🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слънчева прогноза за Стара Загора и Хасково

С инвестиции за 700 млн. лева започва енергийната модернизация на двете области

Слънчева прогноза за Стара Загора и Хасково
Слънчева прогноза за Стара Загора и Хасково

Регионът на Стара Загора е известен като "енергийното сърце" на България. Тук се намират "Мини Марица-изток", както и големите въглищни централи - държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" и т. нар. американски централи. В следващите две години се очаква към тях да се присъединят и няколко големи слънчеви електроцентрали. Част от тях ще бъдат изградени от австрийския инвеститор в енергийна инфраструктура и независим производител на електроенергия (independent power producer) "Енери".

Съществуващи активи и нови проекти

Базираната във Виена "Енери" е фокусирана върху региона на Централна и Източна Европа, където притежава и оперира съществуващи ВЕИ активи. Компанията работи и по развитието на нови вятърни и соларни мощности на изцяло пазарен принцип. "Енери" доби популярност, след като през 2020 г. купи соларния парк в Караджалово, близо до Първомай - най-голямата оперираща слънчева електроцентрала в България с инсталирана мощност 60.4 мегавата (MW). Подобни сделки бяха реализирани още в Чехия и Словакия, където "Енери" е сред водещите оператори на соларни централи.

В България компанията работи и по инвестиционни проекти за изграждане на нови фотоволтаични централи. С изключение на инвестиция в близост до Русе проектите са в богатите на слънчева радиация Старозагорска и Хасковска област. В Чирпан "Енери" разработва централа с мощност 180 MW. В индустриалната зона на близкия Димитровград работи по проект с 65 МW. Най-значимо по обем е инвестиционното намерение в близост до хасковското с. Книжовник, което се очаква да достигне 400 MW. Общата стойност на инвестициите в тези проекти се оценява на над 700 млн. лв.

Размерът има значение

Преди години фотоволтаичните системи бяха скъпи и се нуждаеха от субсидии. В момента ситуацията е коренно различна. Глобалният ръст на соларния пазар доведе до икономия от мащаба и технологични иновации. Това предизвика срив в цената на компонентите. Днес една слънчева централа струва с 90% по-малко, отколкото през 2010 г. Казано иначе, инвестицията в мащабния проект до Хасково не е много по-различна от тази за изграждането на централата в Караджалово през миналото десетилетие. Има и разлики, разбира се. Една от тях е, че соларните централи вече нямат нужда от подпомагане. Те могат да реализират тока на борсата или чрез договори с енергийни търговци и индустриални клиенти.

Големи проекти, евтин ток

Важно предимство на големите проекти е, че постигат икономия от мащаба. В съчетание с доброто слънцегреене в България и достъпа до евтин финансов ресурс това прави индустриалните централи много конкурентни. Те могат да произвеждат ток на по-ниска цена от сравними проекти на Балканите. С интеграцията на България в общия европейски енергиен пазар тази евтина електроенергия може да се продава и извън страната.

В контекста на европейската Зелена сделка България има всички дадености да се превърне във водещ производител на слънчев ток. При това, без да предлага субсидии, за да привлича частни инвестиции в модернизация на енергийната си инфраструктура. Областите Стара Загора и Хасково са двойно облагодетелствани - географското им положение ги нарежда сред най-слънчевите райони в Югоизточна Европа, а наличието на мрежова инфраструктура и подготвени кадри ги превръща в магнит за инвеститорите.

Q & A

Целта ни е да изградим и управляваме дългосрочно енергийни активи

Управителите на "Енери Елемент ГмбХ" Никола Газдов и Велислав Белниколовски за инвестициите на компанията в България

Визитка

Никола Газдов (вдясно на снимката) е предприемач с 14 години опит в областта на ВЕИ. Управител на "Енери Елемент ГмбХ". Управляващ партньор на инженерната компания "Ренърджи". Бивш директор за бизнес развитие в Източна Европа на juwi Solar GmbH. Съосновател и председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ). Член на Стратегическия комитет на SolarPower Europe от 2010 г. Председател на Българската фотоволтаична асоциация (2009 - 2013). Притежава магистърска степен от Ludwig-Maximilians Universität, Мюнхен. Има следдипломна квалификация в Harvard Business School. Завършил е политически мениджмънт в Българското училище по политика "Димитър Паница", НБУ.

Велислав Белниколовски е предприемач с 13 години опит в областта на ВЕИ. Управител на "Енери Елемент ГмбХ". Изпълнителен директор на Verto Energy - компания за развитие на фотоволтаични проекти във Великобритания и Италия. Бивш директор за бизнес развитие на SunEdison. Притежава опит в структуриране и финансиране на ВЕИ проекти за над 500 МW. Магистър по бизнес администрация от IESE Business School, Барселона.

Какви са плановете ви за инвестиции в България?

Н.Г.: Намерението ни е да изградим и управляваме дългосрочно енергийни активи. Към момента работим по проекти в България и Румъния. Желанието ни е да покрием цялата верига на добавена стойност - от намирането на терени и правно-административното развитие на проектите до финансирането, изграждането и дългосрочното управление на електроцентралите. Разбира се, отворени сме да придобием и проекти от други разработчици, стига да са качествени.

В.Б.: Показателно за дългосрочните намерения на партньорите ни от "Енери" е изборът на България за изграждането на мониторингов център, който да обслужва всички централи на компанията в Европа. Освен това бе изграден и споделен център за услуги в София, който обслужва всички дружества на "Енери".

Как възнамерявате да реализирате произведената електроенергия? Разчитате ли на субсидии?

Н.Г.: Анализите ни показват, че можем да сме конкурентни на пазарен принцип. В България може да се произвежда ток от слънцето на атрактивни цени, за който има търсене както в страната, така и на европейските пазари.

В.Б.: На Балканите все още няма опит с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия между частни субекти. Ние и още няколко компании работим усилено, за да пренесем този успешен модел тук. Вярваме, че ще бъдем сред лидерите на пазара.

Има ли интерес от местни консуматори, които желаят да ползват зелен ток?

В.Б.: Получихме информация, че индустриални компании от регионите Стара Загора и Хасково са проявили интерес да купуват соларна електроенергия. Както знаете, производителите на ВЕИ са освободени от заплащане на добавка "Задължения към обществото" и на мрежови такси. Това прави зелената енергия изключително атрактивна за бизнеса и индустрията.

Какви са ползите за местните общности от изграждането на индустриални слънчеви централи?

В.Б.: Изграждането на големи соларни централи създава стотици работни места по време на строителството и десетки други, свързани с управление, поддръжка, мониторинг и охрана. Общините могат да ускорят социално-икономическото си развитие, като реализират приходи от пустеещи терени и от местни данъци и такси. В допълнение - те могат да привлекат нови инвеститори - и да задържат старите - осигурявайки евтина и чиста енергия за индустриалните си зони.

Н.Г.: Желанието ни е да бъдем добри "корпоративни граждани" и да подкрепим местните институции - както публични, така и неправителствени. Планираме да подпомогнем общински училища чрез изграждане на STEM кабинети и стипендии за даровити ученици, а местните спортни и културни клубове - чрез подкрепа за детско-юношески отбори и творчески колективи. Работим и по програми за сътрудничество с животновъди, пчелари и ловни дружини. Заедно можем да възстановим биоразнообразието в района на соларните електроцентрали и прилежащите територии.