Седмични новини за енергетика: Как енергетиката попадна в дългова спирала; Какъв е новият ред за снабдяването с ток

И още: Повреда в АЕЦ "Козлодуй" изстреля цената на борсовия ток до рекордно ниво; Какви оферти за електроенергия има на пазара

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Дългове и още дългове в държавните енергийни фирми. Такава мрачна картина очерта още на първата си пресконференция новият ресорен министър Андрей Живков. В резюме - НЕК няма ясна визия за това как ще работи в новите пазарни условия и план за погасяване на милиардните си дългове. ТЕЦ "Марица-изток 2" е в критично финансово състояние, без никаква перспектива за бъдещето и с липса на каквато и да е конкурентоспособност.

"Булгартрансгаз" е натрупала дългове за милиарди към доставчици и изпълнители, а мегапроектът "Турски поток" не е толкова рентабилен, колкото се твърдеше. "Булгаргаз" пък има затруднения да се разплаща с руската "Газпром", тъй като "Топлофикация София" му дължи десетки милиони.

Изнесените от Живков данни не са новост, но, умишлено или не, за тях не се говореше по времето на кабинета "Борисов". Всичко това може да се окаже бомба със закъснител - според министър Живков БЕХ тегли заеми, за да запълва дупките в компаниите, които са под неговата шапката, вместо да инвестира в стратегически проекти.

На този фон цената на природния газ се запъти към рекорд. За 1 юни общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в КЕВР за цена от 42.54 лв./мВтч без ДДС и такси. А за юли прогнозата е за още по-голямо повишение - 44.72 лв./мВтч, показват разчетите на дружеството.

Последно - цените са били на тези нива в началото и в средата на 2019 г., т.е. много преди предоговарянето на контракта с "Газпром" от 2020 г., чиято цел бе именно постигането на по-ниски тарифи и облекчаването на бизнес и потребители. Сега обаче това явно е на път да се промени, а повишението е устойчиво и според експерти тенденцията ще се запази, тъй като е свързано с котировките на европейските борси, където също се отчитат рекорди.

Седмицата не мина без това България отново да се окаже на челна позиция и по скъп борсов ток. Едно от обясненията за високите борсови цени на електроенергията е дефицитът на ток. В различни периоди в Европа се случват ремонти и временни изключвания на големи енергийни мощности, което предизвиква недостиг на електроенергия.

Това се усеща и в България, тъй като страната ни също е част от европейския пазар. За последния рекорд този път има и друго обяснение - заради изключване на една от двете турбопитателни помпи, които се намират в неядрена част на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", мощността на реактора е била намалена до 50%.

И още:

Какъв е новият ред при снабдяването с ток - броени дни остават до крайния срок (1 юли), в който фирмите в България трябва да излязат окончателно на свободния пазар на ток. Те имаха почти година да сторят това, но много малко от тях се решиха да направят тази крачка.

Какви оферти за електроенергия има на пазара - средната борсова цена на тока за април и май е на значително по-високи от обичайните нива и това води до постоянни корекции в тарифите на снабдителите, особено тези, които са с по-дълъг срок на обвързване.

Приключва ли сагата "Северен поток 2" - САЩ разхлабиха санкциите върху спорния проект, за да възстановят добрите си отношения с Германия и да подобрят тези с Русия.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ