Инвеститорите в слънчева енергия ще се опарят от по-скъпите суровини

Акциите на компаниите в сектора се понижават и заради проблеми с веригата за доставки

Бързото поскъпване на суровините е на път да преобърне дълготрайната тенденция за спад в цената на произвежданата слънчева енергия, намалявайки инвеститорския интерес към сектора след рекордния възход през 2020 г. Акциите на соларните компании са се понижили с 18% тази година, след утрояване през 2020 г., според глобалния индекс на слънчевата енергия MAC Global Solar Index, тъй като компаниите са изправени пред по-високи разходи за стомана, полисилиций и превози.

Натискът по веригата за доставки ограничава потенциала за по-нататъшно намаляване на разходите за слънчеви инсталации, точно когато правителствата се ангажират да се насочат към "зелено възстановяване" от пандемията, пише Financial Times.

Край на големите намаления

Цената на слънчевата енергия се понижи с 80% между 2010 и 2020 г., но тези драматични намаления приключиха, според S&P Platts. "Ситуацията в слънчевата индустрия се промени", каза Бруно Брунети, анализатор в S&P Platts. "Наблюдавахме рязък спад в разходите през последното десетилетие, но виждаме, че сега се стабилизират и дори се увеличават в някои случаи."

Цената на горещо поцинкованите стоманени намотки в САЩ, които се използват в рамки и конструкции на слънчеви панели, се е удвоила от началото на 2020 г. до рекордни нива, според S&P Platts. В същото време цените на монокристалните силициеви модули, които позволяват превръщането на светлината в мощност, се повишават с една четвърт на годишна база, показват данните на BloombergNEF.

В допълнение, тарифите за товарни превози в Китай също скачат с 41% тази година според Шанхайския индекс на контейнерните товари.

Джон Мартин, главен изпълнителен директор на US Solar Fund, заяви, че по-високите цени на суровините вероятно ще увеличат разходите за инсталиране на слънчева мощност с 20%, като по този начин те ще се върнат на нивото отпреди две години. "Разходите за декарбонизация ще спаднат, но няма да са безплатни - ще се изисква капитал", казва той.

Американската асоциация за слънчева енергетика заяви тази седмица, че "увеличените разходи на всички материали тепърва започва да се отразява на компаниите".

Анализаторите от Citigroup намалиха глобалната си прогноза за слънчевите инсталации тази година с 3.3% до 145 гигавата поради високите цени на полисилиция. Все пак банката очаква инсталациите да нараснат с 12% през 2021 г. спрямо година по-рано.

"Със сигурност има инфлационен натиск - въпросът е кой го поема и все още не е ясно колко ще бъде това споделяне", казва Макс Слий, портфолио мениджър в Ecofin в Лондон. Според него макро- и микрофакторите, влияещи върху сектора на възобновяемите енергийни източници през по-голямата част от тази година, доведоха до повишена несигурност сред инвеститорите. Но структурната средносрочна и дългосрочна перспектива остава привлекателна.

Според експерти нарастващите разходи няма да провалят бума на производство на енергия от слънцето, тъй като това производство е все още по-евтино от изграждането на нова електроцентрала на въглища. Все пак нараства загрижеността в индустрията от доставките на полисилиций от Китай. Около 40% от китайското производство идва от региона Синцзян, където се използва принудителен труд.

Ако САЩ и Европа забранят да се използва полисилиций от Синдзян, това би било "основен проблем" за слънчевата верига за доставки и това значително ще повиши разходите, казва Слий.

Още от Капитал