност?
Нов коментар