Търсенето на петрол и въглища в САЩ отново нараства

Нефтопреработвателите излизат на печалби за първи път от 2019 г.

Изкопаемите горива отново доминират на американския енергиен пазар въпреки екологичния план на президента Джо Байдън. Намаляването или пълното премахване на мерките за справяне с коронавируса възвърна обичайните нива на шофьори по пътищата, а намаленото използване на природен газ за цели, свързани с производтството на електроенергия, отново прави въглищата предпочитан източник за добив на енергия.

Потреблението на бензин стигна рекордни стойности от около 10 млн. барела дневно миналия месец, а очакванията на федералната Администрация за енергийна информация (АЕИ) са до края на годината средното ниво да е 8.8 млн. барела дневно. Това е увеличение с 10% спрямо миналата година, но все още е под постигнатото през 2019 г., като причината за разликата е в по-големия брой хора, които работят дистанционно.

Обратно към основите

Най-доволни от създалата се ситуация са преработвателите на петрол. "Имаше значително увеличение на мобилността през второто тримесечие, което доведе до по-голямо търсене на рафинирани продукти, особено в САЩ", каза Джоузеф Гърдър пред анализатори, изпълнителен директор на базираната в Тексас Valero, най-голямата независима рафинерия в света.

Грег Гарланд, изпълнителен директор на Phillips 66, подкрепи колегата си. "Хората предсказваха края на света, а обемите на продажбите ни вече се увеличават значително", заявява той пред Financial Times. "Трябва да достигнем нивата от преди пандемията", добавя Гарланд.

Използването на въглища също бележи значителен ръст, но по друга причина. Покачващите се цени на природния газ карат производителите на енергия да използват най-мръсното изкопаемо гориво. АЕИ изчислява, че производството на енергия ще използва 17% повече въглища тази година спрямо предходната. Това означава, че в първата година на Джо Байдън, който опитва чрез законови мерки да върне нивата на вредни емисии обратно до нивата от 2005 г., насърчавайки електромобилите и възобновяемата енергия, използването на най- замърсяващото гориво ще нарасне.

Потреблението на въглища се очаква да спадне през 2022 г., но изпълнителният директор на Peabody Energy, най-голямата въгледобивна компания в страната, смята, че перспективите са добри. "Показателите на пазара на топлинни въглища в САЩ са благоприятни", заявява той пред анализатори, добавяйки, че компанията е продала 20% повече въглища през 2021 г. Емисиите ще се покачат със 7% тази година, което все още е под стойностите от 2019 г.