ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" - кой колко инвестира

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" - кой колко инвестира

Вложенията са важни с оглед намаляване на технологичните разходи, подобряване на услугите и заявленията за нови цени на електричеството

Румяна Гочева
5590 прочитания

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Точно колко инвестират в мрежата трите енергийни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про"? Въпрос, който периодично се повдига, особено в края на годишния регулаторен период, когато идва време за определянето на новите цени на електроенергията.

Колко са инвестирали компаниите е важно, от една страна, заради намаляването на технологичните загуби и подобряването качеството на услугата. От друга - това е от значение и за формирането на новите цени, които ще влязат в сила от 1 юли, тъй като инвестиции влизат в ценообразуващата формула. Засега експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвиждат тарифата да се повиши с около 3-4%, но при положение че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не участва в производствения микс. Последното изглежда все по-малко вероятно заради натиска на синдикатите, което значи и по-голямо поскъпване при тока за бита.

Темата за направените от ЕРП-тата инвестиции в контекста на предстоящите нови тарифи бе повдигната и от омбудсмана Диана Ковачева, според която стойността на електрическата енергия трябва да е адекватна на качеството на предоставяната услугата, както и на степента на изпълнение на инвестициите.

"ЧЕЗ Разпределение" - повече от заложеното

Повече от предвиденото е инвестирало "ЧЕЗ Разпределение" през 2020 г. От компанията са прогнозирали вложения за 73.7 млн. лв. при общата стойност на действително направените през миналата година разходи за включените в инвестиционната програма обекти от 78 млн. лв., показва протокол от закрито заседание на КЕВР във връзка с резултатите от плановите проверки на трите дружества за 2020 г.

Най-голям бюджет е прогнозиран за инвестиционни обекти, свързани с подмяна на средствата за търговско измерване - 19.4 млн. лв. На следващо място са инвестициите в съоръжения и подновяване на мрежата с цел повишаване качеството на услугата - 16.6 млн. лв., показва още справката.

ЕВН - подстанция "Евмолпия" и нови абонати

За 2020 г. ЕВН е прогнозирало инвестиции в размер на 99.9 млн. лв. Общата стойност на реално извършените разходи за включените в инвестиционната програма обекти е в размер на 93 329 455 лв. Голяма част от вложенията са реализирани в районите със силен икономически растеж и интензивно строителство.

Основната част от бюджета е предвиден за обекти, свързани най-общо с развитие и подобряване на мрежата, сигурността на доставките и др. По това перо са предвидени 33.5 млн. лв., или 34% от общата сума. И по-конкретно - през м.г. например е приключен пореден етап от изграждането на подстанция "Евмолпия" в Пловдив, като вече са готови всички сградни инсталации. "Евмолпия" е важна, тъй като обхватът й на действие е централната и източната част на града, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти.

Новата подстанция ще осигури енергийни капацитети за вече изградени и бъдещи жилищни, административни и индустриални обекти в голяма част от града. ЕВН е инвестирало и в модернизация на мрежите от средно и ниско напрежение, като сумарно става въпрос за общо над 35 млн. лв. В "ново присъединяване" са вложени 25.9 млн. лв., като с различна дължина са изградени въздушна, кабелна мрежа и др. Работа са започнали и 112 нови трафопоста.

"Енерго-про" - да стопим технологичните разходи

През 2020 г. "Енерго-про" е наблегнало основно на инвестициите, свързани с намаляването на технологичните разходи. До голяма степен те зависят именно от състоянието на мрежата - колкото по-стара е тя, толкова по-големи са загубите. За м.г. чешката компания е прогнозирала инвестиции в размер на 44.7 млн. лв.

Най-голям бюджет е прогнозиран именно за намаляване на технологичните разходи - 34.1 млн. лв. (76% от общия). Цялата стойност на инвестициите за 2020 г. е в размер на 38.7 млн. лв., като най-голям брой обекти (9003) са свързани именно с намаляването на технологичните разходи, показват още данните на КЕВР.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Точно колко инвестират в мрежата трите енергийни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про"? Въпрос, който периодично се повдига, особено в края на годишния регулаторен период, когато идва време за определянето на новите цени на електроенергията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


2 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Eдин дол дренки ...

 • 2
  popopo avatar :-|
  popopo

  ЧЕЗ най-много за смяна на електромери. Не им трябва за друго.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход