Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!

Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!

Смарт устройствата за отчитане на ток дават редица предимства. Засега енергодружествата инвестират масово единствено в уредите за дистанционен отчет

Румяна Гочева
6735 прочитания

Темата накратко
  • Смарт уредите за отчитане на тока дават ред предимства - от яснота при харчовете до участие в пазара на ток.
  • Енергодружествата масово подменят електромерите, но засега само с такива за дистанционно отчитане.
  • Инвестицията в интелигентни устройства не е малка, но дългосрочно си заслужава.

Ако решим да перифразираме една от известните поговорки, тя би звучала така: "Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!" Битовите потребители например потребяват най-много електроенергия в определени часове от деня - обикновено сутрин, докато хората излязат за работа, и вечер - когато се приберат и се заемат с обичайните си домашни дейности.

Това обаче бързо може да се промени в условията на либерализирания пазар, който се очаква да стане факт и в България до няколко години. А причината е, че по традиция токът на свободния пазар е най-евтин през нощта, както и в събота и в неделя. Което може да накара много от потребителите да променят навиците си. За да може всичко това да се проследи, засече и анализира обаче, е важно абонатите да разполагат с умни електромери, които да измерват потреблението почасово, да водят подробни статистики и да показват как вървят енергийните разходи на всеки от нас в реално време.

Засега трите енергодружества са се заели с масово монтиране на нови уреди, но само такива с дистанционен отчет, което също не е никак малко (и изисква големи инвестиции), тъй като може да спомогне за предотвратяването на опити за кражби на електроенергия, а оттам и да подобри качеството на услугата. Важно е и поради друга причина - самото отчитане може да става автоматично, дори в почивни или празнични дни, а системата гарантира по-добра разкриваемост при опити за манипулации.

Така се повишава и събираемостта, а отчитането става на точно определен период от време без закъснения - тема, особено чувствителна след протестите заради надписани сметки и скъп ток през 2013 г. Бъдещето обаче принадлежи на уредите, които освен отчитане от разстояние позволяват и смарт управление.

Кой харчи най-много ток

Това означава най-малкото във всеки момент да е ясно кой уред у дома (бяла или черна техника) точно колко харчи и по какъв начин това рефлектира върху месечната фактура, така че всеки потребител сам да може да контролира и коригира потреблението си. С други думи - да е ясно какви спестявания ще се реализират, ако миялната, пералнята, сушилнята или бойлерът се пускат през нощта при по-ниските цени на тока или при уикенд тарифата (когато бъде въведена такава).

Интересно е и друго - че с пълната либерализация на електроенергийния пазар самите енергодружества ще могат да предлагат индивидуални пакети за своите абонати на база тяхното всекидневно потребление и пиковете, които те регистрират в отделните дни от седмицата. Засега България все още е далече от подобни решения, но в близките няколко години те постепенно ще станат факт - крайният срок за пълна либерализация на пазара е 2024 г.

Добре дошли в бъдещето

Смарт електромерите са само част от цялостната картина за изграждането на един умен дом, който да се превърне в основна градивна единица за моделирането на интелигентен град. На пръв поглед това звучи твърде амбициозно, но, оказва се, в някои части на Европа това вече е факт. Пример за това е виенският квартал "Асперн", в който в реална среда се тестват и проучват най-съвременните технологии за управление на градовете.

И по-конкретно - умните измервателни и контролни уреди стоят в основата на електроенергийната система, транспорта и др. Сградите пък могат да обменят информация помежду си, да прогнозират нуждите си от електроенергия според метеорологичната обстановка и сами да я произвеждат. А енергийната ефективност в жилищата и в офисите се управлява от смарт приложение. Зад всичко това стои проект, който бе отличен като модел за най-добър смарт град в света през 2016 г. Той е и най-големият по рода си в Европа - площта му е 240 хектара край австрийската столица, на място, където някога е имало малко летище.

Подобни терени могат лесно да се намерят и в България. Но страната ни, меко казано, изостава и още е на фаза дали и кога да премахне регулираните цени за битовите потребителите на електроенергия.

И още един плюс

Автоматизирането на процесите е важно и за друго - благодарение на интелигентните измервателни и контролни уреди, както и на добре развитата мрежа домакинствата могат да се включат в пазара на електроенергия и от потребители да се превърнат в производители на ток.

Това може да стане с инсталирането на фотоволтаични панели, чиято електроенергия да задоволява нуждите на домакинството, а излишъкът да се продава на борсата. Засега в България това е сложен и труден процес, но битовите потребители в далеч по-развити страни в Европа вече отдавна се опитват да постигнат независимост и да си продават излишната енергия един на друг чрез т.нар. блокчейн платформа.

По подобен проект работят и в САЩ - с помощта на стартъп компанията LO3 Energy и дигиталните решения на Siemens жителите на Бруклин са се обединили в Brooklyn Microgrid - умна електроразпределителна мрежа. Но за да се случи всичко това, трябва да се тръгне от някъде, а умните електромери са първата стъпка.

Кой докъде е

Най-напреднали с подмяната на старите електромери са от ЕВН. Последните актуални данни показват, че до края на 2019 г. "Електроразпределение Юг", което работи на територията на Югоизточна България, е поставило около 1.08 млн. електромера с дистанционно отчитане. Това са 62% от общо 1.75 млн. уреда при битови и бизнес клиенти. В София и региона обаче стъпките не са толкова бързи - в мрежата на "ЧЕЗ Разпределение" (отново към края на 2019 г.) са монтирани 330 000 устройства, а от "Енерго-про" са още по-лаконични - всичките им балансови и контролни електромери, монтирани в трафопостове, възлови станции и подстанции, се отчитат дистанционно.
Темата накратко
  • Смарт уредите за отчитане на тока дават ред предимства - от яснота при харчовете до участие в пазара на ток.
  • Енергодружествата масово подменят електромерите, но засега само с такива за дистанционно отчитане.
  • Инвестицията в интелигентни устройства не е малка, но дългосрочно си заслужава.

Ако решим да перифразираме една от известните поговорки, тя би звучала така: "Кажи ми колко ток харчиш, за да ти кажа какъв си!" Битовите потребители например потребяват най-много електроенергия в определени часове от деня - обикновено сутрин, докато хората излязат за работа, и вечер - когато се приберат и се заемат с обичайните си домашни дейности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход