ТЕЦ "Марица-изток 2" - рекордна загуба от 341 млн. лв. и на крачка от фалит

ТЕЦ "Марица-изток 2" - рекордна загуба от 341 млн. лв. и на крачка от фалит

Според новия екип на енергийното министерство включването на централата в микса за бита би било неправомерна държавна помощ

Румяна Гочева
17602 прочитания

© Цветелина Белутова


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, е в технически фалит без перспективи за бъдещето. За 2020 г. централата отчита рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. при дефицит от 208 млн. лв. за 2019 г. и 332 млн. лв. през 2018 г. С това натрупаната загуба на дружеството вече е в плашещи размери - 1.15 млрд. лв., показва финансовият отчет на компанията.

По-интересното е, че огромната загуба през миналата година идва на фона на много по-малкото работа на ТЕЦ-а. Приходите от оперативна дейност бележат спад от цели 31.99% до 459 млн. лв. на фона на 675 млн. лв. през 2019 г.

Една от основните причини за този печален резултат, разбира се, са разходите за закупуване на квоти за емисии на парникови газове. Посочва се, че през 2020 г. тези разходи са били в размер на 339 млн. лв., докато година по-рано те са стрували 306 млн. лв. През тази година разходите за квоти ще надхвърлят 750 млн. лв., тъй като цената им се повиши от средно 25 евро през 2020-а до над 55 евро през последните месеци. В отчета за пореден път е отбелязано, че от 2013 г. квотите представляват все по-значимо перо, а ТЕЦ "Марица-изток 2" е поставена в неравностойно положение спрямо другите големи централи в комплекса "Марица-изток", на които НЕК заплаща разполагаемост в пълен размер на значително по-високи цени, като едновременно с това им покрива и разходите за закупуване на квоти за парникови газове.

"ТЕЦ "Марица-изток 2" действително изпитва сериозни финансови затруднения, породени главно от растящите цени на въглеродните емисии - както знаете, те вече преминаха границата от 50 евро/тон и тенденцията за ръст продължава", отбелязват от ведомството на служебния министър Андрей Живков.

Но, от друга страна, държавната компания отново не е предприела реални действия за оптимизация на разходите си, а и няма инвестиционни кредити, които да изплаща.

Всичко това ясно показват, че въпреки държавната подкрепа, маскирана под различни форми и достигаща около 1 млрд. лв. (само за три месеца от 2020 г.), дружеството не успява да се справи с финансовото си състояние.

Безпочвен оптимизъм

Мерките, свързани с пандемията през 2020 г., са довели до спад в потреблението на електроенергия, което се е отразило и в спад на приходите на компанията - за година те са се стопили с 210 млн. лв. и към края на м.г. са били 446 млн. лв. (при 656 млн. лв. в края на 2019 г.)

Към края на 2020 г. са продадени 3 252 583 МВтч електроенергия, което е спад с почти 44% спрямо същия период на 2019 г. Ръководството на компанията отбелязва, че това може да доведе до допълнителна несигурност, но отново косвено иска помощ от държавата - централата "разчита на държавна подкрепа като основен фактор за енергийната сигурност на страната".

Оптимизмът на компанията е изненадващ - макар ТЕЦ "Марица-изток 2" да е в технически фалит, от ръководството говорят за това, че с оглед постепенното възстановяване на икономиката в периода 2022-2025 г. централата би могла да постигне по-добра обща ефективност.

Според доклада това може да стане чрез стабилизиране на финансовото състояние на дружеството за периода чрез постепенно намаляване на загубите от дейността и реализиране на положителни резултати, които ще позволят обслужването на финансовите задължения по кредитите от БЕХ. Точно какви мерки ще бъдат предприети за това стабилизиране и как точно ще се случи то обаче не се посочва. А и пропиляната от бившите управляващи от ГЕРБ възможност за въвеждане на механизъм за капацитети няма да позволи каквито и да е допълнителни помощи за ТЕЦ-а.

Квота, ама друг път

Освен това ТЕЦ "Марица-изток 2" най-вероятно ще остане без квота за работа на регулирания пазар от 1 юни, става ясно след запитване на в. "Капитал" до Министерството на енергетиката. В отговорите не се посочва конкретно, че централата ще продава единствено на борсата (и то ако може), но експертите на служебния министър Андрей Живков изтъкват, че включването й на регулиран пазар би било неправомерна държавна помощ и страната ни може да бъде санкционирана (при работа на регулиран пазар трябва да се плащат всички разходи на производителя на ток, тъй като се приема, че той изпълнява обществен ангажимент). Ситуацията бе същата и през м.г., но това не спря тогавашния ресорен министър Теменужка Петкова да издаде заповед (без мотиви и икономически анализ) за включването на "Марица-изток 2" в микса въпреки високите продажни цени.

В резултат на тази антипазарна подкрепа от 1 юли 2020 г. токът за бита поскъпна, вместо да поевтинее, както предвиждаха първоначалните разчети на енергийния регулатор. Така цената за спасяването на централата отново бе платена от потребителите.

Потъването на ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава и през първото тримесечие - централата е натрупала загуба в размер на 81.358 млн. лв. Това става ясно от отговори на Министерството на енергетиката до в. "Капитал". За сравнение - през същия период на м.г. централата бе на загуба от "само" 63.9 млн. лева. Финансовият й отчет за първото тримесечие все още не е публикуван.

Сега за ТЕЦ-а се обсъждат различни варианти за бъдещото му пазарно развитие, но от министерството не дават повече подробности точно какви са те. Очевидно обаче не става въпрос за промени в мениджмънта, тъй като новото ръководство на централата бе избрано наскоро и на практика остана същото - изпълнителният директор на централата Живко Динчев (от ГЕРБ), който я доведе до тежък финансов колапс, запази поста си за още пет години.

Единственият вариант за бърз изход от ситуацията бе либерализацията на пазара до края на юни, която очевидно върви към поредно отлагане (част от която е и разтрогването на договорите с американските централи "Ей и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и отпадането на НЕК като обществен доставчик).

Това бе необходимо условие, поставено от ЕК, за да може България да въведе т.нар. механизъм за капацитети - законния начин да продължи подкрепата към ТЕЦ "Марица-изток 2". В настоящата политическа ситуация, а и при липсата на оповестени публични варианти за това как и колко би струвала раздялата с мариците, срокът изглежда повече от абсурден.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, е в технически фалит без перспективи за бъдещето. За 2020 г. централата отчита рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. при дефицит от 208 млн. лв. за 2019 г. и 332 млн. лв. през 2018 г. С това натрупаната загуба на дружеството вече е в плашещи размери - 1.15 млрд. лв., показва финансовият отчет на компанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


18 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Да благодарим на ЕС.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Интересно ако наистина спре работа ТЕЦа.. ще има ли режим на тока? Или вноса ще покрие спирането на ТЕЦа, каква ще е цената?

 • 3
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Министерството на енергетиката и конкретно министърката игнорираха реалността дълго време. Проблемът е, че не може да се игнорират последствията от игнорирането на реалността. А тя е, че въглищата и всички фосилни горива стават все по-неатрактивни и губещи. Последните новини от Шел са също в тази посока.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#] от "":

  Ами че то на всичко като му сложиш толкова високи такси става неатрактивно. Обаче това е изкуствено довеждане до фалит на едни за сметка на други.

 • 5
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#] от "":

  Да "благодарим" на ГЕРБ

 • 6
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Тези абсурди в енергетиката вече излизат "златни" на редовите граждани / и данъкоплатци / на България

 • 7
  bat_plamen avatar :-?
  bat_plamen

  До коментар [#] от "":

  По-добре да се внася ток, отколкото да се налива в "продънена " каца!Колко милиарда вече ни струва ТЕЦ-2 през годините................?!Миналата година само за въглеродните квоти България се изръси над 500 милиона лева................колко от тях отидоха за екологично мръсното и икономически нерентабилно производство на ток от ТЕЦ-2?!И защо тази държавна компания е спонсор на "Берое" / милиони годишно/ ..................?!

 • 8
  nvh16214406141055017 avatar :-|
  Стоян Кръстев

  Защо никой не споменава ТЕЦ 1 и 3 работят на пълна мощност? Защо произведеното електричество се изкопува на високи цени?Защо държавата им плаща вредните емисии?Защо студеният резерв се предостави на частно лице ,а не се оставиха на държавната ТЕЦ?И как стана така ТЕЦ "Марица изток"2 от печеливша стана губеща?

 • 9
  voda avatar :-|
  The investor

  Закрият ли ТЕЦ-а се минава на режум на тока.
  Два на два часа. Два часа има ток, два няма.

 • 10
  cose avatar :-|
  cose

  Енергетиката ще се оправи тогава, когато ВЕИ-тата излязат на регулирания пазар и съответно изкупната им цена падне 5 пъти за ужас на екоталибаните.
  Ама в такива пазарни условия биха оцелели само ТЕЦ Марица Изток 2 и АЕЦ Козлодуй.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход