Пламен Младеновски: КЕВР обмисля стимули за монтирането на умни електромери

Пламен Младеновски: КЕВР обмисля стимули за монтирането на умни електромери

Директорът на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР пред "Капитал"

Ивайло Станчев
5451 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Визитка

Пламен Младеновски е директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Младеновски е роден през 1981 г. в Плевен, магистър е по финансов мениджмънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а между 2002 и 2010 г. - в САЩ, включително на ръководни позиции в частни компании.

Г-н Младеновски, кога 100% от електромерите ще бъдат дистанционни и ще могат да се отчитат от разстояние?

- Няма определен краен срок за въвеждане на дистанционно отчитане на електромерите. В Закона за енергийната ефективност има посочен срок за въвеждане на дистанционни топломери и водомери за топла вода, но за електромерите такъв срок няма. Независимо от това факт е, че дружествата напредват със смяната на старите електромери - например над 85% от уредите на ЕВН вече се отчитат дистанционно. Искам да подчертая, че уредите за дистанционен отчет имат много предимства - намаляват се разходите за отчитане на електромерите, ограничават се до голяма степен кражбите на електрическа енергия. Един нагледен пример за това, което прави едно от ЕРП-тата - информацията от дистанционното отчитане всеки ден се изпраща до централата, където специален софтуер извършва сравнение с балансовото мерене в трафопостовете. Така, ако се отчете или се установи по-голямо от нормалното отклонение, веднага се изпращат екипи и по този начин значително се намаляват кражбите на електроенергия.

Тоест качеството на услугата също се подобрява?

- Точно така. Новите дистанционни електромери могат да измерват напрежение, разполагат с опция да им бъдат задавани най-различни тарифи - може да се въведе не само дневна и нощна, но и уикенд тарифа. В зависимост от това как са програмирани, те предоставят много възможности, а това е особено важно в условията на либерализирания пазар, към който се стремим. Тези нови възможности трябва да се използват. Например - домакинствата са основно пикови потребители, но пък ако имат уикенд тарифа, когато действително цената на борсата е най-ниска, тогава те ще бъдат стимулирани да планират основните си битови дейности именно през почивните дни, когато електроенергията е по-евтина.

Въпреки, че няма краен срок за монтирането на дистанционни електромери енергийният регулатор смята, че това е много добра възможност и за потребителите, и за дружествата и по тази причина обмисляме възможността да предоставим някакви стимули за монтиране на т.н. умни електромери. Целта ни е да насърчим този процес и дружествата да бъдат мотивирани по-бързо да подменят уредите. Има и нещо друго - в други страни, когато енергийните регулатори вземат решения, цените не са най-важното нещо, което интересува хората. Потребителите там се интересуват повече от това какви цели е поставил регулаторът - например за дигитализация на мрежата, за децентрализирано производство на електроенергия и др. Тоест приоритет са поставените от регулатора цели за следващите 3-4 години, а цените са просто някакъв резултат от тяхното изпълнение. У нас изглежда все още не сме стигнали до подобно разбиране и основният фокус продължават да бъдат ценовите тарифи сами по себе си.

Какъв е чуждият опит - как другите регулатори насърчават енергодружествата да монтират умни електромери. Какви идеи се обсъждат?

- Обикновено се предоставя допълнителна премия над утвърдената норма на възвръщаемост. В момента инвестициите в дигитализация на мрежата и умни уреди е по-малка и ЕРП-тата нямат голям интерес към тази реформа. Затова се предоставя една допълнителна премия върху утвърдената норма на възвръщаемост - между 1 и 3% отгоре, с което те са стимулирани именно да насочат инвестиционната си програма в тази посока.

Как напредват дружествата по отношение на умните уреди?

- В момента не разполагам с данни за ситуацията към настоящия момент, но към края на 2020 г. най-голям напредък беше отбелязан от ЕВН, които отдавна реализират такива проекти. Доколкото съм информиран, и ЧЕЗ работят в тази насока и поетапно подменят старите електромери с уреди с дистанционен отчет. "Енерго-Про" също имат подобни проекти, но те все още не са в напреднал етап.

Как подмяната на електромерите се отразява на цената на електричеството?

- Тези уреди са по-скъпи от обикновените електромери и се отразяват в регулаторната база на активите, но ние поставяме цели на дружествата именно да инвестират и вложенията им да са насочени към оптимизация на оперативните разходи.

Как стои въпросът с дистанционното отчитане на ВиК операторите?

- Доколкото съм информиран, без да съм специалист във ВиК сектора, там действа една наредба, която предвижда всички нови жилищни сгради да се проектират с водомери за студена и топла вода с дистанционно отчитане. Не разполагам обаче с данни доколко тези изисквания се спазват, тъй като съгласно друга наредба ВиК операторите приемат за експлоатация водомери с дистанционно отчитане, при условие че самите оператори разполагат с технически средства и софтуер за отчитане на показанията. Тук трябва много сериозно да се помисли и да се поработи, тъй като има срок, в който всички водомери за топла вода трябва да бъдат такива с дистанционен отчет, така че топлинните счетоводители да могат да калкулират изразходеното количество топлинна енергия за подгряване на вода. В същото време обаче водомерите се отчитат и от ВиК операторите, които независимо, че уредите са с дистанционен отчет, трябва да посетят адреса на място, за да се определи количеството ползвана вода. Този проблем трябва да се реши между енергийното и регионалното министерства, които трябва заедно да изяснят тези въпроси.

Интервюто взе Ивайло Станчев

Визитка

Пламен Младеновски е директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Младеновски е роден през 1981 г. в Плевен, магистър е по финансов мениджмънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а между 2002 и 2010 г. - в САЩ, включително на ръководни позиции в частни компании.

Г-н Младеновски, кога 100% от електромерите ще бъдат дистанционни и ще могат да се отчитат от разстояние?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


2 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  ЕРП -тата да се бъркат за своя сметка , макар че накрая пак ще я платят хората ...

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Всичко е въпрос на желание от страна на монополистите, уреди с дистанционен отчет отдавна съшествуват. Ама друго си е да се мандалкат една камара хора по адресите и да се ровят по табла и шахти, все пак се осигурява някаква (нископлатена) работа за доста хора...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход