Натиск от ЕС за зелени политики създава напрежение в страните от съюза

Reuters

Натиск от ЕС за зелени политики създава напрежение в страните от съюза

Правителствата се опасяват, че новите цели на Брюксел за енергийна ефективност ще доведат до обществено недоволство

2809 прочитания

Reuters

© Reuters


Европейският съюз (ЕС) планира да застави страните членки да увеличат енергийната ефективност на сградите си. Това може да породи разногласия между Брюксел и националните правителства, както и да срещне съпротива от страна на популистите, съобщава Politico.

Европейската комисия цели да намали емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. Това включва радикално преосмисляне на поддържането на сградите. Около 3/4 от сградния фонд на Европейския съюз се счита за енергийно неефективен, а сградите са отговорни за повече от 1/3 от свързаните с енергията парникови емисии в съюза.

Комисията ще повдигне въпроса на 14 юли като част от "Fit for 55", мащабен законопроект, насочен към постигане на целите на ЕС за околната среда до 2030 г., включително цел за енергийна ефективност и предложение за включване на строителния сектор в търговията с емисии. Но тези мерки рискуват допълнително да обтегнат отношенията между Брюксел и страните членки, които ще трябва да предприемат скъпи ремонти в публичния сектор и да предотвратят вероятното недоволство на собственици на жилища и наематели, породен от повишени сметки за отопление.

Правителствата са особено притеснени от нова система за ограничаване и търгуване с емисии, която ще задължи доставчиците на изкопаеми горива за отопление да купуват разрешителни за парниковите газове, които отделят. Това може да доведе до покачване на цените на енергията.

Критици на идеята са полският премиер Матеуш Моравецки, словенският Янез Янша, латвийският Артурс Кришянис Каринш и люксембургският Ксавие Бетел. Те твърдят, че се рискува разходите да се пренесат върху най-бедните граждани на съюза. Франция също се опасява от последствията от по-високите цени на местния пазар, особено спомняйки си безредиците, причинени от "жълтите жилетки" в отговор на планираното повишение на акцизите върху горивата през 2018 г.

"Темата е гореща, защото засяга домовете на хората", казва пред Politico Емануел Константин, съветник по реновациите и строителството към френското Министерство на жилищата.

По-високи цели

Новите мерки драстично ще увеличат нарастващото напрежение върху страните да развият амбициозни ремонтни проекти, за да изпълнят целите, заложени от ЕС.

Пакетът "Fit for 55" се очаква да повиши целта за обща енергийна ефективност за 2030 г. от 32.5% на 37% и почти да удвои годишните задължения по спестяване на енергия на страните от 0.8% на 1.5% (с толкова страните трябва да намаляват използваната енергия всяка година).

Чернова на преработената версия на директивата предлага страните да се задължат да реновират всички публични сгради - от местни болници до градски зали и общински жилища.

"Досега задължението беше да се реновират 3% от публичните сгради всяка година, но само на ниво централно правителство", казва Брук Райли, отговорник по европейските въпроси на датската група Rockwool. "За Германия например това са предимно сгради на министерства, повечето от които в Берлин, съставящи общо 0.5% от сградния фонд." Обхващането на социалните жилища ще бъде важна промяна според Райли, защото те представляват 10% от сградите в ЕС.

Някои страни изглежда приемат предизвикателството. Испанското правителство направи повишаването на енергийната ефективност основен фокус на възстановителния си план и е предвидила 7.8 млрд. евро за провеждане на най-голямата схема за реновиране на частни домове и публични сгради в историята на страната. "Испания е наясно колко важни са ремонтите за намаляването на енергийното потребление", коментира пред Politico Тереза Рибера, министър на екологичния преход на Испания. Програмата на правителството е насочена към неефективни сгради, строени преди 2007 г. Тя включва още план за селските райони на страната, където се залага не само намаляване на енергийното потребление, но и разкриване на зелени работни места.

Други страни подхождат с по-малко ентусиазъм към идеята за масови ремонтни дейности. В Португалия, където националното правителство вече има сериозни проблеми с енергийната бедност поради зле изолирани сгради, предупреждава, че по-висока цел за енергийна ефективност би била "огромно предизвикателство". Властта в Лисабон е предвидила скромните 600 млн. евро в тази насока като част от възстановителния си план. Португалия "не разполага с безкрайни ресурси за тази цел", коментира министърът на околната среда Жоао Педро Матос Фернандес и подчерта, че страната ще се нуждае от сериозна помощ от ЕС, за да се случи това.

Отвъд разходите, страните има вероятност да срещнат физически затруднения с необходимите мащаб и скорост на изпълнението на реновациите.

Според Райли парите са налични или ще се намерят - от публични средства, инвестиции на институции, банкови заеми, но трябва да се открият правилните пътища, за да стигнат средствата до сградите: министерства, местни власти или градска администрация.

Опасения от съпротива

Вероятно най-голямото предизвикателство ще бъде да се гарантира, че планът няма да задълбочи социалните неравенства и да тласне вълна от протести. Франция, където сътресенията, нанесени от движението на "жълтите жилетки" е още ярко в съзнанието на министрите, подготвя нови регулации, за да се избегне недоволство и да се осигури подкрепа на най-бедните домакинства, разкрива Константин.

Страната е предвидила почти 7 млрд. евро за период от 2 години за ремонти на публични сгради, социални и частни домове. Френското правителство планира да използва субсидии вместо данъчни облекчения и да приоритизира домакинства с ниски доходи. "Екологичният преход и особено реновирането на домовете трябва да вземе под внимание социалните неравенства. Ако се планира по прост начин и се гарантира средствата да са по-високи за домакинствата с ниски доходи, хората ще бъдат приобщени към прехода", допълва Константин.

Париж внимателно избягва да налага ремонтите на гражданите си: въпреки че в проектозакон за климата редица мерки насърчават реновациите, те стават задължителни само за собственици на жилища, планиращи да ги отдават под наем след 2025 г. Все пак остава тревогата за нов пазар на емисиите, наложен от Брюксел. Константин предупреждава, че без подходящи мерки за подкрепа, които да облекчат последствията, средната класа ще се разбунтува.

Френският евродепутат Паскал Канфин от либералната група Renew Europe се противопоставя на предложените мерки и ги определя като "фундаментално антипреразпределителни", защото частта от бюджета за отопление и горива е пропорционално по-голяма при по-бедните домакинства в сравнение с по-богатите.

Комисията отговори на тези опасения, като създаде "Социален механизъм за действия за климата", с който се цели предпазване на уязвимите домакинства от по-високи разходи за енергия. "Идеята е да се помогне на тези, които са непропорционално засегнати от промените", коментира ръководителят на Зелената сделка Франс Тимерманс пред France Inter. Въпреки че датчанинът призна за потенциални социални сътресения, той подчерта, че е по-разтревожен за климатичната криза и последствията от унищожаването на околната среда. "Ако не направим нищо, напълно ще изгубим контрол над климатичната криза, а най-големите губещи ще бъдат бедните", казва той. "Когато предлагам промени, го правя, защото нямаме друга опция, но те могат да бъдат реализирани със солидарност."

Европейският съюз (ЕС) планира да застави страните членки да увеличат енергийната ефективност на сградите си. Това може да породи разногласия между Брюксел и националните правителства, както и да срещне съпротива от страна на популистите, съобщава Politico.

Европейската комисия цели да намали емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. Това включва радикално преосмисляне на поддържането на сградите. Около 3/4 от сградния фонд на Европейския съюз се счита за енергийно неефективен, а сградите са отговорни за повече от 1/3 от свързаните с енергията парникови емисии в съюза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


1 коментар
  • 1
    bjt04679571 avatar :-|
    Mitko Dimitrov

    Така ще е, след като позволиха на ЕС от икономически, да се превърне в политически съюз! Сега не просто се регулира движението на хора, стоки и услуги, но и се издават заповеди за неща, за които би трябвало да се вземат решения от националните правителства.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал