БЕХ пласира еврооблигации за 600 млн. евро за погасяване на стари дългове

Заемът ще бъде използван за погасяване на стари задължения, лихвата е най-ниската, постигана от холдинга до момента - 2.45%

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е успял да пласира успешно своята четвърта поред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент 2.45. Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията от 2016 г. в размер на 550 милиона евро и с лихва 4.875%, която е с падеж през август 2021 г. Останалите средства ще се ползват за "общи корпоративни цели", но изрично се казва, че няма да се включват свързаните с въглища дейности.

Това е важно, защото през последните годни БЕХ закупуваше нужните за ТЕЦ "Марица-изток 2" въглеродни квоти (които формално се вписваха като дълг, който след това се капитализираше) в размер на над 300 млн. лв. Ако сега холдингът не разполага с налични пари (дивидентите от държавните дружества са много по-малко и вместо 584 млн. лв., както беше през 2019 г., печалбата на БЕХ за 2020 г. е само 3 млн. лв.), е много вероятно да възникнат проблеми и за ТЕЦ-а.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар