Седмични новини за енергетика: "Марица-изток 2" пак ще работи за енергийния микс; Защо "Булгартрансгаз" затъна в дългове

Седмични новини за енергетика: "Марица-изток 2" пак ще работи за енергийния микс; Защо "Булгартрансгаз" затъна в дългове

И още: Нова формула за цените на тока за фирмите без снабдител; България е на път да обедини енергийния си пазар с румънския

Румяна Гочева
5842 прочитания

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Ситуацията с въглищните централи у нас може да се обобщи със следното - не гледай кой какво говори, а кой какво прави. Така през последната седмица се оказа, че в началото на май губещата ТЕЦ "Марица-изток 2" е получила увеличена квота за работа на регулирания пазар. Вярно - "само" до края на юни т.г., но това по никакъв начин не гарантира, че тази порочна практика няма да продължи.

Както и при предишните заповеди на ресорния министър, разчети и икономическа или финансова обосновка за увеличаването на квотата липсват. Включването на централата в регулирания пазар обаче означава едно - удължаване агонията на държавния ТЕЦ за сметка на битовите потребители, в чийто сметки влиза скъпия ток от централата, който заради високата си цена не може да бъде пласиран на борсата.

Междувременно съвсем скоро комплексът "Марица-изток" ще може да започне плавна трансформация към производство на газ по линия на Плана за възстановяване, стана ясно на пресконференция на служебния министър Андрей Живков, на която той отчете управлението си в първия месец на служебното правителство.

Министърът увери, че в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ "Марица-изток 2", което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ. "Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни", подчерта министър Живков.

В същото време Гърция показва нагледно как може да се печели от енергийна трансформация. Южните ни съседи дават възможност на жителите в част от въглищните райони да се включат със собствени инвестиции в изграждането на нови ВЕИ мощности.

Държавната Public Power Corp. (PPC) е предложила на жителите на двата зависими от въглищата региона в Гърция - Западна Македония и Мегаполис на полуостров Пелопонес, да инвестират в нейните проекти за енергиен преход. В резултат хиляди жители на региона ще получат възможността да станат притежатели на облигации на PPC, съобщиха от компанията.

Компанията смята да финансира 5% от цената на проекти за общо 2.5 GW слънчеви мощности чрез дългови ценни книжа, които ще бъдат предлагани изключително за хората от двете области. Облигациите за двата региона ще бъдат емитирани отделно, съобщиха от PPC и уточниха, че 500 мегавата са планирани за Мегаполис.

На този фон се оказва, че друго държавно дружество "Булгартрансгаз" затъва заради разходите си по отсечката на мегапроекта "Турски поток" през България. Нещо повече - компанията вече има 2.57 млрд. лв. задължения и излиза на счетоводна загуба за 2020 г.

И по-точно - над 250% ръст на задълженията до невероятните 2.57 млрд. лева отчита държавният газов оператор "Булгартрансгаз" през 2020 г. От финансовия отчет на дружеството се вижда, че задълженията към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговските и други задължения на дружеството пък направо избухват - от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до внушителните 1.25 млрд. лв. в края на годината.

Какво друго?

Македония ударно замества въглищата с нови соларни паркове - българската "Соларпро" подписа договор за изграждането на нова фотоволтаична централа без държавни субсидии върху неизползваема въглищна мина в Осломей. Това е важно най-малкото по две причини. Първо - показва, че отношенията между двете страни могат и трябва да се развиват не само на политическо, но и на бизнес ниво. И второ - Северна Македония видимо изпреварва България в енергийната трансформация и прилага успешни модели, а България - не.

Пада последната пречка пред обединението на енергийния пазар с Румъния - България вече е само на крачка до обединение на електроенергийния пазар с Румъния, след като в четвъртък (17 юни) блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия се свърза със системата на общата европейска търговия с електроенергия. Това важно за България, тъй като ще позволи на страната ни да се свърже с Румъния в срок до три месеци.

Нова формула ще определя цените на тока за фирмите без договор със снабдител - по нова методика за образуване на цени ще работят т.нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ) на електроенергия от 1 юли. Това са дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", които в тази си специфична роля снабдяват фирмите, останали без договор с редовен доставчик на електроенергия. Срокът за сключване на такъв изтече на 10 юни и всички, които не са направили това, автоматично ще преминат към ДПИ от 1 юли. Прозорец за смяна на доставчика има в началото на всеки месец.

Shell ускорява плана си за енергиен преход след разпореждане на съда - Royal Dutch Shell ще ускори плана си за намаляване на емисиите на парникови газове след разпореждане на съд в Нидерландия, като петролният гигант заяви, че ще "се справи с предизвикателството". Окръжният съд в Хага реши миналия месец, че Shell трябва да намали нетните си въглеродни емисии с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. Това засяга целия глобален бизнес на компанията.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Ситуацията с въглищните централи у нас може да се обобщи със следното - не гледай кой какво говори, а кой какво прави. Така през последната седмица се оказа, че в началото на май губещата ТЕЦ "Марица-изток 2" е получила увеличена квота за работа на регулирания пазар. Вярно - "само" до края на юни т.г., но това по никакъв начин не гарантира, че тази порочна практика няма да продължи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход