АЕЦ "Козлодуй" - по-голяма печалба и ръст в приходите заради скъпия борсов ток

Постъпленията на централата от регулирания пазар обаче падат с 24.3% до 56 млн. лв. през първото тримесечие

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Отличен финансов резултат регистрира АЕЦ "Козлодуй" през първото тримесечие. Централата бележи печалба от 138 млн. лв. на фона на 126 млн. лв. година по-рано, показват финансовите й показатели за първите три месеца на годината. Отчетът за 2020 г. на АЕЦ "Козлодуй" все още не е публикуван, но се очаква централата да отчете по-малка печалба поради факта, че заради коронавируса имаше драстично понижение на цените на електроенергията от април до октомври.

Оперативните приходи на дружеството през първото тримесечие на 2021 г. са в размер на 386 млн. лв. и са с 31 млн. лв. над тези за първото тримесечие на 2020 г. Основната част от приходите (99%) са формирани от продажбата на електроенергия, като в сравнение с 2020 г. се отчита ръст с 9.1%, показва още отчетът.

За първите три месеца на годината приходите от продажби по регулирани цени бележат спад с 24.3% до 56 млн. лв. спрямо същия период на предходната 2020 година. В същото време обаче е отчетен ръст в приходите от продажба на ток на нерегулирания пазар (борсата) с 18.1% до 326 млн. лв., където отгоре на всичко цените са значително по-високи от миналогодишните.

През последния месец цените на борсовия ток в Европа се покачват стремително и това няма да е моментно отклонение на пазара. Например фючърсите за доставка на електроенергия през последните две тримесечия на тази година и за първите две на 2022 г. очертават притеснителна картина. На унгарската борса за енергийни деривати HUDEX, с която българският пазар е обвързан, за третото тримесечие на тази година цените са се повишили с 20% само изминалия месец април и вече се търгуват на нива над 76 евро/мВтч (148.6 лв./мВтч).

Кръстосано субсидиране

Това обаче означава, че евтиният ток на АЕЦ-а се продава на борсата, докато за битовите потребители се формира микс, в който участват по-скъпите въглищни централи. Конкретно участието на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" в микса за домакинствата е факт заради извънредни заповеди на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Нелепото в цялата тази ситуация е, че Българският енергиен холдинг използва печалбата на АЕЦ "Козлодуй", за да покрива загубите на ТЕЦ "Марица-изток 2".


Показателно е, че паричните средства на "АЕЦ Козлодуй" в края на първото тримесечие на 2021 г. са 435 млн. лв. Спрямо същия период на миналата година през настоящото тримесечие се отчита спад с 88 млн. лв. (-17%). Това се дължи на издължения допълнителен дивидент на БЕХ през първото тримесечие на 2021 г. (в размер на 220 млн. лв.), показва още финансовият отчет на дружеството. Тези средства се използват от холдинга за закупуването на квоти CO2 за ТЕЦ-а.