Корупция по жицата

Държавната ЕСО: Един милиард за Таню от Разбойна

Държавната ЕСО: Един милиард за Таню от Разбойна

Изпълнителният директор на системния оператор Ангелин Цачев е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на бившия си шеф Таню Танев

Ивайло Станчев
53064 прочитания

Темата накратко
 • Държавният Електроенергиен системен оператор е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирма, за която е работил изпълнителният му директор Ангелин Цачев.
 • Повечето договори са подписани без конкурси и реална конкуренция, поради което има съмнение за завишени цени.
 • Сега по същата схема и със същите фирми се подготвя и усвояването на 511 млн. лв. от Плана за възстановяване.

ЕМУ от търговищкото село Разбойна. Сигурно никога не сте чували за тази компания. През последните три години тя се оказва една от любимите на ГЕРБ (и ДПС) - държавата вече е насочила към нея и свързани дружества над 400 млн. лв., събрани през сметките за ток на всички българи, като сумата расте всеки месец с нови и нови договори. Сега, въпреки служебното правителство и предстоящите избори, същата фирма може да получи наготово и половин милиард лева от Плана за възстановяване, с който България трябва да излезе от корона кризата и да се модернизира. Или накратко: ЕМУ и нейният собственик Таню Танев (разкрит и като агент Щокман на комунистическото военно разузнаване) са в центъра на схема с близо 1 милиард лева публични средства.

Това е само върхът на една заплетена и много интересна история, в която има всичко - конфликт на интереси, съмнения за корупция, нарушени закони и политически чадър.

Плащанията към фирмата на Танев стават през "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) - една от най-богатите държавни компании, която управлява цялата електроенергийна система на страната. А директорът й Ангелин Цачев е бивш служител на ЕМУ и реално сега възлага поръчки за стотици милиони на старата си фирма. Това се случва на много по-високи цени - за едни и същи дейности например оскъпяването е с над 47% спрямо офертите на други фирми. Схемата е на ръба на закона и далеч отвъд моралните разбирания за добро управление. Всичко това се е случвало под погледа на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ също в Търговище.

Съмнителните отношения между ЕМУ от Разбойна и държавната ЕСО бяха описани в няколко сигнала до парламентарната комисия по ревизия на кабинета "Борисов 3", като прокуратурата вече обяви, че ще започне проверка за "сериозни закононарушения" при разходването на публични средства, включително и европейски, при провеждането на обществени поръчки от Електроенергийния системен оператор. В края на април пък бившият депутат от "Има такъв народ" Георги Георгиев представи част от данните в телевизията на Слави Трифонов "Седем осми".

"Капитал" направи собствена проверка на фактите около ЕСО и ЕМУ, поръчките за стотици милиони и обвързаностите на ръководството на държавната и частната фирма, която потвърждава изнесените данни и добавя нови към тях.

От ЕМУ до ЕСО и обратно

Фаворизирането на ЕМУ започва през 2018 г., когато начело на държавната ЕСО изненадващо застава Ангелин Цачев. До онзи момент той е ръководител на отдел "Инвеститорски контрол" в управление "Инвеститорски контрол и подготовка на обекти" в ЕСО (средно мениджърско ниво) и малцина в енергийния сектор са чували за него, а за обществото е напълно непознат. Затова решението на Теменужка Петкова да го назначи за директор (тогава това ставаше без "конкурси") на една от най-ключовите държавни фирми, която по това време раздаваше милиони за студен резерв на централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган, предизвика силно учудване.

По този повод в интервю за БНТ дори тогавашният вицепремиер Валери Симеонов определи Ангелин Цачев като притеснителна фигура. Но по-интересното е, че Симеонов свърза Цачев с основната фирма, която ще извършва подмяната на 400 киловолта далекопроводи срещу общо 500 млн. лв. Тази фирма е от Търговище, каза Симеонов, и уточни, че става дума за "Електромонтажно управление" (както е пълното име на ЕМУ. Важен детайл е, че към онзи момент (януари 2018 г.) нямаше въобще задвижена процедура за тези ремонти. "Ангелин Цачев е близък с Таньо Танев, съсобственик на фирмата", обясни бившият вицепремиер, подчертавайки, че не е възможно тези зависимости да се премълчат.

Сега думите на Симеонов се потвърждават - ЕМУ е основен изпълнител на проектите за разширение и ремонти на електропреносната мрежа. Към момента само не е достигната споменатата сума от 500 млн. лв. (конкретно за ЕМУ са около 320 млн. лв.), но с този темп на възлагане в следващите месеци и това може да стане.

Всичко това е ясен сигнал, че по върховете на държавното управление схемата е била ясна много преди да бъде задействана. Показателно е и това, че Валери Симеонов бързо загуби интерес да говори за този "скандал" по собствените му думи и зависимостите вече се премълчават.

"Капитал" изпрати въпроси за свързаността между Ангелин Цачев и Таньо Танев до ЕСО, като от държавната фирма потвърдиха, че от 2007 до 2011 г. Цачев наистина е работил в ЕМУ като ръководител направление "Подстанции" и съответно е бил служител на Танев. Но заедно с това не намират нищо притеснително в този факт и последващите поръчки за стотици милиони, които ЕМУ печели от ЕСО.

В момента пък върви процедура по преназначаването на Цачев като изпълнителен директор на ЕСО за още един мандат, а паралелно с нея ГЕРБ опитват в последния момент да сменят Надзорния съвет на дружеството, така че да запази пълната си власт над него. По-интересното е, че с тези рокади в държавната компания влиза и още един близък до ЕМУ и Таню Танев човек - адвокатът Александър Тричков. Той е избран за "независим" член на надзора на ЕСО, като преди това е представлявал дружества на Танев и е работил по негови инвестиционни проекти.

Аванс и празни чекове

Веднага след като Ангелин Цачев става директор на ЕСО се прави опит да се осигури бързо включване на ЕМУ в големите обществени поръчки. За целта на 20 март 2018 г. Цачев издава заповед за спирането на поръчката за нов електропровод между Марица изток и Бургас за 119 млн. лв., която е в напреднала фаза и предстои класиране на кандидатите. Мотивите на новия директор на ЕСО тогава са, че процедурата трябва да се обяви наново, като се заложат по-високи изисквания към изпълнителите. Но очевидно зад това е стояло намерението да се осигури бърза писта за търговищката фирма на Таню Танев, което по-късно се потвърждава от сключените договори.

Паралелно с това в края на 2018 г. Ангелин Цачев обявява и мащабна поръчка за сключване на рамкови споразумения за 70 млн. лв. с фирми, които да извършват ново строителство и реконструкции на електропроводи. В нея участват шест компании, но до финалното класиране са допуснати само две - ЕМУ и близката до нея "Импулс Ко". Именно с тях са сключени и четиригодишните рамкови споразумения, по които започват да се възлагат всевъзможни дейности.

По принцип целта на рамковите споразумения е да се пести време за възлагането на еднотипни дейности, като първоначално се изберат няколко фирми и след това се прави пряко договаряне с тях за отделните обекти, като се спазват заложените в първоначалния конкурс единични цени. По подобен начин например е организирано запълването на дупки и други пътни ремонти в София, доставката на горива за различните администрации и т.н. Наред с това обаче при слаб контрол, какъвто е в България, рамковите споразумения може да се използват като празни чекове. В случая с ЕСО е точно така - въпреки първоначалния бюджет от 70 млн. лв., по договорите на ЕМУ и "Импулс Ко" вече са платени 220 милиона по над 80 отделни контракта. А до изтичането им има още над две години и сумата със сигурност ще нарасне значително.

Големият проблем тук е, че тези средства се дават наготово, без реална конкуренция, тъй като не се провеждат отделни обществени поръчки за допълнителните дейности. Така се заобикаля законът, за да се дадат парите на предпочитаната фирма, като има и основателни съмнения, че поради липсата на алтернативни оферти се прахосват обществени средства. Това е схемата, по която държавната и вече скандално известна мегакомпания "Автомагистрали" извършва поддръжка и ремонт на магистралите.

"Електроенергийният системен оператор стриктно спазва Закона за обществените поръчки, в това число и при провеждане на процедурите за избор на изпълнители на проектите за изграждане на 400-киловолтовите електропроводи, обявени от ЕК за проекти от общ европейски интерес. Изпълнението на проектите е обект на регулярен мониторинг от финансиращия орган - изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" към ЕК", отговориха от дружеството на въпроси на "Капитал".

Още половин милиард подаръци

Вече е сигурно, че ЕМУ и "Импулс Ко" ще получат още един огромен бонус от ЕСО по линия на рамковите споразумения. С няколко обявления за изменение на въпросните споразумения в периода от 11 до 18 май Ангелин Цачев е осигурил възможност през тях да се изпълни и мегапроекта на ЕСО за модернизация на електропреносната мрежа за 511 млн. лв. от Плана за възстановяване.

Записано е, че при одобрение на проекта на ЕСО за половин милиард лева ще се подпише допълнително споразумение с ЕМУ и "Импулс Ко", което ще урежда подробно правилата и изискванията на финансиращия орган, ако такова е необходимо. "Всички останали разпоредби на сключения между страните договор остават в сила без изменение", пише още Цачев.

Обяснението за това вероятно е в кратките срокове - проектите по Плана за възстановяване трябва да се изпълняват бързо. Но използването на рамковите споразумения може да се окаже сериозен проблем, тъй като в условията на търга за сключването им ясно е посочено, че те няма да се използват за проекти с европейско финансиране. И това е логично - правилата на Брюксел изискват прозрачност и конкуренция, каквито в случая напълно липсват, защото няма да има възможност други фирми от страната и от ЕС да участват с оферти за тези проекти.

Може би за да не си навлече проверки от ЕК, Ангелин Цачев е предприел алтернативен подход. По примера на АПИ и "Автомагистрали" той е създал дъщерно дружество на ЕСО - "ЕСО инженеринг", на което ще може да възлага инхаус поръчки и след това тайно да превъзлага дейностите на подизпълнители като ЕМУ.

Засега служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който впрочем е бил председател на управителния съвет на ЕСО до назначаването на Ангелин Цачев през януари 2018 г., не е обявил дали и как ще действа с конкурсите на ГЕРБ за назначения в енергийните дружества, както и дали ще прави ревизии на някои от тях. При всички случаи обаче случващото се в ЕСО трябва да стане обществено достояние. Данъкоплатците трябва да знаят по какъв начин ще се изхарчат близо 1 млрд. лв. публични средства.

Коя е ЕМУ

"Електромонтажно управление" - Търговище, е било част (клон) от бившите държавни едноименно дружества, които са поддържали и изграждали електропреносната мрежа на страната преди 1989 г. То става собственост на Таню Танев още в началото на 90-те и през годините развива сравнително успешна дейност, за разлика от други "отломки" на държавните ЕМУ-та.Сега капиталът на дружеството е 7.1 млн. лв. Мажоритарен собственик е Таню Танев, а миноритарни акционери са Румяна Василева, Пламен Тодоров, Мирослав Панов, Младен Методиев и Ливий Катан.

През годините компанията е изпълнявала основно поръчки на електроразпределителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-про", както и на държавната ЕСО. Видимото увеличение на приходите и печалбата обаче настъпва през 2019 г., когато започва да се изпълнява рамковият договор с ЕСО. По всяка вероятност за 2020 г. резултатите ще са още по-добри.

Извън енергийните дейности дружеството стана популярно през 2019 г. със строежа на високата сграда "Резиденс 63" в столичния кв. "Манастирски ливади - запад", която се сключи с изключителното съдействие на местната власт. От публикация на "Медиапул" става ясно, че само за седем месеца кметството е променило подробния устройствен план (ПУП) на терените, а главният архитект на София Здравко Здравков ги отрежда за изграждане на нови сгради и дава възможност на ЕМУ да строи. Проектите са съгласувани много бързо, въпреки че дори нямат излаз на улица - проблем, който спира всички останали инвеститори, освен ако не изградят такава за собствена сметка. За да се преодолее този проблем светкавично е осигурен автомобилен достъп до сградата през общински имот на вътрешната улица "Синанишко езеро", но това е доста неудобна алтернатива за 42-метровата сграда, разположена иначе само на метри от бул. "Тодор Каблешков", като я разделя малък частен имот. Тук се намесва кметът Йорданка Фандъкова, която инициира процедура по отчуждаване на въпросния терен като за по-малко от два месеца кметът оценява и издава заповед за това. Съдът обаче блокира намеренията на Столичната община, след което през ноември 2020 г. Йорданка Фандъкова отново издава отчуждителна заповед за същия имот, като този път го мотивира с разширението на бул. "Тодор Каблешков", което обаче не е включено в никакви планове на общината и няма да се случи в близките години. Това действие ясно показва, че ЕМУ се ползва със силна подкрепа от управляващите от ГЕРБ.
Темата накратко
 • Държавният Електроенергиен системен оператор е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирма, за която е работил изпълнителният му директор Ангелин Цачев.
 • Повечето договори са подписани без конкурси и реална конкуренция, поради което има съмнение за завишени цени.
 • Сега по същата схема и със същите фирми се подготвя и усвояването на 511 млн. лв. от Плана за възстановяване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


8 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Нали се сещате, че Ангелин & Таню се съобразяват с чекмеджето. 20% от тяхната лична печалба става на златни кюлчета в бояна. И още 20% отиват при шиши. Към 10% по веригата за местните феодали.

 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  Мутрата от Банкя демонтира държавата и си направи нова такава, функционираща на принципите на организираната престъпност и мафията.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Пак с назначаването на същия директор се появи студеният резерв към Доган. Самите гербаджии вдигат рамене и си признават, че енергетиката се води към квотата на Доган в ГЕРБ и те не носят отговорност.

 • 4
  anton_andonov avatar :-|
  anton_andonov

  Съзнателно или несъзнателно сте пропуснали да уточните две съществени неща. Има още 6 фирми със същото име, наследници на бившето държавно ЕМУ. Така наречения възход на ЕМУ от Разбойна е тясно свързан с Румен Овчаров и годините, когато той беше министър на енергетиката. За да бъдете обективни трябва да се върнете в далечната 1996, после 2005 и т.н..

 • 5
  nca43604694 avatar :-|
  Данчо

  Новината, че Жан Виденов се точи да управлява засенчи всички други новини в моето полезрение.

 • 6
  xnr26618109 avatar :-|
  xnr26618109
 • 7
  pesho_golemanov avatar :-|
  pesho_golemanov

  До коментар [#] от "":

  Електромонтажи е наследникът на държавното предпроятие и то е собственост на ЕМУ.

  И преди имаше такива, едни от Пазараджик примерно (спомням си как бяха изтървали един трансформатор от 10 метра и не им стигнаха парите да се отблагодарят после:-), но такава наглост никога не е имало.

 • 8
  MIROSLAV avatar :-|
  MIROSLAV

  Не е лошо някой да попита, пращани ли са хора от ЕСО,да работят ангария на електропроводите на този Таню. Ангария всеки знае какво е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход