Ще работи или не ТЕЦ "Марица-изток 2"? Решението предстои

Енергетиците заплашиха с протести и стачки, а от министерството не казват категорично дали ще включат централата в енергийния микс, което би повишило цената на тока

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Натискът за включването на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" с квота за производство на енергия за регулирания пазар от 1 юли се ожесточава. От една страна, ако това бъде направено, ще се осигури възможност централата да продължи да работи, но от друга - ще се наложи повишаване на цената на тока за всички битови потребители, така че да се покрият разходите на дружеството. А те стават все по-големи и по-големи заради поскъпването на въглеродните квоти.

Макар засега да няма официална информация, че министърът на енергетиката Андрей Живков ще издаде извънредна заповед за включването на ТЕЦ-а в енергийния микс за регулирания пазар, все по-упорито се твърди, че това е въпрос на време (ако вече не е факт, който просто не е бил съобщен).

Напрежението се засили още повече след като на 1 юни синдикатите на енергетиците от КТ "Подкрепа" и КНСБ изпратиха писмо до институциите, в което индиректно заплашват със стачки и протести, които "на никого няма да бъдат полезни" по време на избори. В него те коментират предварителния доклад за цените на електроенергията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който предвижда ТЕЦ "Марица-изток 2" да остане без квота, и настояват за поредното спасяване на централата. Енергетиците заявяват още, че тя е поставена в положение на виновност и "опитите да се говори за затваряне са абсолютно необосновани". "Решенията на КЕВР убиват икономически предприятие с активи над 2 млрд.лв.", твърдят от двата синдиката.

Според доклада на КЕВР за новите цени от 1 юли ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да получи квота за работа на регулирания пазар. Мотивите за това са, че заради квотите CO2 цената на произвежданата от нея електроенергия е прекалено скъпа - над 210 лв./мВтч при прогноза на регулатора от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. Това обаче все още нищо не означава, тъй като финалното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето на 1 юли, а дотогава ситуацията може рязко да се промени.

"Ограничаването на работата на ТЕЦ-а или финансовото му унищожение ще доведе до енергийна зависимост от други държави близки до нас, които произвеждат енергия от въглища", пише още в писмото на синдикатите. Всъщност обаче никой не е ограничил централата да работи на свободния пазар и да предлага тока си на свободно договорени цени. Участието й на него обаче на практика е невъзможно именно заради високата цена на електроенергията, която обаче от дружеството искат да влезе в сметките за ток за бита чрез участието й на регулирания пазар.

Мистериозната заповед

По-интересното обаче е друго. Енергетиците пишат, че не се отчита и се обезсмисля издадената на 5.05.2021 г. заповед на министъра на енергетиката (тогава Теменужка Петкова) за предоставяне на допълнителна квота от 300 000 MWh на ТЕЦ "Марица-изток 2". От писмото на двата синдиката не става ясно дали тя касае периода след края на юни, когато изтича настоящата регулаторна година.

Решението на Петкова (ако има такова) би означавало, че в новите цени на електроенергията за бита ще трябва да се калкулира и по-скъпият ток от въглищната централа.

А това означава, че всички за пореден път ще платят от джоба си за спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2", която със своята рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. за 2020 г. може да се определи като най-губещото държавно дружество в България.

Любопитно е и друго - в писмото на синдикатите се споменава, че в края на миналия месец в министерството на специална среща дори са били обсъдени решения за продължаване работата на въглищната централа, но те не били отразени в доклада за цените на КЕВР. Точно какво е било решено на срещата обаче не става ясно.

Ни лук ял...

Само преди десетина дни "Капитал" попита Министерството на енергетиката дали ще има нова заповед за включването на въглищната централа в енергийния микс. Тогава оттам не отговориха категорично, но заявиха, че това би било неправомерна държавна помощ и България може да бъде санкционирана за това. Макар че това беше ясно още преди година, тогавашния ресорен министър Теменужка Петкова все пак включи ТЕЦ "Марица-изток 2" в регулирания пазар въпреки високите продажни цени.

Заради писмото на синдикатите обаче в. "Капитал" отправи същите въпроси към Министерството на енергетиката. Редакцията попита и какви са били решенията на срещата от края на май, на която очевидно са били обсъдени варианти за изход от критичната ситуация. Отговори на поставените въпроси обаче все още няма.

Още от Капитал