КЕВР откри куп нарушения в договорите за "Турски поток"

Започва и нова проверка - дали теглените заеми и бъдещите плащания по проекта са довели до свръхзадлъжнялост на "Булгартрансгаз", както и до застрашаване на сигурността на снабдяването

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Строителството на отсечката на "Турски поток" през България е ставало, без договорите да са одобрени от регулатора предварително, каквото задължение в наредба има записано. Това става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е направила проверка по документи на "Булгартрансгаз" относно начина на финансиране на участъка. От компанията е било изискано да предостави информация относно сключени договори с приложения към тях за финансиране на проекта за развитие и разширение на газопреносната система, в т.ч. и данни за направените обезпечения от дружеството в тази връзка, както и анализ на задълженията на "Булгартрансгаз" и плановете за тяхното погасяване.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се