Рокадите в БЕХ: опит за реформа или за неизгодна схема в АЕЦ

Решението на служебния министър Андрей Живков да смени съвета на директорите на енергийния холдинг предизвика много въпроси

   ©  Юлия Лазарова

Неочаквано служебният кабинет освободи цялото ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - структурата, която управлява цялата държавна енергетика. Интересен е моментът на рокадата - не преди месец, когато в повечето държавни фирми вървяха такива рокади, а сега, в последните дни на управление на служебното правителство и при сформиран нов парламент, изглежда странно. Още повече че се слагат непознати за бранша имена, а има и съмнения за опит за източване на средства от АЕЦ "Козлодуй".

Уволнените са директорът Валентин Николов (бивш депутат от ГЕРБ), Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки, бившият PR на холдинга, който дори не беше участвал конкурса за директори през пролетта. От Министерството на енергетиката посочват, че те не са освободени от отговорност, което може да се тълкува като намек за последващи проверки.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  seniorbb avatar :-(
  джендър NATO generals
  • - 1
  • + 1

  Далавера за 100 млиона с тока на Козлодуй!
  няколко източника на "Капитал" твърдят, че рокадата е била подготвена отдавна и е свързана с отказа на ръководството на БЕХ да изпълни искане на служебния министър на енергетиката за одобряване на сделка с електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" на по-ниска от пазарната цена за хедж договор с фирма за цената на електроенергията, която централата пласира на енергийната борса. Но заложената граница била много по-ниска от пазарната (на борсата тя е около 180 лв./мВтч през последните две-три седмици) и от това "Козлодуй" е можел да загуби над 100 млн. лева през месеците до края на годината.
  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/07/23/4234655_rokadite_v_beh_opit_za_reforma_ili_za_neizgodna_shema/?fbclid=IwAR0d2-4ylPew6EnSsTHE4pfmn01NU4i1GBN7-zoLRNU_DAHXX_Y68dUpa2w

  Нередност?
 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  А ДП"РАО" кога?

  Нередност?
 • 3
  jagerzur avatar :-?
  jagerzur

  В състава на холдинга има 7 дружества. Новият състав на съвета на директорите не може да назначи ръководство, където няма назначено такова съгласно Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Това означава ли, че проведените конкурси и избраните лица в дружествата също са нелегитимни? Защото и избраните, но неназначени също няма да смеят да подписват...а това са все пак 5 месеца поне. Определено има много сериозен проблем.

  Нередност?
Нов коментар