Седмични новини за енергетика: Защо "Булгартрансгаз" взе 683 млн. лв. от "Газпром"; ТЕЦ "Марица-изток 2" с нови сделки за ток

И още: Цената на природния газ се запъти към пореден рекорд; "Еврохолд" вече е собственик на българските дружества на CEZ

Нов заем за "Булгартрансгаз" и нов собственик на активите на CEZ в България. Така могат да се обобщят част от най-важните новини през изтеклата седмица. Държавната компания е взела близо 700 млн. лв. авансово от "Газпром", за да плати "Турски поток".

Накратко: дружеството е предложило да направи отстъпка на "Газпром" за дължимите такси за пренос на газ през България, ако руската компания заплати предсрочно сумите за следващите две години. С получените пари "Булгартрансгаз" ще плати предсрочно част от задълженията си към банки и към строителя на "Турски поток" - управляваният от свързани с "Газпром" саудитски консорциум "Аркад", с което ще си спести плащането на лихви.

Сагата около покупката на активите на CEZ в България приключи - "Еврохолд" вече е собственик на българските дружества на чешката компания. Новината накратко е, че българският публичен холдинг "Еврохолд България" успя да осигури финансиране и да завърши с покупката на българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро, като се вмести в договорения срок до края на юли. А малко по-нашироко погледнато, тя беше поредният купувач на активите, като, за да получи одобрения и после да осигури парите, й трябваха над две години.

Горещото време пък отново изстреля цените на борсовия ток в България и предизвика пазарни аномалии - в сряда например токът за фирмите в Белгия бе 4 пъти по-евтин отколкото този у нас. Оказва се, че докато фирмите от Централна и Западна Европа масово плащат борсовия ток по 30 до 60 евро/мВтч, компаниите от източната част на континента дават по 80 до над 120 евро/мВтч.

Става въпрос за доставката на електроенергия в сегмента "Ден напред" за 29 юли, показа справка на "Капитал". И по-конкретно - най-висока е цената на борсовия ток в Гърция (123.96 евро/мВтч), България (122.03 евро/мВтч) и Сърбия (118.19 евро/мВтч). За сравнение - на същия ден м.г. борсовият ток у нас е бил с цена от 37.38 евро/мВтч, а през 2019 г. - 40.61, т.е. в пъти по-малко.

Възходящ тренд има и при природния газ - вече е сигурно, че от 1 август цената на природния газ в България ще подобри 75-месечен рекорд. Според доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, изготвен на база заявлението на "Булгаргаз", газът ще струва 55.84 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Толкова висока стойност не е имало от последното тримесечие на 2014 г., когато е била 64.86 лв./мВтч.

// И ОЩЕ

"Соларпро" и "ГрийнЙелоу" ще изградят 4 MW слънчева централа в "Солвей-Соди" - българската "Соларпро" и френската инвестиционна компания, специализирана във фотоволтаиката "ГрийнЙелоу" обявиха стратегическото си партньорство за съвместни мащабни соларни инсталации за собствено потребление в Източна Европа. Новината идва малко повече от месец след като стана ясно, че "Соларпро", в която акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев, подписа договор за изграждането на нова фотоволтаична централа без държавни субсидии върху неизползваема въглищна мина в Осломей, Македония.

ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 62 млн. лв., а АЕЦ "Колзодуй" - за 19 млн.лв. - през последната година дългосрочните договори за доставка на електроенергия през българската енергийна борса са изключителна рядкост, а търгове за големи количества ток от държавните електроцентрали напълно липсват. Тази седмица обаче и АЕЦ "Козлодуй", и ТЕЦ "Марица изток 2" проведоха процедури за продажба на електроенергия съответно за целия месец август и за последното тримесечие на годината. Продадения ток е за общо над 80 млн. лева.

Saudi Aramco призна за хакерска атака и искан откуп от 50 млн. долара - Saudi Aramco потвърди, че досиета на компанията са изтекли, след като според слухове хакери са поискали откуп в размер на 50 млн. долара от производителя на петрол. "Наскоро Aramco разбра за непрякото публикуване на данни на компанията, които се съхраняват от външни изпълнители", заяви говорител на саудитския петролен производител.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ