В Саудитска Арабия беше постигната рекордно ниска цена на тока от слънце

От водещ производител на петрол страната иска да се превърне във водещ производител на водород и чиста енергия

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На търг за фотоволтаична енергия в Саудитска Арабия е била постигната рекордно ниска оферта от 0.0104 щ.д./kWh - само 0.017 лв., което е 5 пъти по-малко от цената на тока в България сега (без таксите за пренос и достъп, както и цена Задължение на обществото). Тя е била предложена за проекта с мощност от 600 MW Al Shuaiba PV, който се състезаваше с десетки компании във втория кръг на схемата за обществени поръчки за възобновяеми енергийни източници в страната.

Правителството на Саудитска Арабия дори вече е подписало споразумения с няколко неназовани компании за седем мащабни енергийни проекта в различни региони на кралството. "Производственият капацитет на тези проекти, в допълнение към проектите на Сакака (слънчева централа) и Думат Ал-Джандал (вятърна електроцентрала), ще имат повече от 3600 MW мощност", съобщи в свое изявление престолонаследникът Мохамед бин Салман.

В кралството ще последват още проекти за възобновяема енергия, които ще обявим, когато дойде времето.

Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия
Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия

Вторият кръг на програмата за нови ВЕИ-та в Саудитска Арабия първоначално привлече 250 участници. В хода на процедурата обаче техният брой намаля до 60.

Преди броени дни Саудитска Арабия, която е крупен производител на изкопаеми горива обяви, че смята да увеличи значително дела на ВЕИ източниците си, като кралството иска да стане и водещ производител на чист водород. До 2030 г. Саудитска Арабия планира да построи 58.7 GW ВЕИ мощности.

Интерес

Провеждането на ВЕИ търгове дава шанс за по-добро позициониране на пазара от страна на производителите на чиста електроенергия без държавно участие. Кандидат-инвеститорите участват в конкурс и предлагат цена на тока от бъдещите си централи, без ангажимент за дългосрочно изкупуване или друга форма на държавна подкрепа. Това прави търговете особено атрактивни и все по-широко прилагани в редица държави по цял свят. Засега обаче България прави изключение от този тренд въпреки минималната роля на държавата, която се свежда почти единствено до упражняването на контрол.