Кибератака излага на риск енергийната инфраструктура на САЩ

И заплахите вероятно ще нараснат

Кибератаката доведе до проблеми с доставката на горива в източните щати на страната
Кибератаката доведе до проблеми с доставката на горива в източните щати на страната
Кибератаката доведе до проблеми с доставката на горива в източните щати на страната    ©  Reuters
Кибератаката доведе до проблеми с доставката на горива в източните щати на страната    ©  Reuters

Тръбопроводите, подобно на кабелите и подстанциите, са тип скучна, критично важна инфраструктура, за която американците не мислят, докато изведнъж не им се наложи. На 7 май кибератака накара Colonial Pipeline, фирма с централа в Джорджия, да затвори тръба, простираща се от Тексас до Ню Джърси, която доставя около 45% от бензина и дизела, използвани на източното крайбрежие. Федералните власти потвърдиха, че DarkSide, група за откупи, за която се смята, че е базирана в бившия Съветски съюз, е отговорна за случилото се. "Не говорим за някакъв си малък тръбопровод, обяснява Ейми Майърс Джафе, автор на новата книга "Цифровото бъдеще на енергията". Говорим за шията на системата."

На 12 май Colonial Pipeline заяви, че е "инициирала рестартирането на тръбопроводните операции", внимателно формулирано изявление, което подсказва трудностите за връщане към нормално действие, но и желанието да се сдържа паниката. В този ден средните цени на бензина достигнаха 3 долара за галон за първи път от 2014 г. Много зависи от това дали повече шофьори бързат да купуват бензин, както направиха по време на петролните шокове през 70-те години. Ако 30 милиона собственици на автомобили с половин резервоар решат да го напълнят, смята S&P Global Platts Analytics, те биха погълнали над 4 млн. барела, повече от ежедневното търсене на цялото източно крайбрежие. Много вече купуват, докато могат. Дълги опашки се образуваха на бензиностанциите на югоизток на 11 май. Някои бензиностанции ограничаваха продажбите, други изчерпаха горивото. Белият дом заяви, че е създал "междуведомствена група за реагиране", за да "осигури непрекъснат поток на гориво".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.