Седмични новини за енергетика: Защо токът поскъпна до почти 300 лв./мВтч; Кой е виновен за проблемите в енергетиката

И още: Държавните енергийни дружества отказаха да режат разходите си; Кога България ще се раздели с въглищата

Ограниченото предлагане на ток на българската енергийна борса доведе до пореден дефицит и нов ценови рекорд на електроенергията за бизнеса, но въпреки че цените почти доближават 300 лв./мВтч държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" отказва да работи. Всъщност държавни мощности за производство на електроенергия има, но повечето от тях се държат спрени, а 20% от действащите работят за износ. Така в системата се създава изкуствен недостиг, който изстрелва цените на тока до невиждани и дори немислими доскоро стойности.

Този енергиен абсурд се разви в рамките на изминалата седмица на фона на нееднократните предупреждения на бизнеса, че електроенергията за индустрията се продава на изключително високи цени и това може да доведе до инфлация. Но само политиците ли са виновни за безизходицата в енергетиката или има и друга причина?

На този фон държавните енергийни дружества отказаха да режат от разходите си въпреки лошото финансово състояние на част от тях. Въпреки искането на ресорния министър Андрей Живков за съкръщаване на харчовете дружествата са изтъкнали, че сами определят паричната си политика и така на практика са бойкотирали поредния опит за налагане на финансова дисциплина.

Само преди месец на пресконференция Живков изтъкна, че дружествата от групата на БЕХ са му представили планове за финансовото си оздравяване, които предвиждат намаляване на разходите им между 10% и 30%, а самият той заяви, че това не е достатъчно и от тях ще се иска още по-голяма оптимизация. Сега обаче се оказва, че нито един от тези планове не е бил изпълнен, защото дружествата (макар и с различни мотиви) на практика са отказали да се съобразят с искането на министъра.

// И ОЩЕ:

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ